KP cer, ka POS termināļu uzstādīšana kļūs lētāka • IR.lv

KP cer, ka POS termināļu uzstādīšana kļūs lētāka

37
Lauris Nagliņš, LETA

Skaidrot sistēmu ar maksu par maksājumu karšu izmantošanu KP lūgušas arī bankas

Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme cer, ka Latvijas veikaliem kļūs lētāka POS (maksājumu karšu pieņemšanas) termināļu uzstādīšana, vēsta aģentūra LETA.

Aptaujājot veikalus, daudzi atzina, ka POS termināļus iepriekš neuzstādīja, jo tas bija pārāk dārgi. Situācija varētu mainīties pēc KP lēmuma sodīt bankas par aizliegtu vienošanos, pirmdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” norādīja Jaunzeme.

Jau ziņots, ka KP par aizliegtu vienošanos starp 22 komercbankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem uzlikusi naudas sodu kopumā 5,5 miljonu latu apjomā. Aizliegtā vienošanās bijusi spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bijuši atšķirīgi.

Jaunzeme norādīja, ka izmeklēšana sākta 2006.gadā, kad šai jomai pievērsās arī Eiropas Savienības institūcijas. Arī pašas bankas vērsušās padomē, lūdzot vērtējumu situācijai, taču tas noticis 2008.gadā – jau pēc lietas ierosināšanas.

Starp bankām panāktā vienošanās nebija kartelis, kā, piemēram, lietā par “Samsung” tehnikas tirgotājiem, tomēr banku vienošanās bija spēkā pārāk ilgi un nebija ekonomiski pamatota. Pēc KP vadītājas domām, piemērotais sods ir samērīgs ar to labumu, ko bankas guva no šīs vienošanās, turklāt daudzas bankas atzina, ka jau iepriekš vēlējušās pārtraukt šīs vienošanās darbību, taču baidījušās, ka netiks uzklausītas.

Jaunzeme, komentējot banku ieceri apstrīdēt KP lēmumu tiesā, akcentēja, ka līdz šim vēl nav bijis gadījuma, kad KP sodīts tirgus dalībnieks pauž gandarījumu par padomes lēmumu un atzīst, ka tas ir pamatots. Sodītie uzņēmumi draud vērsties tiesā, tomēr pēc pāris mēnešiem situācija mainās un tie ir gatavi slēgt administratīvos līgumus, lai samazinātu maksājamā soda apmēru. Līdzīgi noticis arī “Samsung” tehnikas tirgotāju karteļa lietā, kur turpinās sarunas ar vairākiem lietā iesaistītajiem uzņēmumiem.

Komentāri (37)

buy cialis tadalafil0 with pay pal

Health

0
0
Atbildēt

0

lailabidzane 21.03.2011. 12.26

.
Redzēju KP šefienes sarunu LNT. To bija grūti saukt par skaidrošanu.
Tāda kā taisnošanās drīzāk.

0
0
Atbildēt

1

    anita_meistere > lailabidzane 21.03.2011. 12.45

    viņa tak neatšķir POS izmantošanas maksu (abonēšana tipo), no darījumu komisijas un pašas POS iekartas uzstādišanu (par ko ir šis raksts). cilvēks ir ielīdis lietās, par ko nav absolūti nekādas sajēgas. izskatās, ka kāds ir “uzsūtījis”, bet pašā KP nebija rēķinājušies ar tādu pretreakciju.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

anita_meistere 21.03.2011. 11.24

oo..super. tagad ejot uz veikalu, būs jaskatās, kādas bankas pos tur uzstādīts. jo ja iepriksies ar vienas bankas karti, bet poss būs cits…naksies maksāt starpbanku komisiju pec standarta shēmas. teiksim kā bankomātos…svešas bankas bankomātā cik tur tie procenti no pirkuma.

gan jau ka attapīgākie veikalnieki uzstādīs 3-4..varbūt 5 POS terminālus…tb poplārākam bankām :D:D:D

kapēc veikalnieki tik cītīgi slēpj POS termināla izmaksas. nopublicējiet! lai cilvēki uzzina, par kādām nesamērīgām summām iet runa:D

te par pašu pos, pieslēgšanu un izmantošanu kā tādu:
http://www.nordea.lv/Cenr%C4%81dis/Pakalpojumu+cenr%C4%81dis+uz%C5%86%C4%93m%C4%93jiem/Nor%C4%93%C4%B7inu+kar%C5%A1u+pie%C5%86em%C5%A1anas+pakalpojums/1335552.html

0
0
Atbildēt

4

    lailabidzane > anita_meistere 21.03.2011. 12.04

    .
    Tev, Delfīns, šķiet,ka esi baigi attapīgs? ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aija_semjonova > anita_meistere 21.03.2011. 11.47

    Veikalniekiem ir līgums par konfedenciālās informācijas neizpaušanu, un klientu tas neskars ar kuru karti, kur viņš maksā, jo % maksā tirgotais nevis klients. Ja tu nopirki sulu pa 0,69 ls tev arī novilks no konta 0,69 ls, bet tirgotājam ieskaitīs (0,69 ls – %) kautkā tā. Un par bankām viņi visi ir SHARK dzīvnieku suga, tikko Jūt tavas asinis ($) uzreiz ir klāt…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Linda > anita_meistere 21.03.2011. 19.19

    daudzi tomēr ies protestēt http://youtu.be/D72xEes__kM

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > anita_meistere 21.03.2011. 12.26

    Delfins,
    pag pag…te visi bauro, ka bankas ir vienojušās, ka STARPBANKU norēķinu likmes būs vienādas visām bankām…attiecībi statiskā dāļa POS tirgotāja komisijā bankai ir konstanta. ja tā ir…tad kapēc to ir jāslēpj????

    atbilde ir vienkarša. šis te piemērotās tranzakciju komisija (kura faktiski ietver visas izmaksas) NAV VIENĀDAS. to KP nekā nespej sagremot, jo paša saknē neorientējas šajā te saimniecībā.
    KP nekā nespēj saprast to, ka pos termināli ir tirgotāja servis klientiem. tāds pats, kāds ir mainām tepiķitis pie ieejas, apkure veikalā utt utt. ja KP domā, ka kāds tagad nodarbosies ar labdarību…vai daļa veikalnieku labprātīgi novels visu uz pircējiem (dažiem, atkarībā no kartes tipa)..tad tas ir pilnīgs fail.

    es gribētu redzēt, ka KP risinās analoģisku “problēmu” telekomunikāciju nozarē, kur starpsavienojuma maksā tiek vienkarši nonullēta, jo katrs pasaules operators nevar katram pasaules operatoram pieprasīt līgumu un maksu (nonsenss). tāpat kā arī elektroniskajos maksājumos!!!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu