Radioaktīvās daļiņas no Japānas šodien varētu sasniegt Eiropu • IR.lv

Radioaktīvās daļiņas no Japānas šodien varētu sasniegt Eiropu

22
Raitis Plauks, F64

Tokijas ūdenī radioaktīvā joda daudzums pārsniedzis bērniem pieļaujamo

Trešdien Eiropas centrālo daļu sasniegs radioaktīvās daļiņas no Japānas, taču radiācijas līmenis būs nenozīmīgs, tā informējis Vācijas Radiācijas aizsardzības federālais birojs, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Pēdējo dienu laikā eksperti konstatējuši radioaktivitātes izplatību Kalifornijā un arī Īslandē, informē biroja vadītājs Ērīks Virts. “No turienes vairs nav tālu līdz Centrāleiropai,” viņš brīdina, vienlaikus gan mierinot, ka radioaktivitātes līmenis būs “ļoti, ļoti zems”. “Praktiski piesārņojuma līmenis nepaaugstināsies,” prognozē eksperts.

Latvijas Radiācijas drošības centra dežurants Andris Romāns Latvijas Radio nevarēja apstiprināt plašsaziņas līdzekļos izskanējušās ziņas, jo oficiāli tās nav apstiprinājusi ne Vācija, ne Īslande. Romāns izteicās, ka nenozīmīgajam piesārņojumam varētu būt cita izcelsme, jo, ja tas nāktu no Japānas, to konstatētu arī ASV un Kanādā vai Krievijā.

Tikmēr Tokijas varasiestādes Japānas galvaspilsētas ūdensvadā konstatējušas radioaktīvo jodu, kura daudzums pārsniedzis bērniem pieļaujamo, atsaucoties uz kādu mērijas amatpersonu trešdien vēsta aģentūras LETA un AFP.

Paaugstināts radioaktīvā joda līmenis Tokijas un Fukušimas prefektūras ūdensvados tika konstatēts jau sestdien. “Saskaņā ar valdības noteikumiem ūdeni, kas satur radioaktīvās vielas, kuras pārsniedz 100 bekerelus, nedrīkst dot zīdāmiem bērniem,” žurnālistiem norādīja amatpersona.

Vienā no Tokijas rajoniem ūdens radioaktīvais piesārņojums pieļaujamo normu pārsniedzis divkārt. Varasiestādes aicinājušas cilvēkus visā galvaspilsētā, nevis tikai attiecīgajā rajonā, atturēties no krāna ūdens izmantošanas zīdaiņu barībā.

Atsevišķu lauksaimniecības produktu piegādei no četrām prefektūrām avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas apkaimē Japāna noteikusi aizliegumu. Prefektūru gubernatoriem dots rīkojums pārtraukt brokoļu un lapu dārzeņa “komatsuna” piegādi no Fukušimas, kā arī svaiga piena un pētersīļu izplatīšanu no kaimiņos esošās Ibraki.

Savukārt nacionālā raidsabiedrība NHK vēsta, ka valdības vadītājs ieteicis šajā apkaimē dzīvojošajiem nelietot uzturā vietējos dārzeņus, kuros atklāts paaugstināts radiācijas līmenis. Ievērojami paaugstināts radiācijas līmenis konstatēts 11 Fukušimā audzēto dārzeņu veidos.

Kādā lapu dārzenī radioaktīvā cēzija līmenis sasniedzis 82 000 bekerelus, 164 reizes pārsniedzot pieļaujamo līmeni. Turklāt arī radioaktīvā joda līmenis tajā bijis septiņas reizes augstāks par normu. Kā skaidro Veselības ministrija, desmit dienas pēc kārtas uzturā lietojot ap simts gramiem šādu dārzeņu, cilvēks saņem tādu radiācijas devu, kādu normālos apstākļos uzņemtu gada laikā.

Pašas “Fukušma 1” spēkstacijas personāls, tehniķi, ugunsdzēsēji un militārpersonas jau vairāk nekā nedēļu cenšas atdzesēt reaktoru degvielas stieņu baseinus, taču radiācijas līmeņa pieaugums un dūmi vairākkārt likuši pārtraukt darbus.

Zemestrīcē un tās izraisītā cunami oficiāli apstiprinātais bojāgājušo un bezvēsts pazudušo cilvēku skaits jau pārsniedzis 24 tūkstošus cilvēku. Tomēr pastāv bažas, ka mirušo skaits varētu būt vēl lielāks.

Valsts policija ziņo, ka 11.marta zemestrīcē apstiprināta 9408 cilvēku bojāeja un vēl 14 716 oficiāli atzīti par bezvēsts pazudušiem, kopējam mirušo un pazudušo skaitam sasniedzot 24 124. 2746 cilvēki guvuši ievainojumus. Simtiem tūkstošu cilvēku palikuši bez pajumtes un pagaidām patveras evakuācijas centros.

11.martā notikusī zemestrīce kļuvusi par Japānas smagāko dabas katastrofu kopš 1923.gada Lielās Kanto zemestrīces, kad bojā gāja 142 000 cilvēku.

Komentāri (22)

anita_meistere 23.03.2011. 11.12

radiaktīvais jods zaudē savu radioaktivitāti aptuveni 80 dienās.
no fukushimas nopludušais cēzija (137) izotops zaudē radioaktivitāti vēl ātrāk..ap 70 dienām, un ir zināma kaudze ar preparātiem, ar kuriem šō te var ļoti veiksmīgi dabūt ārā no organizma (ja vajadzēs).
cilvēku uztrukums ir saprotams, bet 99% nav pamatots. ja runā apr radiacijas līmeni arpus japānas…nu tad šoreiz zhurnālisti ir kretni paršavus pār strīpu…krietni!! ar radiaciju ir tā, ka to nevar noslēpt..un tagad visi baigi nervozi monitorē tos līmeņus. ir 1000 un 1 iemesls, kapēc šis te līmenis varētu svārstīties.

palasiet, te ļoti daudz informācijas par šo avāriju:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_nuclear_accidents

ps. jebkurā gadījumā, līdz tam radiacijas līmenis, kas bija pasaulē (nemaz nerunājot par LV teritoriju), pirm gadiem 50, te vēl kādas 25 atomstacijas jāuzlaiž gaisā. pat černobiļas avārijas sekas neradīja tik duadz radioaktivā piesārņojumā, cik atomieroču izmēģinājumi (salīdzinoši netālu btw). tur tonnām spridzināja augša..nekādu reaktoru vai kas taml. viss gāja gaisā augšā, vai pa taisno okeānos.
un kas ir noticis?? izmiruši visi? :D:D:D

+7
-1
Atbildēt

3

disassociative 23.03.2011. 11.38

Černobiļa mums vēl joprojām ir daudz bīstamāka, ja ņem vērā, ka tas sarkofāgs ir kļuvis par cauru sietu un jaunam naudas nav. Neviens mēr reāli nezinām, cik lielu devu saņemam katru dienu un kādas no tā būs sekas.

+3
0
Atbildēt

2

    anita_meistere > disassociative 23.03.2011. 12.23

    gan jau $ atradīs. kā nekā tik nedaudz vairāk kā 100 km līdz Kijevai. kamēr tur lieku reizi neko nekužina, līmenis turēsies stabils. caurs siets? tur tak tā ventilācijas lūka (kādi 3x 4 m) visu laiku vaļā. iekšā pilns ar putniem un citiem knišļiem. galvenais lai nesabrūk.
    par devu…es domāju, ka vairums jau savas dozas ir iehavojuši 86. vai vēl agrāk (par ko jau rakstīju)…un tam kas notiks turpmāk, jau ir maza nozīme.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Romans > disassociative 24.03.2011. 10.03

    vel ir laiks paspēt izteikt savu viedokli http://youtu.be/D72xEes__kM

    0
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 23.03.2011. 17.13

Novaja Zemļa notikai TIKAI 81 kodolsprādziens atmosfērā. No tā laika “šmuces” pāri palicis polonija radioaktivais izotops Po210, kura pusabrukšanas periods ir 103 gadi. Po210 iemļotā uturēšanās vieta ir tabaka un ceļojums galapunkts kaulu smadzens. Iznākums – leikemija. Tas tā – kraanču – vaukšķētāju zināšanai.

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu