Kā smērēts • IR.lv

Kā smērēts

39
Jaunievēlētais Tisībsargs Juris Jansons un tiesībsarga amata kandidāte Anita Kovaļevska. Foto Raitis Plauks/f64
Askolds Rodins

Jaunais Tiesībsargs – opozīcijas virzītais cilvēks

Ceturtdien pēc diezgan garām, bet vītumu dvesošām debatēm Saeima slēgtā balsojumā par Latvijas jauno Tiesībsargu iecēla opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" (SC) izvirzīto juristu, valsts darba pieredzi uzkrājušo Juri Jansonu. Par viņu tika balsojuši arī koalīciju veidojošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un sevi kā opoziocionāru pozicionējošās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) deputāti. 

53 pret 39 par sliktu "Vienotības" virzītajai Anitai Kovaļevskai – tas ir vērā liekams sniegums, un skaidrs apliecinājums tam, ka valdošā koalīcija ir tāla no monolītuma, vismaz jautājumos, kas nav saistīti ar akūtajām problēmām, no kuru risināšanas ir atkarīga politiskā stabilitāte valstī. Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") publiski apsūdzējis ZZS koalīcijas līguma prasību iznorēšanā, savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Dombrovskis, tāpat publiski, to kategoriski noliedzis, piebilstot, ka Dombrovskim "tā kā derētu atvainoties par šādu apgalvojumu". Visticamāk, domstarpības nepāraugs konfliktā, kas gan varētu sekot, ja koalīcijas līgums abpusēji tiks interpretēts "matu skaldīšanas" līmenī. To pēc politiskās loģikas nevar atļauties ne ZZS, ne "Vienotība" – Saeima gan ievēlēta pavisam nesen, taču pilnīgi ignorēt savus vēlētājus nevar neviens no Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Ja vēlas pretendēt uz panākumiem arī nākamajās vēlēšanās.

Abu Tiesībsarga amatam izvirzīto juristu publiskā sāncensība bija neilga, taču ar to pietika, lai kļūtu skaidrs, ka tie ir dažādu svara kategoriju cīnītāji. Dažādu, ja runājam par abu pretendentu zināšanām jomā, kurā tie pretendēja būt "modes noteicēji". Te Anitas Kovaļevskas pārākums bija acīm redzams. Viņa par cilvēktiesību problēmām lasījusi lekcijas tiesnešiem, un tie ir "cimperlīga tauta", nekādu puskoka lēcēju pretim neņemtu. Juris Jansons atklāti atzinis, ka viņa kompetence cilvēktiesību jomā nav sevišķi diža. Uzteicami, ja vien tas nav nācis, pieņemot nemirstīgo atzinumu, ka "apstākļi stiprāki par cilvēkiem". Kandidātu reputācijas tika atzītas par pietiekami labām, viņu neietekmējamība "no malas" netika apšaubīta – vismaz ne šajā jautājumā konkurējošo politisko paustajās publiskajās atziņās.

Jansons, spriežot pēc oficiālās biogrāfijas, ir tipisks latviešu ierēdnis, kas puslīdz veiksmīgi "peldējis pa nomenklatūru". Ir gan bijis tāds dīvains brīdis: 2009.gada decembrī Jansons pēc akciju sabiedrības "RSK apdrošināšanas sabiedrības AS" akcionāru gribas kļūst par šī uzņēmuma vadītāju, bet jau nākamajā mēnesī (atkal jau pēc akcionāru gribas) par tobrīd jau bankrotējošā uzņēmuma likvidatoru. Nevar teikt, ka tik krass pavērsiens īsā laika posmā izskatītos īpaši pretdabiski, taču arī par ordināru to nenosaukt. Kovaļevska, pirms uzmest plecos tiesneses mantiju, kādu brītiņu strādāja tolaik Romāna Apsīša vadītajā Tiesībsarga birojā, un nav īstas skaidrības (baumu līmenis neskaitās), kāpēc viņa uzgrieza tam muguru.

Lai vai kā, kauliņi ir mesti, un turpmākos piecus gadus Latvijas Tiesībsargs, domājams, būs Juris Jansons. Vēl zvērestu nenodevis, viņš jau ticis pie mājas darba: aktīvā "Jansona kants" turētāja deputāte Iveta Grigule (ZZS) Saeimas tribīnē paziņoja (Jansons neiebilda), ka ZZS atbalstītajam vīram pietiks ar pusgadu, lai aizpildītu robus juridiskajā izglītībā, stiprinātu "savu teorētisko kapacitāti". Kas pārbaudīs, kā viņam veicies, palika nepateikts, turklāt nav ne tādas institūcijas, ne amatpersonas, kas Jansonam pēc sešiem mēnešiem būtu tiesīga pateikt – panāc priekšā un stāsti. Situācija nedaudz kutelīga, tomēr krietni labāka, nekā, teiksim, Saeimas deputātam Valērijam Kravcovam (SC), kuram dots laiks, lai iemācītos latviešu latviešu valodu saprašanas, runāšanas un, kā melš Saeimas aizkulisēs, pat lasīšanas līmenī – un to varēs pārbaudīt. Vismaz neformālā kārtā noteikti.

Cerams, Jansons izpildīs Grigules doto solījumu. Tas ir arī viņa paša interesēs: nepietiekami kompetents priekšnieks neizbēgami kļūst atkarīgs no padomniekiem, un tas parasti ne pie kā laba nenoved. Vismaz gadījumos, kad cilvēks kļūst par priekšnieku uz ilgāku laiku noteiktu funkciju veikšanai, nevis kādas vienreizējas akcijas īstenošanai.

Tā nu noveidojies, ka Tiesībsarga institūcija Latvijā, smalki izsakoties, nav ne populāra, ne cieņu baudoša. Un tieši no jaunā Tiesībsarga būs atkarīgs, vai tā spēs "uzķepuroties" līdz vismaz Eiropas Savienības dalībvalstu caurmēra līmenim, vai turpinās degradēt.

 

Komentāri (39)

mary75 03.03.2011. 20.03

“Tā nu noveidojies, ka Tiesībsarga institūcija Latvijā, smalki izsakoties, nav ne populāra, ne cieņu baudoša.” – un kura institūcija Latvijā ir populāra un cieņu baudoša?
Saeima? Valdība? Tiesas? Tagad jau arī ST?
Pateikšu nepolitkorekti, bet, paskaties uz Lemberga, Brigmaņa, Urbanovica, utt. fizionomijām.
Cilvēki ar tādām sejām un tādu intelektu, kas izpaužas katrā viņu teiktajā frāzē, var ielikt kādā amatā personu, kura baudītu cieņu normālu cilvēku, ne tikai šo te elektorāta starpā?
Mums valsti jāsauc par Lemberģiju, un apdzīvo to aunieši un aitieši, kas balso par šiem te jau divdesmit gadu garumā, vai nebalso vispār, un pēc tam blēj – ai, nu kāpēc gan mums Latvijā iet sliktāk par visiem?
Vilis jau sen pateica – muļķuzeme, un aizlaidās uz Ameriku, un pareizi darīja.
Valstij, kur saeimas vairākumam pirmajā vietā ir vienalga kas, tikai ne valsts intereses, kur sabiedrība netic ne politiķiem, ne valsts institūcijām, nākotne apšaubāma.

+13
-1
Atbildēt

8

    Roberts Gūtšmits > mary75 04.03.2011. 11.04

    >> dzeris49
    “puslīdz godīgos” !?? …. :)))))))))))
    Vaīī-ī-iiii … nē, nu paldies, protams. Tā jau labs noskaņojums – piektdiena, bet, ja vēl dzeris anekdotes stāsta, nu tad pa vienam.
    Žēl – nav man vairāk laika šodien – jāmetas darbos iekšā, taču tavas nodrāztās klišejas ir vienkārši nožēlojamas.
    Latvija NEKAD nav bijusi tādā pakaļā, kā šobrīd. Un tieši pateicoties jenotības nekompetencei un melīgumam. Kā vienmēr – kad kretīni, kuri pat riteni autiņam nomainīt nemāk, ķeras klāt dzinēja remontam. Sastāstīt pasakas par savu meistarību un sakarināt makaronus “klientam” – tautai – tur daudz mākas nevajag. Pilnīgi pietiek ar izcilu nekaunību un to, ka tavā rīcībā ir masu mediji. Tas, ka pēc tam autiņš būs uz izgāztuvi jāved – a viņiem pie kājas ! Uz to brīdi, kad tas atklāsies, būs jau sazagušies pietiekami un varēs līdz mūža galam Kanāriju salās tupēt !
    Un vēl gribu atgādināt, ka šī nebūt nav pirmā krīze atjaunotās Latvijas vēsturē. Un no visām iepriekšējām vecie zagļi izveda valsti. Un bez šitādas katastrofas un sekām kā tagad. Tajā skaitā arī SVF uzraudzība un “padomi” mums ir bijuši. Un otrkārt – tieši tāpat, kā zemnieki ir bijuši klāt valsts grūtajos brīžos, viņi roku pielika arī pie tām sekmēm, kas mums bijušas. Tajā skaitā tieši viņi bija tie, kuri ieveda Latviju ES u NATO pēc tam, kad jēlie hunveibini kārtējo reizi bija lietas sačakarējuši, uzmetuši sev uz kājām visu, ko varēja uzmest un tad notina makšķeres.
    Var jau var jau jaunajai hunveibinu maiņai, kura 7-8 gadus vecus notikumus vēl neatceras tamlīdzīgas pasaciņas stāstīt, taču ne man …

    Un par “naivo tautu”. Navie ir tie, kuri tic hunveibinu un sorozīdu propagandai. Jo neviens nav tik ciniski melīgs kā viņi. Palasi kaut vai svaigāko ziņu par kukuļdevēju ēlerti … par ko IR nez kāpēc savus lasītājus centīgi neinformē … atklātības, objektivititātes un godīguma bastions- ņirga rauj! …:)
    Off.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > mary75 04.03.2011. 09.03

    >> dzeris49
    +++…kura institūcija Latvijā ir populāra un cieņu baudoša?+++
    Tādu, protams nav. Vairs. Taču galvenais jautājums ir – kāpēc tas tā. Jo kādu laiciņu atpakaļ šīs te pašas institūcijas šo uzticību baudīja.

    Pareizā atbilde ir – ka kopš kāda 2002. gada tika veikta mērķtiecīga, labi koordinēta un pārdomāta Latvijas valsts institūciju un partiju diskreditācija. Izmantojot mediju, specdienestu un dažādu ārvalstu apmaksātu stipendiātu biedrību resursus. Ar vienu mērķi – sagrābt varu tajās – valstī un institūcijās. Un izznīcināt tos, kuri tam nepiekrīt vai var patraucēt. Tas izdevās. Un tagad galvenā šī processa koordinatore var baudīt sava darba augļus – sēdēt ministres krēslā un cierēt varbūt pat uz Prezidenta amatu. Tāpec tavas, kā hunveibinu atbalstītāja žēlabas tagad man nav saprotamas- paši taču cītīgi spļāvāt un dirsāt tajā akā … ko tad tagad īdi, ka ūdens smirdīgs ???

    Otrs. Arī pateikšu politnekorekti. Ja jau Lembis un Co. ir neadertālieši, kas tādā gadījumā ir hunveibini, kurus šie “ar intelektu vāji apveltītie” ar apskaužamu regularitāti apspēlē vienos vārtos ? Laikam vēl nav no koka nokāpuši, ko? … :)

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > mary75 04.03.2011. 10.43

    >> dzeris49
    Sasmīdināju?
    Patīkami, ka tev ir jautri. Lūk tev vēl viens faktiņš, kā tās lietas tika darītas:

    “Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V), kuras savulaik vadītais laikraksts “Diena” asi kritizēja Valsts prezidentu Valdi Zatleru par pateicību ņemšanu no pacientiem, pati ir šādā veidā pateikusies mediķiem.”
    http://www.diena.lv/lat/politics/hot/elerte-atzistas-ka-devusi-pateicibas-arstiem

    PATI Patiesības Ministrijas fīreriene deva mediķiem kukuļus !
    PATI MAKSĀJA uz ķepu !! Un darīja to brīvprātīgi !! Kad viņai kukuli neviens neprasīja !! Jo, ja būtu prasījis, tad taču šī “kristāltīrā” būtne būtu nekavējoties aizskrējusi uz Knab, vai ne?

    Un pēc tam, kad viņa pati kukuļus ir devusi, pati šo sistēmu atbalstījusi un uzturējusi, viņai vēl pietika nekaunības ar pirkstu uz citiem rādīt ! Un ne tikai rādīt, bet vēl publiski apkaunot, lamāt un zākāt valsts Prezidentu, inaugurācijas preses konferencē liekot savām sarg-sunēm (jeb tomēr kucēm ??) to saukt par zagli !!! Citu valsu žurnālistu un diplomātiskā korpusa darbinieku kātbūtnē !??
    Un tavi tekstiņi par Zoodārzu ir tieši no tās pašas sērijas. Kad valsts amatpersonas atlases procedūra un pati amatpersona un līdz ar to arī – amats – Prezidenta amats !! tiek aplieta ar vircas spaini, izsmieta un noķengāta tikai tā viena iemesla dēļ, ka šo amatpersonu ir atraduši un izvēlējušies politkonkurenti …. Jenotībai netīkamas partijas pārtstāvji … Un PIRMS vēl šis cilvēks ir paguvis vispār amatā stātiesun kaut vienu soli paspert vai darbu izdarīt.
    Un pēc visa šī tev vēl pietik nekaunības kaut ko īdēt par valsts iestāžu prestiža trūkumu? Ta tieši jūs – žurnālisti – stipendiāti, un arī tu tajā skaitā esat tie nelieši, kas to prestižu ir mērķtiecīgi grāvuši pēdējos 10 gadus!!!

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Sarma > mary75 04.03.2011. 13.37

    Nākas secināt, ka, ja LV ir tik liels šo fizionomiju atbalsts, tad vairākums LV iedzīvotāju ir tieši tādi paši gan savā intelekta līmenī, gan izpratnē par to, kā jāpārvalda šī valsts. Viņu fizionomija ir sabiedrības spogulis un nekas cits.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.03.2011. 10.39

    Par to, kāpēc tavējie apspēlē – profesionālie blēži vienmēr apspēlēs puslīdz godīgos spēlētājus, it sevišķi, ja to ir vesels bars.
    Populisms vienmēr ir vieglākais ceļš, kā zvejot popularitāti, klasisks piemērs – tavējā Šlesera 50000 darbavietas ( kur tās ir, nevari pastāstīt)?
    Drīzāk, jautājums ir, kāpēc tauta ir tik naiva, lai neteiktu stulba, ka gatava kāpt uz šo grābekli kaut 100 reizes – attiecīgi balsojot, vai nebalsojot vispār, tā infantīli protestējot, un nesajēdzot, ka ar to palīdz tiem, pret ko protestē.
    ZZS bijusi klāt visās valdībās pie visām cūcībām, novedis valsti līdz bankrotam, visi zina, ka ZZS tāda nav, ir Lemberga algotie sulaiņi, un – viņi dabū tik daudz balsis.
    Tā ir kosmiska mēroga mīkla.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > mary75 04.03.2011. 10.51

    @Kurmiitis:

    Tie Tavejie “h” ir luzeri, jo vienigais veids, ka vini var apspelet V, ir izmantojot VDK un PSKP metodes – manipulaciju ar cilvekiem. Vini mak skaisti runat, nepasakot neka. Vini man neko nedarit – Kas butisks ir vai tiek darits, lai reformetu izglitibas, veselibas, labklajibas, satiksmes u.c. ZZS parvalditas jomas? Vini apzinas, ka vienigais veids, ka vini vares valdit, ir, ja tauta bus neizglitota un manipulejama. Tadai tautai gan musdienu pasaule vairs nav izdzivosanas iespeju. (Bet ta ka Lembergs angliski neruna, tad vinam nav nekadas sajegas, kas notiek no Latvijas uz Rietumiem… Gan rodas iespaids, ka vins parak labi neapjedz ari, kas notiek uz Austrumiem, jo talak par Krieviju neredz.)

    Tad kadi ir Lemberga un ZZS merki? Kada ir Lemberga kunga personiga Latvijas vizija? Ka Lembergs personiski redz Latvijas attistibu? Kadus cilvekus vins Latvija gribetu redzet?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > mary75 04.03.2011. 11.10

    Kurmiitis kapitali iekarsis. Vislabakais salidzinajums tam, kur Latvija vareja but pie prasmigas vadibas, un kur ta diemzel ir nonakusi, nekadi nespejot atrast savu orientaciju, ir ja paskatas uz Igauniju. Igauniem vismaz orientacija skaidra. Ja Lembergs turpinas koketet ar Krieviju, si valsts pazaudes pedejo niecigo intelektualo (tai skaita nakotnes) potencialu, kas tai palicis. Latviesi tacu no Latvijas uz Krieviju projam nebeg… Vini dodas uz Rietumiem (vai Igauniju, ka pedeja laika dzirdam), jo, acimredzot, Rietumu vertibas cilvekiem ir pienemamakas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.03.2011. 09.53

    Nu sasmīdināji, ārvalstu specdienesti un prese vainīgi, ka prezidentu mums ievēl zoodārzā, ka ST tavējie ievēl lielāko Saeimas liekuli un meli, glumo Muižnieci, ka Kūtris, ko arī ievēlēja tavējie, vai nu nesaprot, vai nu izliekas, ka nesaprot, kā strādā demokrātija, un aizstāv šo krāpnieci, ka par cilvēktiesību biroja vadītāju ieliek galīgi nepiemērotu cilvēku, ka Šķēle pateica – visos amatos jāliek lielākie muļķi, galvenais, lai būtu paklausīgi, un vēlāk šī te politika tiek veiksmīgi realizēta, un visos amatos – muižniecveiodīgie.
    Varbūt, ka vēl citpalanētieši pie tā vainīgi?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 04.03.2011. 09.39

No visām šīm izdarībām ar Tiesībsargu kārtējo reizi mēs pārliecinājāmies ka lielākā daļa mūsu politiķu Saeimā dzīvo pēc pavisam citiem likumiem, nekā viņu vēlētāji ir gaidījuši. Viņiem pirmajā vietā ir “sava es” principāla demonstrēšana, kā huligāniu puišeļiem uz ielas, kuru autoritāti mēra pēc dūres un bara lieluma kādā tie atrodas, ne veselā saprāta un kompetences. Faktiski šī ir lielākās Saeimas politiķu daļas absolūta izgāšanās vēlētāju priekšā un absolūts viņu apkaunojums. Nu kāda var būt iedzīvotāju uzticība šādai plānprātiņu Saeimai, kuri kārtējo reizi iedzīvotājiem iesmērēja to visšvakāko labākā vietā, lai tikai varētu pēc tam ar šo amatpersonu manipulēt. Tomēr ir vēl cerība ka atkal šie Saeimas grūtgalvji būs iegrābušies pašu izliktajās lamatās mums un šis cilvēks nostāsies stingri pats uz savām kājām. Tā jau ne reizi ir bijis ar Valsts Prezidentiem. Tikai tā Tiesībsargs var “uztaisīt labu karjeru” nākotnei.

+2
0
Atbildēt

4

    Roberts Gūtšmits > mxblack 04.03.2011. 10.24

    >> opis
    +++Nu kāda var būt iedzīvotāju uzticība šādai plānprātiņu Saeimai, kuri kārtējo reizi iedzīvotājiem iesmērēja to visšvakāko labākā vietā,+++

    Nav ticības, protams. Un šajā gadījumā pretenzijas tiešām var būtu daļēji pamatotas. Tik viena nianse – zemnieki VIENMĒR (vpročem – tāpat kā visi vecie zagļi) ir centušies balansēt uz lietderības un profesionālisma robežas. Un vienmēr ir atzinuši, ka ievēro ne tikai savu vēlētāju, bet arī sponsoru intereses. Parēķini, CIK no viņu ministriem ir profesionāļi un partijas biedra karti saņēma tikai pēc tam, kad vispirms tieši kā profesionāļi tika izvēlēti šim amatam – gandrīz puse !!! Un tagad parēķini, cik tādu ministru ir jenotības pusē … NEVIENA !!!

    Jenotības vienmēr ir brēkusi un muldējusi (un dara to joprojām), ka esot godīga un tiesiska un atklāta un domājot tik par tautu … lai gan patiesībā darīja un dara tieši to pašu ko vecie, tik papildus pie visām veco cūcībām vēl arī liekuļo un melo.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    kdaljajev > mxblack 04.03.2011. 18.22

    Kuri būtu tie Saulveži,kas varētu mūs izvest no šī muklāja.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mxblack 04.03.2011. 13.09

    to opis
    Neielaidies polemikā ar profesionālu kompartijas ideologu, ja vien neesi apguvis demagoģiju augstākā līmenī. Uzvarēt nav iespējams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 04.03.2011. 11.11

    Kurmītis. Es saprotu, tas ir skats no apakšas. Man gan labāk patīk paskatīties mazliet no augšas un no visām pusēm. Diemžēl mēs dzīvojam pārāk dažādās pasaulēs, cik noprotu arī dzīves pieredze mums ir ļoti dažāda. Un kurmji taču vienmēr ir bijuši niknākie lauksaimnieku ienaidnieki. Varbūt šis kurmis ir pateicigs lauksaimniekiem, ka tie lielu Latvijas daļu vairs nerušina un ļauj to darīt kurmjiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

kdaljajev 04.03.2011. 17.41

Mums jau daudzi ministri arī nav sevišķi zinoši savā jomā.Kāds tur brīnums ka tiesībsargs arī pusgadu mācīsies.Tāpat deputāti skolojās.Pēdējā laikā daudz dažādu nesaprotamu notikumu,vajadzētu jau pierast.Ja liela tautas daļa ir muļķi pēc Pabrika domām,ko viņi var ievēlēt Saeimā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu