Parlamentārās izmeklēšanas komisija sāk darbu • IR.lv

Parlamentārās izmeklēšanas komisija sāk darbu

25
Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Komisijas vadītājam Igoram Pimenovam(SC) aizdomas par nelikumībām, iztaujāti tikšot arī Kargins un Krasovickis

Saeimas Parlamentārā izmeklēšanas komisija iespējamo “Parex” pārņemšanas nelikumību izvērtēšanai ceturtdien par komisijas vadītāju apstiprināja “Saskaņas centra” (SC) deputātu Igoru Pimenovu.

Pimenovs pēc apstiprināšanas solīja lauzt līdzšinējo praksi parlamentā, kad izmeklēšanas komisijas beigušas darbu bez reāla rezultāta.

Par Pimenova vietnieku apstiprināts apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Imants Parādnieks, bet sekretāra amatā – apvienības “Par labu Latviju” deputāts Māris Kučinskis.

Pimenovs bija vienīgā kandidatūra komisijas vadītāja amatam. Pēc apstiprināšanas viņš žurnālistiem sacīja, ka iespējamo nelikumību izvērtēšanai piesaistīs arī dažādus ekspertus, cita starpā tikšot aicināti arī “Parex” akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis.

Pimenovs jau iepriekš , informējot par saviem plāniem komisijas vadītāja amata, uzsvēra, ka, viņaprāt, būtu lietderīgi papētīt procesu, kas notika pirms “Parex” banka tika pārņemta valsts īpašumā. Lai to izdarītu, Pimenovs plānojot pieprasīt konfidenciālos Valsts kontroles atzinumus par 2008. un 2009.gada budžeta izpildi tajās daļās, kas skar “Parex” banku. ” Nekādā gadījumā es netaisos reducēt visu darbību uz [bankas] restrukturizācijas laiku. Manuprāt, tās ir odziņas, es gribētu tikt pie saknēm, ” sacīja Pimenovs.

Viņš atzīmēja, ka šie Valsts kontroles revīzijas ziņojumi bija par pamatu speciālas grupas izveidei Ģenerālprokuratūrā, kura vērtēja iespējamās nelikumības, taču neko neatklāja. Pimenovs vēlas noskaidrot, vai prokuratūra pārbaudē izmantojusi “pilnā apmērā savu kompteneci un vai visi izmeklēšanā iegūtie dati atbilstoši izmantoti”. Tiesa, Pimenovam šobrīd nav pielaides slepeniem dokumentiem, taču pielaides piešķiršana “ir procesā”.

Saskaņā ar Saeimas lēmumu parlamentārās izmeklēšanas komisijā strādās deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Māris Kučinskis (PLL), Andris Šķēle (PLL), no Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētais Andris Bērziņš (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS), Aleksejs Loskutovs (“Vienotība”), Jānis Reirs (“Vienotība”), Igors Pimenovs (“Saskaņas centrs”) un Jānis Ādamsons (“Saskaņas centrs”).

Jau vēstīts, ka SC deputāti vairākkārt pauduši viedokli, ka “Parex” bankas pārņemšanā notikušas nelikumības, iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā daži SC deputāti arī nāca klajā ar likumdošanas iniciatīvām, kas, iespējams, varētu būt labvēlīgas “Parex” akcionāriem – Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim. Pimenovs gan ceturtdien noliedza jebkādu saistību ar šiem cilvēkiem vai viņu interešu lobēšanu.

 

Komentāri (25)

ingus 31.03.2011. 12.29

Atceroties, 9. Saeimas beigu posmu šķita, ka Saskaņas centra deputātus vairāk satrauc savu sponsoru Kargina un Krasovicka labklājība, nevis, kas notiks ar pārējiem LV iedzīvotājiem.

+11
-1
Atbildēt

3

    anita_meistere > ingus 31.03.2011. 14.33

    nekas nav mainījies arī tagad.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ingus 31.03.2011. 18.21

    ari palaco italija veikala un ekas pirksana krisjana barona ielaa no italiem un pec tam parex kredit linijas pieskirsana bija afera kura parex-tagat jau mes ar jums esam zaudejusi-7-8 miljonus un tas butu loti gars saraksts..te varetu k&k un daziem zagligiem politikiem..varakus muza ielodzijumus iedot un vel ari butu par maz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ingus 31.03.2011. 13.26

    valsts starp citu nopirka pilnigi izzagtu banku..visa nauda izdalita draugu firmam pret smiekligi mazam kilaam..vecrigaa vien maja kas maksaa labi ja 1,5 milj.iekilata parex pa 14 milj.un tadu piemeru ir simtiem.bankas t.s.parnemsanu japeta profesionaliem banku sektoraa..nevis kautkadiem akstiem uzpirktiem ielikteniem politikiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Gunārs Nažinskis 31.03.2011. 12.51

Pēc komisijas sastāva var redzēt, ka vairākums ir “īstajai” koalīcijai. Būs kumēdiņi, jo eksperti noteikti nav ieinteresēti komisijas darba reultātā … :):):)

+6
-1
Atbildēt

0

disassociative 31.03.2011. 13.14

Parlamentārās izmeklēšanas komisija sāk darbu, lai vēlreiz visiem apliecinātu, ka viss notika likumīgi – par Parex bankas īpašnieku, pietuvināto un ieinteresēto ādas glābšanu jāsamaksā mums visiem solidāri.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu