ES līderi vienojas par glābšanas fonda restrukturizāciju • IR.lv

ES līderi vienojas par glābšanas fonda restrukturizāciju

28
EPA/LETA

Izveidos pastāvīgu fondu palīdzībai finanšu grūtībās nonākušām eirozonas valstīm

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi Briselē notiekošajā samitā vienojušies restrukturizēt finansiālās palīdzības fondu, kas varētu palīdzēt atrisināt eirozonas parādsaistību krīzi, vēsta aģentūra LETA.

Jaunais plāns paredz izveidot pastāvīgu 700 miljardu eiro (491,9 miljardu latu) vērtu glābšanas fondu – Eiropas Stabilitātes mehānismu, lai palīdzētu finanšu grūtībās nonākušām eirozonas valstīm, tādējādi nākotnē nodrošinot eiro valūtas stabilitāti. Eirozonas valstīm iemaksas šajā fondā 80 miljardu eiro (56,2 miljardu latu) apmērā būs jāveic piecus gadus, sākot no 2013.gada jūlija.

Samita dalībnieki arī vienojušies jūnijā palielināt pašreizējā Eiropas Finanšu stabilitātes fonda finansēšanas spēju, taču vispirms nepieciešams pārvarēt politiskos šķēršļus Portugālē un Somijā. Lai arī pašreizējā fonda apjoms ir 440 miljardi eiro (309,2 miljardi latu), tā reālās aizdošanas spējas vien veido aptuveni 200 miljardus eiro (140,5 miljardus latu). Tikmēr Somija jau paziņojusi, ka nevēlas palielināt savu fonda finansēšanas daļu pirms 17.aprīlī gaidāmajām valsts vēlēšanām.

Pašlaik spēkā esošais Eiropas Finanšu stabilitātes fonds, kura darbības termiņš beidzas 2013.gadā.

Līderi Briselē notiekošajā samitā akceptējuši arī “Eiro plus paktu”, kas paredzēts bloka ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai, atsaucoties uz vietni “euroalert.net” vēsta LETA.

“Eiro plus pakts” ierosina arī paaugstināt pensionēšanās vecumu un atalgojumu saistīt ar produktivitātes pieaugumu. Taču katra valsts atsevišķi varēs pieņemt lēmumus, kā un kad šos mērķus sasniegt. Tam pievienoties varēs jebkura ES dalībvalsts un patlaban gatavību to darīt paudušas jau sešas valstis – Dānija, Polija, Latvija, Lietuva, Bulgārija un Rumānija. Pievienoties atteikušās Lielbritānija, Čehija, Ungārija un Zviedrija.

Latvijas ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) ceturtdien Eiropadomes sēdē apstiprināja Latvijas gatavību pievienoties “Eiro plus paktam”, par to liecina valdības vadītāja ieraksts īso vēstījumu vietnē “Twitter”. Līdz ar paktu Latvija piedalās ES konkurētspējas palielināšanā un būs daļa no ES ekonomikas izaugsmes stratēģijas, raksta premjers.

“Eiro plus pakts” paredz ES valstu sadarbību ekonomikas jomā, kas palīdzētu konkurēt pasaules tirgū un reaģēt uz globālajiem izaicinājumiem. Pakts arī paredz veikt reformas pensiju sistēmās, ņemot vērā novecošanās tendences bloka dalībvalstīs.

Komentāri (28)

lebronj2356 25.03.2011. 22.19

Ļoti izskatās, ka tiek gatavota sava veida iedzīvotāju algu apcirpšana caur eiro drukāšanu un ”pretinflācijas” pasākumiem – t.i. algu saldēšanu ! Ne jau algas kurina inflāciju, bet gan lēta, masveidīga un ne ar ko nesegta nauda ar kuru pasaule ir piedzīta pār pārēm mūsdienās. Ir jābeidz glābt bankas un spekulanti uz vienkāršo cilvēku rēķina – nebūs, kas biržās kurina cenas, nebūs arī anormālās resursu cenas. Diemžēl jāsecina, ka pirmais, kas notika A Eiropā pēc pievienošanās ES – bija cenu korekcija, uz augšu jeb pielīdzināšanās vecajai Eiropai, aldziņas gan vilksies gadu desmitiem līdz tādam līmenim…Vispār ES sāk atgādināt tādu kā klibu zirgu iepretīm valstīm, kas strauji attīstītās pārējās pasaules malās.

+1
0
Atbildēt

0

mxblack 25.03.2011. 17.01

Vai Latvijai ir tāda nauda? Te ir tik milzīgi parādi, ka par jebkādu šādu maksājumu būtībā bez jaunas aizņemšanās nevarētu būt pat runa. Tāpēc jau mums neizdosies 13. gadā iviest to Eiro. Tā ir pārāk dārga cena ko jau šodien maksājam par Eiro ieviešanu ar visu mazturīgo ļaužu galēju nabadzību. Tiek celti ļoti lieli nodokļi, bet algas palielināt nedrīkst lai nepalielinātos inflācija. Vai mums šādā gadījumā to Eiro vispār vajag? Man galīgi nē.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu