Japānas premjers: Fukušimas AES darbība netiks atjaunota • IR.lv

Japānas premjers: Fukušimas AES darbība netiks atjaunota

40
Radiācijas mērīšana gaisā. Avots: EPA/LETA

Aicina paplašināt evakuācijas zonu ap Fukušimas AES

Pēc ārkārtas stāvokļa novēršanas avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas darbība vairs netiks atjaunota, ceturtdien pavēstīja Japānas premjerministrs Naoto Kans, vēsta aģentūra LETA.

Sarunā ar Japānas Komunistiskās partijas līderi Kadzuo Šī valdības vadītājs apliecinājis, ka tiks izbeigta kodolspēkstacijas ekspluatācija. Vienlaikus tiek apsvērta iespēja līdz 2030.gadam uzbūvēt 14 jaunus kodolreaktorus. Saskaņā ar pērnajā jūnijā apstiprinātajām Japānas enerģētikas politikas vadlīnijām atomenerģija būs galvenais elektroenerģijas avots gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā.

Kā trešdien pavēstīja stacijas apsaimniekotājs un īpašnieks “Tokyo Electric Power” (TEPCO), tiks norakstīti pirmie četri reaktori, ņemot vērā postījuma apmēru un uz tiem uzlietā sālsūdens daudzumu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Cunehisa Kacumata bija pieļāvis , ka pašlaik apturētā 5. un 6.rektora darbība varētu tikt atjaunota.

Tikmēr ANO un Japānas kodoldrošības institūcijas ceturtdien aicinājušas Japānas valdību paplašināt evakuācijas zonu ap 11.marta zemestrīcē un cunami bojāto Fukušimas 1.atomelektrostaciju, vēsta aģentūra BNS.

Pašlaik evakuācijas zona noteikta 20 kilometru rādiusā ap Fukušimas 1.AES, bet ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņoja, ka augsts radiācijas līmenis konstatēts arī Iitates ciemā 40 kilometrus uz ziemeļrietumiem no šīs stacijas.

Vides aizsardzības aktīvistu organizācija “Greenpeace” gan paziņoja, ka tās eksperti ciemā apstiprinājuši bīstamu radiāciju līdz 10 mikrozīvertiem stundā. Arī opozīcijas politiķi ir kritizējuši premjerministru Naoto Kanu par sākotnēji noteiktās evakuācijas zonas nemainīšanu.

Ceturtdien tika ziņots par radioaktīvā joda piesārņojuma līmeņa celšanos Klusajā okeānā pie Fukušimas AES. Tas pārsniedzis normu 4385 reizes, kas ir līdz šim augstākais rādījums. Līdz ar to iespējams, ka radiācijas noplūdes no bojātās AES turpinās, paziņoja Japānas nukleārās un rūpnieciskās drošības aģentūra (NISA).

Japānas valdības galvenais preses sekretārs Jukio Edano ceturtdien paziņoja, ka IAEA ieteikusi valdībai “rūpīgi izvērtēt situāciju”. “Pašlaik mums nav iemesla uzskatīt, ka šī radiācija ietekmēs cilvēku veselību,” Edano sacīja preses konferencē, un lika saprast, ka valdība neplāno paplašināt evakuācijas zonu.

Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. Situācija Fukušimas AES vēl arvien nav noregulēta.

Komentāri (40)

jeers 31.03.2011. 13.28

Jo mazāka saprašana, jo lielāka bļaušana par radioaktivitāti. Ņemot vērā stihijas apmēru Japāņi katru dienu izcīna mazu uzvaru, kuru neviens nekad nesvinēs, bet šo uzvaru dēļ atomstacijas visā pasaulē paliek drošākas. Tai skaitā mēs varēsim drošāk būvēt savu.
Jā tiešām uztrauc starojums, nelidojiet ar lidmašīnu, tur ir vairāk starojuma kā dažviet evakuācijas zonā!

+4
-1
Atbildēt

1

    AugustsBautra > jeers 31.03.2011. 16.27

    Tas jau tāpat kā šausmenes. Visi taču zin, ka tās ir izdomātas, bet tāpat taču skatās!
    Ir kam patīk baidīties, ir kam patīk biedēt, trešajiem patīk tikt vaļā no konkurentiem. Sadursmē arī rodas visādas organizācijas ar fantastiski cēliem mērķiem un aizdomīgi ‘biassed’ uzskatiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 31.03.2011. 13.43

10μSv/h ir ~25* vairāk nekā vidēji (~10μSv/diennaktī), bet lidojot radioaktīvais fons var būt augstāks. Apmēram tikpat reizes vidusmēru pārsniedz dzīvsudraba daudzums Baltijas jūrā.
Vai “zaļie” sāks kliegt par to, kad atomdraudi vairs nebūs “modē”?
Nezinu par Japānas valdību, bet nedomāju ka šie avoti melo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_nuclear_accidents
http://www.jaif.or.jp/english/
http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/

+2
-1
Atbildēt

0

Kārlis Dūmiņš 31.03.2011. 13.12

Interesanti zināt, vai zivis, kuras turpat okeānā peld un kuras mēs tepat, Baltijas jūrā zvejojam ārā, arī viņi ir aicinājuši evakuēties? Labi, iedzīvotāji ir viens, bet, būsim reāli – piemēram, Černobiļā, lai cik pamesta un evakuēta šī teritorija nebūtu, tomēr dzīvnieki un putni tur joprojām atrodas, kuri pavasaros atlido arī pie mums. Par šo jautājumu, vai tiešām esam drošībā, der pajautāt sev divreiz.

Quo vadis, Fukushima? Quo vadis, humanitas?

+1
-2
Atbildēt

1

    AugustsBautra > Kārlis Dūmiņš 31.03.2011. 16.19

    Būs iemesls kļūt par veģetāriešiem :D.

    Jo lielāks, vecāks un plēsīgāks dzīvnieks, jo pilnāks ar tādām lietām, ka radiācija tāds sīkums vien liksies (svins, DDT pussadalīšanās produkti un daudzi, daudzi citi). Labu apetīti!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu