Pieminēs Solomonu Mihoelsu • IR.lv

Pieminēs Solomonu Mihoelsu

22

Šodien plkst.13 Daugavpils universitātē (DU) notiks izcilajam Daugavpilī dzimušajam teātra režisoram un aktierim Solomonam Vovsi (Mihoelsam) (1890-1948) veltīti lasījumi, ziņo aģentūra LETA.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja speciālistes Gaļina Verjovočņikova un Terēze Šemetova uzstāsies ar lasījumiem “No Daugavpils teātra vēstures” un “Mihoelss un Daugavpils”. Ar lasījumu par Mihoelsa bērnības gadiem uzstāsies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktores vietniece zinātniskajā darbā Ludmila Žilvinska, bet ar lasījumu “Karalis Līrs no Dvinskas” – DU Komparatīvistikas institūta direktors profesors Fjodors Fjodorovs.

Lasījuma “Mihoelss un kino: “Ebreju laime”” gaitā tiks demonstrēti arī fragmenti no Granovska filmas, uzstāsies DU Komparatīvistikas institūta asociētā profesore Elīna Vasiļjeva, bet ar lasījumu “Teātris Latvijā Otrā pasaules kara laikā” – DU Vēstures katedras lektors Dmitrijs Oļehnovičs.

Pie memoriālās mājas Mihoelsa ielā 4 plkst.17 notiks piemiņas brīdis un ziedu nolikšana. Solomons Mihoelss traģiski gāja bojā 1948. gadā, un tikai pēc Staļina nāves tika atklāts, ka tā bijusi ieplānota politiska slepkavība.

Stundu vēlāk Daugavpils teātrī paredzēta izstādes “Mihoelss Daugavpilī” atklāšana. Noslēgsies Mihoelsa diena Daugavpilī ar Ludmilas Ulickas izrādi “Sieviešu laime”.

Solomons Mihoelss dzimis un audzis Daugavpilī. Kopumā viņš šai pilsētā nodzīvojis vairāk nekā divdesmit gadus un ne vienu vien reizi savos rakstos un runās atcerējies dzimtajā Postojalajas ielā 4 pavadītos gadus.

Mihoelsa dienu Daugavpilī rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, DU, Daugavpils teātris un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu