Neatbalsta neregulāro pasažieru pārvadājumu ierobežošanu • IR.lv

Neatbalsta neregulāro pasažieru pārvadājumu ierobežošanu

23
Jānis Saliņš, F64

Ārpus Rīgas pašvaldības reģistrētie taksometri vairs nevarēs pasažierus uzņemt Rīgā

Saeimas deputāti ceturtdien noraidījuši vairākus priekšlikumus grozījumiem Autopārvadājumu likumā, kas paredzēja ierobežot neregulāros pasažieru pārvadājumus, vēsta aģentūra LETA.

Satiksmes ministrija (SM) rosināja veikt grozījumus Autopārvadājumu likumā, ar kuriem bija plānots ierobežot nelegālos pasažieru pārvadājumus, ko veic juridiskas un fiziskas personas ar autobusiem vai mikroautobusiem, “nolasot” pasažierus pieturās pirms regulārajiem reisiem.

Likumā bija plānots izslēgt pasažieru neregulāro pārvadājumu jēdzienu, to aizstājot ar pasažieru pārvadājumiem pēc pasūtījuma. Ja šie grozījumi būtu atbalstīti, par pārvadājumiem pēc pasūtījuma tiktu uzskatīti pārvadājumi, ko veic ar iepriekš nokomplektētu pasažieru grupu un noteiktu brauciena mērķi. Šādu pārvadājumu mērķis nevarētu būt sabiedriskā transporta pakalpojumi.

Iepriekš par šiem priekšlikumiem daudz debatēja Saeimas Tautsaimniecības komisijā, kas galu galā tos atbalstīja. Tomēr šodien Saeimas deputāti ar balsu vairākumu šos priekšlikumus noraidīja. Saeima otrajā lasījumā atbalstīja citus grozījumus Autopārvadājumu likumā, paredzot, ka taksometru vadītāji vairs nedrīkstēs uzņemt pasažierus, dodoties atpakaļceļā no citas pašvaldības teritorijas.

Spēkā esošais likums pieļauj, ka, aizvedot pasažieri uz citu administratīvo teritoriju, atpakaļceļā var uzņemt pasažierus. Izmantojot šo normu kā atrunu, Rīgā faktiski strādā vairāki simti citās pašvaldībās reģistrētu taksometru. Rīgas pašvaldība taksometriem uzliek augstākas kvalitātes prasības, iepriekš komisijai skaidroja Satiksmes ministrijas pārstāvji. Tāpat atbalstītais likumprojekts paredz, ka no 2012.gada 1.februāra vieglā taksometra vadītājam, norēķinoties ar pasažieri, būs jāizsniedz kases čeks.

Lai novērstu taksometru pārvadājumiem piešķirto tiesību tālāku nodošanu, plānots, ka uzņēmums pārvadājumus varēs veikt tikai ar savā īpašumā esošiem taksometriem. Tikai atsevišķos Ministru kabineta noteiktos gadījumos pārvadājumus varēs veikt arī ar citu personu transportu. Par grozījumiem Autopārvadājumu likumā Saeimai vēl būs jālemj trešajā lasījumā.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu