LDDK: Akcīzes nodokļa palielināšana ir aizdevēju uzstādījums • IR.lv

LDDK: Akcīzes nodokļa palielināšana ir aizdevēju uzstādījums

26
Andrejs Terentjevs, F64

Vilks atzinis, ka valdībai bija atšķirīgs viedoklis, tomēr tā piekāpusies aizdevējiem

Kārtējais akcīzes nodokļa palielinājums cigaretēm un alkoholam tiks veikts tikai starptautisko aizdevēju uzstādījuma dēļ, kuri nevēlas pārskatīt plānotās budžeta ieņēmumu prognozes, pirmdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerālsekretāre Elīna Egle, vēsta aģentūra LETA.

Egle norādīja, ka aizdevēji pilnībā nesaprotot situāciju ar ēnu ekonomiku Latvijā, jo akcīzes kāpums tikai palielinās nelegālo tirdzniecību un mazinās legālo uzņēmēju konkurētspēju. Nozare prognozējot turpmāku ieņēmumu samazinājumu, un šīm prognozēm piekritusi arī Finanšu ministrija, tomēr aizdevēju pozīcija bijusi nelokāma – plānotos papildus ieņēmumus būšot iespējams iekasēt. Egle aizdevējiem retoriski pat ieteica “kādu laiku padzīvot Latvijas robežas tuvumā, lai klātienē iepazītu reālo situāciju”.

Finanšu ministrs Andris Vilks (JL, “Vienotība”) pēc valdības sēdes atzina, ka nozares pārstāvjiem un aizdevējiem esot atšķirīga nostāja šajā jautājumā. Svarīgi, ka nozare esot uzklausīta, bet valdība tomēr piekrītot aizdevēju uzstādījumam. “Gada beigās mēs redzēsim, kam bijusi taisnība,” sacīja ministrs.

Valdība pirmdien noraidīja opozīcijas partiju sagatavotos priekšlikumus un bez izmaiņām izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā virzīja grozījumus likumā “Par akcīzes nodokli”, kas paredz palielināt akcīzes nodokļa likmes stiprajam alkoholam, cigaretēm un benzīnam.

Nodokļa likmju kāpums plānots no šā gada 1.jūlija, un tas ir viens no papildu ieņēmumu pasākumiem šā gada valsts budžeta grozījumos. Šogad papildus plānots iekasēt 14,53 miljonus latu, bet 2012.gadā – 37,56 miljonus latu.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu