"Lattelecom" un LMT valsts daļas varētu pārdot jau šogad • IR.lv

"Lattelecom" un LMT valsts daļas varētu pārdot jau šogad

34
Matiss Skrebelis, F64

Iegūto naudu Kampars aicinās ieguldīt ražošanas atbalstam

Jau šogad varētu pieņemt lēmumu par valstij piederošo daļu pārdošanu telekomunikāciju uzņēmumos "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), ceturtdien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacījis ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL, "Vienotība").

Kā vēstī aģentūra BNS, pēc Kampara domām, valstij un arī pašvaldībām nevajadzētu nodarboties ar uzņēmējdarbību, izņemot stratēģiski nozīmīgos virzienos, kā Latvijas energokompānijā "Latvenergo" vai Latvijas mežu apsaimniekotājā "Latvijas valsts meži". "Es uzskatu, ka ir jāļauj sektorā, kas ir tirgus pašregulēts, darboties privātiem investoriem. Valstij ir jāuztur tikai tās daļas, ko tirgus nespēj regulēt, vai uzņēmumi ir stratēģiski svarīgi," sacīja Kampars.

Kampars sacīja, ka valdība šogad noteikti sāks sarunas par "Lattelecom" un LMT daļu realizēšanu brīvajā tirgū, ņemot vērā, ka šāds lēmums jau pieņemts labi sen, bet pēdējie trīs mēģinājumi ir beigušies neveikmīgi. "Mans mērķis ir argumentēt to, ka šajā nozarē tirgus ir pietiekami stabils, un, manuprāt, tie līdzekļi, ko mēs iegūsim, par lielāko iespējamo cenu pārdodot uzņēmumus, ir jāiegulda tālāk ražošanas attīstībā," uzsvēra ministrs.

Viņaprāt, valsts gūtie ieņēmumi no šo uzņēmumu pārdošanas būtu jānovirza ražošanas attīstībai. Kampars pastāstīja, ka no valstij piederošo uzņēmumu kapitāldaļu pārdošanas būtu jāveido valsts riska kapitāla fonds, kas pēc noteiktiem kritērijiem investētu uzņēmumos. "Valsts kapitāls sākotnēji tiktu ieplūdināts uzņēmumā, lai nodrošinātu pretī banku interesi kreditēt un tad tālāk, uzņēmumam strādājot, jau valsts izietu ārā," izskaidroja ekonomikas ministrs.

Viņš gan prognozēja, ka valdībā lemšana par privatizācijā iegūto līdzekļu izlietošanu būs sarežģīta, jo budžeta konsolidācijas nepieciešamības dēļ papildu ieņēmumus valdības pārstāvji varētu gribēt novirzīt deficīta segšanai. "Es gan ceru, ka premjers un arī pārējie kolēģi labi saprot, ka darbavietu radīšana ir prioritāte un šāds fonds ir skaidra un precīza metode, kā jaunas darbavietas radīt," piebilda Kampars.

Par mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" un " Lattelecom" valsts daļu pārdošanu valstī tiek diskutēts jau ilgi, taču vairākām valdībām vienoties tā arī nav izdevies. Līdz ar ekonomisko lejupslīdi šo uzņēmumu privatizācijas jautājums ir apstājies. Iepriekš Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka nedomā, ka tuvākajā laikā Latvija varētu izdevīgi pārdot valstij tieši un netieši piederošās "Lattelecom" un LMT kapitāldaļas.

 

Komentāri (34)

gunasniedzina 04.03.2011. 11.56

Ienākumus vajag novirzīt valsts parāda samazināšanai, nevis aprakt šaubīgos projektos.

0
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 03.03.2011. 18.27

Sakarā ar to, ka šajos uzņēmumos daļa akciju pieder citiem, valsts nevar ar to palīdzību risināt savas īstermiņa finansiālās problēmas caur tarifiem, kā tas ir Latvenergo gadījumā. Ja nevar tā, tad var pārdot, kas atkal ir tas pats īstermiņa problēmu risinājums no cita gala…

0
0
Atbildēt

0

lebronj2356 03.03.2011. 17.24

Jābūt ir ļoti skaidram plānam par šo uzņēmumu pārdošanu, jo abi strādā ar peļņu, kas budžetā nes ienākumus .

0
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > lebronj2356 03.03.2011. 18.35

    Nē nu saprotams, bet pārdot uzņēmumu un naudu vienkārši noēst nav liela māksla. Nevēlos, kas tas notiktu ar LMT un/vai Lattelecom. Šeit ir jāskatās arī vai valstij nav kādas intereses vienā no uzņēmumiem, jo, lai gan valsts nav uzņēmējs, taču savu ietekmi stratēģiskos uzņēmumos saglabā. Pie plānprātiņiem un liberālā haosa piekritējiem gan bieži ir savādāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    māsa > lebronj2356 03.03.2011. 17.47

    Budžetā ienākumus ir jānes nodokļiem un radot darbavietas un labvēlīgu augsni uzņēmumiem šie ienākumi būs daudz lielāki nekā dividendes no viena LMT. Valsts nav uzņēmējs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu