Cunami atvēsina Baltiju • IR.lv

Cunami atvēsina Baltiju

2
Ilustrācija — Frank&Stein
Anita Brauna

Vēl pirms mēneša gaisā virmoja politiska nolemtība – Krievija kā tanks gāja uz priekšu ar savu Kaļiņingradas atomelektrostacijas projektu, kas torpedēja Baltijas valstu izraušanos no kaimiņvalsts enerģētiskās atkarības nagiem. Turklāt Latvija pavīdēja kā vājais posms, kas varētu uzkāpt uz Krievijas grābekļa. Tad nāca cunami. Apturējis kodolstaciju Japānā, tas var nogremdēt arī projektus Baltijā

Oficiāli Baltijas valstu valdību nostāja nav mainījusies. Tās ir apņēmušās, piesaistot arī poļus, būvēt atomelektrostaciju (AES) Visaginā Lietuvā un uzskata, ka Japānas kodolreaktoru krīze ietekmēs vienīgi AES drošības standartus. «Visagina ir modernākais atomelektrostacijas projekts Eiropā, un mēs virzīsimies uz priekšu kā plānots,» saka Lietuvas enerģētikas ministra padomnieks Ķēstutis Jaunišķis. «Es nedomāju, ka šiem notikumiem būs būtiska ietekme uz projektu,» piebilst Einari Kisels, par enerģētiku atbildīgais Igaunijas Ekonomikas un satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Arī Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) marta vidū apliecināja, ka attieksme pret Visaginas projektu paliek nemainīga. 

Tā ir politiskā griba, bet tas nenozīmē, ka enerģijas industrijā viss palicis pa vecam. «Neapšaubāmi, situācija ir mainījusies,» saka starptautiskais enerģētikas konsultants Juris Ozoliņš. «Sabiedrības drošības un veselības jautājums ir pacēlies citā līmenī.» Par to liecina pasaules valstu reakcija un diskusija ārvalstu medijos, kuros tagad plaši tiek uzdots jautājums – vai AES tiešām ir drošā un neizbēgamā nākotnes enerģija?

Cīņa pret klimata izmaiņām pēdējos gados pasaulē AES bija padarījusi par populāru izvēli, tika runāts par gaidāmo atomenerģijas renesansi, un valdības bija gatavas dažādi atbalstīt kodolreaktoru būvi (piemēram, ASV šiem projektiem piedāvāja kredītu galvojumus). AES ir savi vides riski, kas saistīti ar kodolatkritumu glabāšanu un radiācijas noplūdi avāriju gadījumā, tomēr tās tiek uzskatītas par tīriem enerģijas ražotājiem – atšķirībā no fosilā kurināmā (gāzes, ogļu) stacijām kodolreaktori nerada siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešus. AES arī var nodrošināt lielas enerģijas jaudas par stabilu cenu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu