Spirta uzlējumus varētu pārdot kā uztura bagātinātājus • IR.lv

Spirta uzlējumus varētu pārdot kā uztura bagātinātājus

32
Evija Trifanova, LETA

ARTA: Tirgojot uzlējumus bez akcīzes nodokļa rastos iespēja legāli nemaksāt nodokli

Atbrīvojot spirtu saturošus uztura bagātinātājus no akcīzes nodokļa, tiks radīta jauna biznesa niša ar legālu nodokļa nemaksāšanas iespēju, spirta uzlējumus ļaujot tirgot kā uztura bagātinātājus, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) pārstāvji.

Valdības akceptētie grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” paredz no 1.jūlija atbrīvot no akcīzes nodokļa spirtu saturošus uztura bagātinātājus, ja absolūtā spirta daudzums tajos nepārsniedz 80 mililitrus vienā iepakojumā. Finanšu ministrijas anotācijā par grozījumiem likumā norādīts, ka akcīzes nodokļa mērķis ir nodrošināt ieņēmumus budžetā un ierobežot to produktu patēriņu, kas ir kaitīgi veselībai vai apkārtējai videi.

“Tādējādi tiks radīta jauna niša, kā legāli ražot alkoholiskos uzlējumus un nemaksāt par tiem akcīzes nodokli. Nav saprotams šo grozījumu saimnieciskā ieguvuma mērķis, jo būtībā valsts atsakās no akcīzes nodokļa ieņēmumiem un rada legālu iespēju apiet tos, reģistrējot šādu uz spirta bāzes veidotu uzlējumu kā uztura bagātinātāju,” norādīja apvienības pārstāvis, SIA “Mobil Plus ADV” tirdzniecības direktors Vitolds Bremmers.

Savukārt apvienības valdes priekšsēdētājs, SIA “Jaunalko” vadītājs Edmunds Demiters akcentēja, ka likumdošanas iniciatīvu nozares uzņēmumi vērtē kā atbalstu jaunai biznesa nišai, kas iziešot ārpus alkohola aprites kontroles.

“Grozījumi paver iespēju jaunam biznesam, turklāt ārpus alkohola kontroles un vecuma ierobežojuma spirtu saturošu dzērienu vai uzlējumu lietošanai. Igaunijā šādi uztura bagātinātāji uz spirta bāzes tiek aplikti ar akcīzes nodokli, bet Lietuvā – reģistrēti ka zāles, uz ko attiecas zāļu aprites noteikumi. Ja lēmumu atbalstīs Saeima, tas ir tikai laika jautājums, kad šie līdz 80% spirtu saturošie produkti – kā, piemēram, līdz 200 gramu liepziedu vai kliņģerīšu balzama tipa blašķītes ar pateicīgo nosaukumu “uztura bagātinātājs” kļūs par ienesīgu uzņēmējdarbības nišu, kā pārdot alkoholisku dzērienu, apejot akcīzes nodokļa nomaksu,” secināja apvienības vadītājs.

Jau ziņots, ka marta beigās tika pieņemti grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”, kas paredz noteikt vienotu kārtību attiecībā uz akcīzes nodokļa piemērošanu uztura bagātinātājiem, kas satur spirtu, kā arī paaugstināt akcīzes nodokļa likmi alkoholisko dzērienu grupai “pārējie alkoholiskie dzērieni” (stiprajam alkoholam) no 890 latiem uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta.

Komentāri (32)

mxblack 04.04.2011. 21.12

Atkal notiek kārtējā politiskā andele Saeimā. Acīm redzot kādas koalīcijas partijas kāda svarīga deputāta radinieks ir izdomājis sev treknu biznesu un nu to grib izdabūt cauri Saeimai. Ar ko šī koalīcija atšķiras no iepriekšējām? Ne ar ko. Atkal ir parādījies kārtējais mutandis vai kā tur bija, ko gribēja izdabūt cauri ZZS. Tā ir klaja ņirgāšanās par vēlētājiem, nožēlojamie spirtiķika andelmaņi deputāti.

+2
-1
Atbildēt

0

kkristaps 04.04.2011. 17.53

Aptiekās varbūt neļaus tirgot to elles draņķi, kuru ražo Rīgas Balzāms un no kura pat tarakāni apsprāgst.

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 05.04.2011. 11.10

un kaa ar spirta novaariijumu???… Jaundžeikara radi ar to tak piepelniijaas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu