Latvija un vēl 8 valstis mudina uz fundamentālām reformām ES • IR.lv

Latvija un vēl 8 valstis mudina uz fundamentālām reformām ES

11
Avots: EPA/LETA

Vēstulē EK prezidentam Barrozu norādīts uz augsta bezdarba līmeņa un recesijas draudiem

Eiropas Savienībai nākotnē draud augsts bezdarbs un ekonomikas lejupslīde, ja tā nodarbosies tikai ar bloka kopējās valūtas eiro glābšanas pasākumiem un neīstenos fundamentālas reformas – šāds brīdinājums izteikts vēstulē, ko Latvijas un vēl astoņu ES valstu līderi nosūtījuši Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, ES ziņu portāla “EUobserver” un aģentūra BNS vēsta piektdien.

Vēstuli parakstījuši Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Nīderlandes un Lielbritānijas līderi, informē portāls.

“Ja nebūs lielākas apņēmības un fundamentālu reformu, kas veicinātu uzņēmējdarbību, atvērtu tirgus un virzītu inovācijas, tostarp tā dēvētās zaļās tehnoloģijas, mūs nākotnē sagaida zems darba ražīgums, augsts bezdarbs, zaudētas investīcijas un ekonomikas kritums salīdzinājumā” ar tā dēvētajām jaunās pasaules lielvalstīm, kas pēdējā laikā piedzīvo ļoti strauju izaugsmi, pauž vēstules autori.

“[ES valstīm] nav citu alternatīvu, kā ievirzīt savas finanses ilgtspējīgā gultnē un veicināt izaugsmi. Mēs nevaram atlikt pirmā [pasākuma īstenošanu], lai sasniegtu otro. Mums nekavējoties jāpanāk vienošanās par stingrāku [ES] Stabilitātes un izaugsmes paktu,” teikts vēstulē, kas nonākusi “EUObserver” rīcībā un datēta ar 18.martu.

Vēstule nosūtīta pēc tam, kad pagājušajā piektdienā 17 eiro zonas valstis panāca principiālu vienošanos par jaunu konkurences paktu, kura nolūks ir vairot eiro stabilitāti. ES prezidents Hermans van Rompejs aicināja arī pārējās ES valstis pievienoties paktam, tomēr vairāku jauno ES valstu amatpersonas norādījušas, ka visam blokam svarīgāks ir Stabilitātes un izaugsmes pakts.

Komentāri (11)

lebronj2356 18.03.2011. 16.32

Kā pirmo varētu veikt birokrātu krasu samazinājumu Briselē, kas neko citu kā lielākoties ražo bezjēdzīgas regulas un ierobežojumus, kas kavē gan lauksaimniecību, gan arī ražošanu ! Tāpat būtu laiks apsvērt nodokļu sloga apmēru ES, jo pārāk austi nodokļi noslāpēs gan uzņēmējdarbību, gan arī inovācijas – arī taupībai ir savs limits, kā arī saražos pabalstu saņēmēju paaudzi, kas jau daļēji ir noticis !

Un protams, nevajag aizmirst galveno – vienādus noteikumus visiem, nevis A Eiropai vaļēju tirgu, bet treknas subsīdijas veco ES valstu lauksaimnicībai. Ka cukuru importē, to jau ES nožēlo tagad !

+4
-1
Atbildēt

0

solanay 19.03.2011. 11.51

Par fundamentālu reformu nepieciešamību ES pilnībā piekrītu, pie patreizējās birokrātijas un pašapmierinātības, uzpūstajām algām tas ir tikai laika jautājums, kad Eiropa zaudēs konkurētspējā, inovācijās un izmaksās Āzijas u.c. reģionu valstīm, ar visām no tā izrietošajām sekām tālākā nākotnē. Kādreiz V.Dombrovskim kā EP deputātam bija sakarīgs priekšlikums pārveidot EP ēkas Strasbūrā par Starptautisku augstskolu (vēlams pārsvarā augsto tehnoloģiju attīstībai, nevis jaunas birokātijas atražošanai),tas varētu dot būtisku līdzekļu ietaupījumu, bet Francija savu prstižu celtu daudz vairāk kā ar formālo birokrātiju. Tiesa, praksē veikt strukturālas reformas ir nesalīdzināmi grūtāk, nekā deklarēt to nepieciešamību, par ko liecina arī procesu attīstība Latvaijā, kur nepieciešams vienoties tikai starp diviem koalīcijas partneriem…

+1
0
Atbildēt

0

mxblack 18.03.2011. 18.58

Ākstu bars, kurš nepārtraukti kursē no Briseles uz Strasbūru un atpakaļ. Te jau mēs redzam cik nopietns kantoris ir ES un kur paliek tie nodokļi. Bet mēs esam viens no šī ceļojošā cirka apakšuzņēmumiem. Visādas regulas birst maisiem, tikai attīstība strauji iet uz leju, kā jau lielā kolhozā bez īstas vadības.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu