Zemnieki varētu pieprasīt finanšu ministra Vilka demisiju • IR.lv

Zemnieki varētu pieprasīt finanšu ministra Vilka demisiju

8
"Zemnieku Saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Lauksaimnieki nepiekrīt FM piedāvātai mehāniskai līdzekļu samazināšanai

Zemnieki ir neapmierināti ar Finanšu ministrijas (FM) darbu un priekšlikumiem izdevumu samazināšanai, tādēļ lauksaimnieki gatavojas prasīt finanšu ministra Andra Vilka demisiju, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica biedrības "Zemnieku Saeima" (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, vēsta aģentūra BNS.

"Ja valdība mūs neuzklausīs un, ņemot vērā FM sastrādātos nedarbus pēdējo divu mēnešu laikā, mēs lūgsim valdību izskatīt finanšu ministra atbilstību amatam," teica Lazdiņš. Zemnieki ir gatavi piebiedroties pasažieru pārvadātāju protesta akcijām 24.martā, kad uz pusi plānots samazināt reģionālo pasažieru pārvadājumu reisu skaitu. Par to zemnieki lems ZSA valdes sēdē kopīgi ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP).

ZSA vadītājs stāstīja, ka lauksaimnieki nevar piekrist FM piedāvātai mehāniskai līdzekļu samazināšanai lauksaimniecības nozarē. "FM piedāvā lineāri samazināt akcīzes degvielas litru skaitu uz hektāru vai arī nofiksēt to hektāru skaitu, par ko pienākas bezakcīzes degviela. Tas nozīmē, ka lauksaimnieciskās produkcijas ražošana tiks atbalstīta tikai uz noteiktu hektāru skaitu un pārējie hektāri būs bez atbalsta, un tas ir diskriminējoši jau valsts iekšienē, nemaz nerunājot par ārvalstīm," stāstīja Lazdiņš.

Viņš stāstīja, ka ar Zemkopības ministriju vēl plānots diskutēt par iespējamiem kompromisiem akcīzes atvieglojumu piešķiršanai lauksaimniekiem un valdībā tiks meklēts kompromiss starp FM priekšlikumiem un zemnieku prasībām.

Lazdiņš uzsvēra, ka valdībā būtu jāpanāk kompromiss, kas apmierinātu arī zemniekus, jo lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns. "Mēs neakceptēsim turpmāku šādu lineāru griešanu," uzsvēra Lazdiņš. Viņš atgādināja, ka finanšu ministrs, kad stājās amatā, solīja neīstenot lineāru griešanu, bet veikt strukturālās reformas.

Pasažieru pārvadātāji 24.martā, rīkojot brīdinājuma akciju Latvijā, izpildīs tikai pusi no paredzētajiem reģionālo pārvadājumu reisiem. "Mēs pieņēmām lēmumu 24.martā organizēt brīdinājuma akciju – 50% no reisiem neizies maršrutos. Ar to mēs parādīsim, kas gaidāms atlikušo periodu pēc valsts budžeta finansējuma samazināšanas par trim miljoniem latu," informēja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Pēteris Salkazanovs.

 

Komentāri (8)

Dancis 08.03.2011. 14.57

Piekrītu Klusajam. Domāju, ka tā arī varētu būt. Labas lietas tiek sačakarētas jau saknē. Ja degviela domāta zemes apstrādei un lauksaimniecībai, tai nav jākropļo degvielas tirgus un jāveicina akcīzes ieņēmumu kritums. Vai tiešām nav gudru galvu, kas izdomātu, kā atmaksāt akcīzi tikai par darbos patērēto degvielu, turklāt, sezonas laikā. Nu nav ziemā lauksaimniecības darbu – labi ja 25 procenti.

+3
0
Atbildēt

0

ilze_zagare 08.03.2011. 19.51

Zemniekiem visas iespējas čakli, knaši darboties un veidot reformas savās nozarēs. Pēc tam arī varētu ko sacīt, nevis populistiski uzvesties kā opozicionāriem.
Dižie politikas gari…
Cerams, ka šādi paziņojumi dod zaļo gaismu strukturālajām reformām.

+1
0
Atbildēt

1

    bekijja > ilze_zagare 08.03.2011. 20.59

    Zaļās gaismas ausis šis vēl nav sasniedzis. Kamēr slims, nevar traucēt

    0
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 08.03.2011. 14.34

Īsumā par degvielas akcīzi – ja agrāk pēc vecajiem noteikumiem atmaksāja gada laikā 16 mio . , tad pagajušogad par 6 mēnešiem tika izņemts 24 mio akcīzei ekvivalents daudzums degvielas. Kā tad tā? Es nerunāju par stāstiem no DUS ,kad zemnieki ar savu bezakcīzes degvielu uzpilda fūres. Tas, ka ss.lv bij sludinājumi par zemnieku degvielas pārdošanu vispār bij absurds….

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu