KP: Augstās cukura cenas uztur vēlme pirkt Latvijas cukuru • IR.lv

KP: Augstās cukura cenas uztur vēlme pirkt Latvijas cukuru

20
Kaspars Krafts, F64

Nav pamata uzskatīt, ka viena cukura ražotne varētu būtiski pazemināt cukura cenu

Augstās cukura cenas veikalu plauktos ļāvusi uzturēt iedzīvotāju vēlme iegādāties Latvijā ražotu cukuru neatkarīgi no tā cenas, liecina Konkurences padomes (KP) veiktā tirgus uzraudzība, kuras laikā tika vērtēta konkurence parastā viena kilograma iepakojumos fasētā cukura tirgū, vēsta aģentūra LETA.

Lai arī Latvijā nopērkams samērā lēts cukurs, tai skaitā tirgotāju pašu zīmola cukurs un cukurs plastikāta iepakojumos, kas kļūst arvien populārāks, patērētāji ilgstoši ir bijuši gatavi maksāt vairāk par Latvijā ražoto cukuru – sākotnēji arī par zīmolu “Liepājas cukurs”, vēlāk – par zīmolu “Jelgavas cukurs”.

“Izvērtējot tirgus dalībnieku cenu noteikšanas stratēģijas, redzams, ka cenas ir bijušas atšķirīgas un noteiktas patstāvīgi. Vairumtirgotāju piemērotā minimālā uzcenojuma cukuram amplitūda ir bijusi no 7% līdz 35%, savukārt lielveikali piemērojuši uzcenojumu robežās 4% līdz 56%,” secināts pētījumā.

Salīdzinot vidējās mazumtirdzniecības cenas dažādās valstīs, redzams, ka zemākās cenas biežāk atrodamas tajās valstīs, kur ir vairāku uzņēmumu ražotnes, kā arī zemāka pirktspēja. Latvijā cukura ražotņu nav, taču, ņemot vērā iedzīvotāju gatavību par vietējās izcelsmes ražojumiem maksāt vairāk, nav pamata uzskatīt, ka, piemēram, vienas cukura ražotnes darbības turpināšana Latvijā būtu varējusi būtiski ietekmēt cukura realizācijas vidējo mazumtirdzniecības cenu.

Padome apgalvo, ka Latvijā ražotu cukuru vairs nevar nopirkt, jo AS “Danisco Sugar” ir iztirgojusi tās īpašumā bijušos AS “Jelgavas cukurs” saražotās produkcijas krājumus.

Komentāri (20)

aguslens 05.04.2011. 13.53

Kāds vēl Latvijas cukurs? Sen jau pēdējais izpārdots. Vajadzētu vienīgi sodīt par melīgu reklāmu, jo iepakojums ir izteikti patērētāju maldinošs – tāds, kāds bija Latvijā ražotam cukuram.

+4
-1
Atbildēt

0

anita_meistere 05.04.2011. 14.56

…tā ir preču zīme, ko var notirgot jebkuram. nekas neparasts..arī rīgas šampanietis ir maldinošs nosaukums (nav no šampaņas provinces). ko padarīsi:(
par cik principiāli izvēlos TIKAI Latvijā razōtus produktus, tad mani daudz vairāk kaitina 475*** svītrkodi, kas ir uz precēm kam ar LV mazs sakars.

+2
0
Atbildēt

0

lebronj2356 05.04.2011. 18.57

Precīzi teikt būtu cukura pārpalikums….Kas tas par idiotisku secinājumu, ka vietējā ražotne nemazinātu cenu, ja ir veselīga konkurence, tad cenas vienmēr ir maksimāli zemas, kā tas piemēram ir ar telekomunikācijām Latvijā. Importējot vienmēr uzklausīsim spekulantu argumentus, ka lūk sausuma, mitruma vai kāda festivāla dēļ maksāsim vairāk !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu