Priekulē un Madonā "Agro Food Holding Lily" ieceres atbalsta • IR.lv

Priekulē un Madonā “Agro Food Holding Lily” ieceres atbalsta

23
Inta Puriņa, F64

ZM aicina izvērtēt darbību noslēpumainā investora programmā

Gan Priekules, gan Madonas novada domēs uzņēmuma “Agro Food Holding Lily” iecere saskaņā ar teritoriālo plānojumu attīstīt ekoloģiski tīras lauksaimniecības produkcijas un akvakultūras ražošanu, izmantojot atjaunojamos enerģijas avotus, ir konceptuāli atbalstītas, vēsta aģentūra LETA.

Priekules pašvaldībā šāds lēmums 24.martā pieņemts, lai paustu pašvaldības attieksmi par to, ka uzņēmums no privātīpašniekiem nomātu zemi siltumnīcu un citu būvju celtniecībai, informēja Priekules novada domes priekšsēdētāja Vija Jablonska, kura domē ievēlēta no Tautas partijas un “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK apvienotā saraksta.

Uzņēmums “Agro Food Holding Lily” iesniegumā Priekules domei paudis vēlmi no pašvaldības nomāt zemi saimnieciskās darbības veikšanai. Pašvaldībai šādu teritoriju nav, tomēr tā nav iebildusi pret to, ka uzņēmums varētu nomāt zemi no novada iedzīvotājiem. Tādēļ novada dome paudusi savu attieksmi, konceptuāli atbalstot šādu ideju.

Gan Vija Jablonska, gan Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (TP) atbalsta šādu ideju, ja tā īstenosies. Ceļapīters ticies ar uzņēmuma pārstāvjiem un uzskata, ka piedāvājums ir brīnišķīgs. Jautājums esot par iespējām iegūt nepieciešamo finansējumu un investīcijas, bet tas ir uzņēmuma kompetencē. 

Ceļapīters uzskata, ka diskusijas, kas sākušās pēc uzņēmuma ieceru publiskas iztirzāšanas plašsaziņas līdzekļos, veido negatīvu iespējamo investoru priekšstatu par valsti: “Tas ir skumji, kā Latvijā sagaida idejas. Nav izskanējis neviens konkrēts piedāvājums, ja būs konkrēti līgumi, konkrētas attiecības, tad viņas varēs vērtēt.” Madonas mērs atklāja, ka “Agro Food Holding Lily” savu darbību Madonas novadā vēlas sākt jau šogad. Pašlaik pašvaldība gatavo savu piedāvājumu par vietām, kur Madonas novadā varētu izvietot ražotnes. Uzņēmējiem bijusi vēlme loģistikas centru izvietot pēc iespējas tuvāk Madonas pilsētai, kas ģeogrāfiski atrodas novada centrā.

Raidījums “Nekā personīga” 27.martā vēstīja, ka uzņēmums plānojis slēgt līgumus ar privātīpašniekiem par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamu zemes gabalu nomu uz 10 gadiem. Pēc līguma beigām visas būves, kas atradīsies uz šīs zemes, nonāktu zemes īpašnieka rīcībā. Tāpat uzņēmums solījis slēgt līgumu ar pašvaldību par skolu un bērnudārzu nodrošināšanu ar ekoloģisku pārtiku par ražotāju cenām.

Zemkopības ministrija (ZM) iepriekš paziņojusi, ka lauksaimniekiem ļoti rūpīgi jāizvērtē firmas “Agro Food Holding Lily” grandiozais piedāvājums iesaistīties ekoloģiskās pārtikas ražošanas programmā. Ministrijas rīcībā esošā informācija par projekta īstenošanu esot niecīga un balstās tikai uz uzņēmuma vēstuli un dažām lakoniskām prezentācijām internetā, atklājusi ZM.

Arī Līgatnes pašvaldībai neesot ziņu par noslēpumaino labdari, kura projektu realizācija esot atradusi “dzirdīgas ausis” Līgatnes pašvaldībā, tā pirmdienas rītā aģentūra LETA pastāstījis Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (JL).

Līgatnes novada dome informē, ka nekad nav tikusies ne ar firmas vienīgo valdes locekli Genādiju Smirnovu, ne kādu citu minētās firmas pārstāvi, un pašvaldībai nav ziņu par utopisku ideju realizāciju novada teritorijā.

Šteins pieļauj, ka Līgatnes vārds šai “projektā” ticis piesaukts, jo Līgatnes novadā tiek realizēti vairāki vērienīgi projekti, un Līgatne, pēc socioloģisko aptauju datiem, ir viena no iecienītākajām dzīvestelpām Latvijā.

Svētdien TV3 raidījums “Nekā personīga” vēstīja par kādu uzņēmumu “Agro Food Holding”, kas apbraukā Latvijas pašvaldības, solot investīcijas no ASV investīciju fonda četru miljardu ASV dolāru (2 miljardus latu) vērtībā.

Ar šo naudu firma Latvijas laukos radīšot 9000 darba vietas, uzcelšot 5000 siltumnīcas, fermas un zivju audzētavas. Projekta apmēri un summas līdzinās naudas daudzumam, ko Latvijas glābšanai piešķīrusi Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds. Biznesa ideja esot Latviju “nosēt” ar siltumnīcām, ekoloģiski tīrām elektrostacijām, fermām un zivju audzētavām, bet saražoto pārdot Sarkanajam Krustam, ANO palīdzības programmai un izkonkurēt spāņu tomātus un gurķus Latvijas lielveikalos.

Raidījums atklājis, ka “Agro Food Holding Lily” sadarboties mudinājis daudzas pašvaldības. Dzirdīgas ausis bijušas Līgatnē, Priekulē un Madonā. Savukārt vislielākā atsaucība ir Latgalē, kurai piesolīti 1,2 miljardi dolāru (0,6 miljardi latu) un ar siltumnīcām apbūvētas platības, kas ir vairāk nekā puse no visas Rēzeknes pilsētas teritorijas.

Par “Agro Food Holding Lily” neko nebija dzirdējuši ne zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), ne vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš aicina pašvaldības un zemniekus būt uzmanīgiem.

Savukārt ASV vēstniecība apstiprinājusi, ka “Agro Food Holding” pārstāvji ir tikušies ar ASV valdības pārstāvjiem ierastās kārtības ietvaros, tomēr vēstniecības rīcībā “nav informācijas par pašreizējo projektu progresu, kas izskanējušo informāciju apliecinātu.”

Komentāri (23)

anita_meistere 28.03.2011. 12.26

man vnk fascinē cilvēku lētticība. kas ir tie, kas valkājas uz šim sapulcēm…kas tik tur nav bijuši – dažadi daugavas bagarētāji, ezera dūņu kasēji..tagad sīe te:D:D:D un visi tērē laiku tādam te fufelim. 4 miljari..?? kapēc ne 8?

+6
-1
Atbildēt

1

    Andris > anita_meistere 28.03.2011. 13.31

    Ja paskatīties CIA Worldfactbook statistikas datus, var redzēt, ka vidējais LV zemnieks saražo mazāk produkta, nekā zemnieki no visām kaimiņvalstīm (ieskaitot pat BLR un RUS).
    Nezinu, kas ir primārs – LV zemnieks maz strādā, tāpēc ka daudz apmeklē visādas murgainas sapulces, vai otrādi? Bet visticamāk, abām šīm parādībām ir kopīga izcelsme – latviešu zemnieka infantilisms un provinciālisms.
    Grāmatā par Ostapu Benderu “leitnanta Šmita dēli” sacentās par “srenderusskuju vozvišennostj”, kuru apdzīvoja īpaši letticīgi cilvēki. Mūsdienās visi žuliki acīmredzot temē uz latviešu zemniekiem. Vislabākie panākumi šajā ziņā ir ZZS.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 28.03.2011. 10.45

Kā – nav ziņu?! Pat es zinu – Transgloubal Roga end Kopita Junaited Ltd.

+5
-1
Atbildēt

0

kkristaps 28.03.2011. 13.01

Jā, jā, tās firmas, kuras reģistrētas noplukušās mājelēs un garāžās, neapšaubāmi ir spējīgas piesaistīt Latvijai 4 MILJARDUS dolāru investīcijas, tikai stulbais pūlis to nespēj apjēgt. Ko nu par to. Jāļauj tik izvērsties, gan jau Lemberga fani iznomās savu zemi, ka nemetas.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu