Japānas vēstnieks pateicas Latvijas tautai par atbalstu • IR.lv

Japānas vēstnieks pateicas Latvijas tautai par atbalstu

25
Ekumēniskais aizlūgums par Japānas zemi un tautu Doma baznīcā. Attēla centrā: Japānas vēstnieks Latvijā Takaši Osanai.
Dita Krauze

Ekumēnisks aizlūgums par Japānas traģēdijas upuriem pulcina politiķus un iedzīvotājus

Šodien Rīgas Domā notika aizlūgums par Japānas zemi un tautu, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku. Pasākumu apmeklēja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V), Saeimas priekšsēdētājas biedrs, sadarbības ar Japānu deputāts Gundars Daudze (ZZS) un citi parlamenta, valdības un Rīgas domes pārstāvji, kā arī ārvalstu diplomāti.

Ekumeniskā aizlūguma laikā Japānas vēstnieks Latvijā Takaši Osanai emocionālā runā, latviešu valodā uzrunājot klātesošos valdības, Saeimas, Rīgas domes, ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjus un Latvijas iedzīvotājus, pateicās Latvijas tautai par atbalstu grūtā brīdī, vēstī aģentūra LETA.

“Latvijas tauta, jūs esat sirsnīgi Japānas tautas draugi. Ja ir draugi, mēs varam pārdzīvot jebkuras bēdas. Ja ir draugi, mēs varam pārvarēt visas grūtības,” sacīja Osanai. Viņš atzina, ka Japāna ir saskārusies ar milzīgu zemestrīces izraisītu krīzi. Pēc notikušā Japānas vēstniecība saņēmusi lielu skaitu Latvijas iedzīvotāju līdzjūtības vēstījumu. “Japānas tautas vārdā es vēlētos izteikt visdziļāko pateicību visiem šiem cilvēkiem,” sacīja vēstnieks. Osanai pauda arī japāņu apņēmību kopā ar draugiem pārvarēt “šos ekstrēmos apstākļus”.

Aizlūgumu vadīja tradicionālo kristīgo konfesiju vadītāji un pārstāvji – Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps Guntars Dimants, Latvijas Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs un Latvijas Pareizticīgo baznīcas priesteris Jānis Dravants.

Reliģisko līderu vēstījumā tika atgādināti Jēzus Kristus vārdi par žēlsirdību un to, ka jāpalīdz grūtā situācijā nonākušajiem līdzcilvēkiem. Mācītāji aizlūdza par visiem cilvēkiem, kas cietuši traģēdijā, zaudējuši savus tuviniekus un mājas, un lūdza Dieva svētību Japānas tautai. Pēc mācītāju teiktā, pēc šādām traģēdijām “mēs topam pārbaudīti uz spēju pievērst uzmanību nelaimē nokļuvušajiem. Kopā ar tālo Japānas tautu mēs varam būt, arī aizlūdzot par viņiem un atverot savas sirdis.”

Pasākuma laikā bija iespēja ziedot Japānas zemestrīcē cietušo cilvēku atbalstam, nododot līdzekļus Japānas Sarkanajam krustam. To var darīt arī turpmāk, zvanot pa ziedojumu tālruni 90006880, pārskaitot naudu uz “Swedbank” kontu “LV28HABA0140J04577004” (ar norādi “Japāna”).

“Japāna ir valsts, kas aizvadīto divdesmit gadu laikā ar dažādām praktiskām mērķprogrammām ir būtiski stiprinājusi Latvijas zemi un tās tautu. Pavisam īpašs bijis tās atbalsts kultūras jomā – gan Latvijas Nacionālajai operai, gan Latvijas Nacionālajam un Liepājas simfoniskajiem orķestriem, Latvijas Mūzikas akadēmijai. Ar sevišķu sirds siltumu Japānas publika allaž uzņēmusi mūsu dziedātājus un mūziķus savā zemē,” norāda Latvijas Ārlietu ministrija. Japāna arī atbalstījusi Latvijas zinātniekus un studentus ar savstarpējām apmaiņas programmām. Turklāt kopš 1974.gada Rīgas sadraudzības pilsēta ir Kobe.

Jau ziņots, ka 11. martā Japānu satricināja deviņas balles stipra zemestrīce un valsts ziemeļu salas Honsju piekrasti nopostīja desmit metrus augsts cunami, izraisot avāriju Japānas Fukušimas atomelektrostacijā. Gandrīz divas nedēļas pēc postošās zemestrīces un cunami oficiālais bojāgājušo un bezvēsts pazudušo cilvēku skaits Japānā ceturtdien pārsniedzis 27 000, tomēr pastāv bažas, ka patiesais upuru skaits varētu būt vēl lielāks.

 

 

Komentāri (25)

Ieva 27.03.2011. 07.05

Neskatoties uz diskusijām par to kāpēc ir jāpalidz Japānai, es priecājos par tiem latviešiem, kas nejautāja, bet saprata un palidzēja, un vēl palīdzēs.

+2
-1
Atbildēt

0

kuulaps 03.04.2011. 14.43

Japánas valdíbai ir jáveicina iedzívotáju evakuácija vismaz 200 km regjioná ap Fukusimu vai bús vismaz 400.000 upuru!

Nodoklju nauda ir tas uz ká pamata AES vispár eksisté, jo ir subsidéta industrijas forma, kuras vienígais objektívais iemesls ir militárais atom ierochu razhoshanas veids. Jo AES energjija ir 7 x dárgáka par oglju staciju energjiju – viss cits ir piramídas propagandas smalki konstruéti meli.
Skatiet 2 video ar ekspertiem:

http://www.bsrrw.org/?page_id=20

Tápat, tikai 200 km ap Fukusimu, 400.000 japánju tagad draud vézis tikai radioanuklídu nopludes délj! Un Japánju valdíba vinjus neevakué, jo IAEA lieto nepareizu risku modeli, kas 600-2000 reizes samazina risku. Tápat IAEAs dotie Fukusimas piesárnjojuma dati ir 10 x mazáki neká citu laboratoriju iesútítie! Lai redzét Fukusimas upuru aprékjinu lasiet ECRR Report:

Skatiet http://www.bsrrw.org/?page_id=83

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 26.03.2011. 21.19

kam butu izdevigi ar klimatiskiem ierociem sagraut treso lielako pasaules ekonomiku..?varbut apdrosinataju konkurentu kari meginot nogremdet lielo parapdrosinataju swiss re kas nav eu kompanija.jo cipari ko gatava maksat sveice un ko jau grib sanemt japana ir ..1,2 miljardi un 237 miljardi japanu versijaa.kas noteikti redzams euro vertibas celsanas pret dolaru un dolara ka ta vertibas kritums.pat loti virpuseji skatoties europa ir milzummilzigs ieguvejs pie japanas ekonomikas kraha kaut vai daleja.otra vieta asv.

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu