Trīs pilsētās cer izveidot Mārtiņa Freimaņa piemiņas vietas • IR.lv

Trīs pilsētās cer izveidot Mārtiņa Freimaņa piemiņas vietas

22
Gatis Gierts, F64

 

Mūziķa dzīvokli Rīgā cer pārvērst radošā darbnīcā skolēniem dzejas un mūzikas rakstīšanai

Aizputē, Liepājā un Rīgā iecerēts izveidot pāragri mūžībā aizgājušā grupas “Tumsa” solista Mārtiņa Freimaņa piemiņas vietas, aģentūrai BNS pastāstījusi viena no Mārtiņa Freimaņa fonda  dibinātājām, mūzikas ierakstu kompānijas “Mikrofona ieraksti” valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve.

Pēc mūziķa nāves izveidotā fonda dibinātāji uz pirmo sēdi sanāks nākamajā nedēļā pēc piektdien notikušā piemiņas koncerta “Arēnā Rīga”. Koncerta laikā tiks vākti ziedojumi, kā arī visa nauda no biļetēm tiks novirzīta fonda darbībai. Koncerta organizētāji lēš, ka no koncerta biļetēm vien tiks iegūti 40 tūkstoši latu.

Mīlgrāve sacīja, ka ir iecerēts izveidot trīs piemiņas vietas. Aizputē, kas ir dziedātāja dzimtā puse, kalniņā netālu no skolas varētu iecerēts uzstādīt soliņu. Šī vieta Freimanim esot bijusi ļoti mīļa. Šo ideju atbalsta arī vietējā pašvaldība.

Mūziķa studiju vietā Liepājā ir ideja piestiprināt piemiņas plāksni pie ēkas, kurā Mārtiņš Freimanis dzīvoja.

Trešā iecere ir uzturēt Freimaņa pēdējo dzīvesvietu Rīgā, to pārvēršot radošajā darbnīcā, kuru varētu apmeklēt skolēni un praktizēties dzejas un mūzikas rakstīšanā. Mīlgrāve klāstīja, ka dzīvoklis varētu pārtapt Mārtiņa Freimaņa labsirdības skolā. Taču šīs ieceres realizācijai trūkst aprēķinu, cik tā varētu izmaksāt. Tāpat fonds iecerējis izvērst plašu darbību, atbalstot jaunos popmūziķus.

Tā kā latviešu mūzikas ierakstu izdošana pašlaik faktiski ir labdarība, fonds pieteicies arī sabiedriskā labuma organizācijas statusam, atzina mūzikas ierakstu izdevēja.

Fonda dibinātāji ir Mīlgrāve, Guntars Račs, Lauris Reiniks, Kārlis Būmeisters, grupas “Tumsa” dalībieks Jānis Daugalis, Mārtiņa māsa Ilze Freimane un režisore Maija Kalniņa.

“Mikrofona ieraksti” arī plāno ieviest jaunu tradīciju latviešu mūzikas dzīvē – katru gadu Mārtiņa Freimaņa dzimšanas dienā, kas ir 7.februāris, organizēt vērienīgu koncertu.

Mārtiņa Freimaņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā. Viņš mira 27.janvārī Latvijas Infektoloģijas centrā no vispārējas organisma saindēšanās, kuras galvenie iemesli bija akūts toksiskais hepatīts un taukainā hepatoze.

 

Komentāri (22)

janazakovica 11.03.2011. 14.15

pat no vienkarsa dziedataja naves megina biznesu uztaisit.un pieminas vietas..ko vins tadu ipasu paveicis…iznemot to ka darbojies izklaides industrijaa.

+2
-1
Atbildēt

0

Sintija Smiltniece 12.03.2011. 01.46

Pasaule buutu vismaz par gramu gaishaka un labaaka, ja juus 3 (zvanikis – 50%) savus viedokljus buutu patureejushi pie sevis. Paarpaareem taadu kaa juus meetaajas pa pasauli…. diemzheel.

0
0
Atbildēt

0

liene 11.03.2011. 17.21

Cik ļoti atpazīstami latviska rīcība –
kamēr cilvēks dzīvs, tikmēr nelikties ne zinis, lai dzīvo kā tīk, lai dzer un citādi sev pāri dara cik vēlās, reti kurš pieies klāt, uzrunās un palīdzēs, glābs … bet kad šī dzīve pie ātra gala novedusi, tad uz katra stūra pa piemiņas plāksnei, katrā dzīvoklī pa memoriālam iekārtosim – cik viņš mums bija mīļš, cik ļoti mums viņa pietrūks …
Sargāsim tos, kurus mīlam un nedarīsim tiem pāri un neļausim nedz viņiem pašiem nedz citiem tiem pāri darīt, tad arī nebūs par pāragriem memoriāliem jādomā, kur TV kameru priekšā mums, palicējiem, pulcēties un savu labo sirdi publiski izrādīt.
Mārtiņam Freimanim – mūžīgu mieru, Kungs dodi, Tava mūžīga gaisma lai pāri līst …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu