Bēdu brāļi • IR.lv

Bēdu brāļi

2
Pauls Raudseps

Valstīm, kuras nespēj pielāgoties modernajai pasaulei, draud grimšana nabadzībā

Spriedums Portugālei jau ir uzrakstīts, atliek vienīgi to izpildīt un, traģiskiem fadū meldiņiem skanot, ieskaitīt jau trešo eirozonas valsti starptautisko aizdevēju aizgādnībā nonākušo pulciņā.

Tāpat kā Tolstojs reiz rakstīja par ģimenēm, arī par šīm trim valstīm varētu teikt, ka katra ir nelaimīga savā veidā. Katrai ir savi īpašie grēki, kuru dēļ tā nonākusi līdz bankrota slieksnim un tagad spiesta meklēt svešinieku mierinājumu.

Kā tagad zina visa pasaule, Grieķija krāpās. Iedzīvotāji milzīgos apjomos izvairījās maksāt nodokļus, valdība meloja par budžeta stāvokli un valsts statistikas rādītājiem. Šiem meliem bija pietiekami garas kājas, lai pēdējā brīdī iesprauktos eirozonā, tomēr, kad pasaules finanšu krīze atsedza daudz ko tādu, kas agrāk bija slēpts, arī grieķiem atvēlētais žēlastības laiks bija beidzies. Tirgi vairs nebija gatavi viņiem aizdot naudu, lai segtu aizvien lielāku budžeta deficītu, un nācās lūgt palīdzību no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu