Latvijas imigrantu integrācija – nelabvēlīgākā Eiropā • IR.lv

Latvijas imigrantu integrācija – nelabvēlīgākā Eiropā

23
Foto: Lauris Vīksne, F64

Pētījums: ieceļotājiem ierobežota politiskā līdzdalība, bērnus neuzņem skolā

Salīdzinot 31 valsts imigrantu integrācijas politikas, Latvijā konstatēta visnelabvēlīgākā vide ieceļotājiem un viņu bērniem, liecina 2010.gada maijā veikts Britu padomes un Migrācijas politikas grupas pētījums. Latvija pētījumā ir saņēmusi 31 punktu no 100 maksimāli iegūstamajiem punktiem, aģentūru LETA informēja sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Dace Akule.

Analīzes autori norāda, ka imigrantiem Latvijā ir ļoti ierobežotas politiskās līdzdalības iespējas, skolas nav gatavas uzņemt ieceļotāju bērnus, un daudzās jomās Latvija tikai pilda minimālās Eiropas Savienības (ES) prasības.

Turklāt Latvijai trūkst saskaņotas politikas, kā sabiedrībai uzņemt iebraucējus, kas ir vien 2% no valsts iedzīvotājiem. Tas izskaidro, kāpēc Latvija jau atkārtoti Imigrantu integrācijas politikas indeksā jeb "Mipex" ierindota pēdējā – 31.vietā. Arī 2007.gada pētījumā Latvijā īstenotā imigrantu integrācijas politika tika atzīta par visnelabvēlīgāko.

Pētījumā gan uzsvērts, ka kopš 2007.gada Latvijas imigrantu integrācijas politikā vērojami vairāki uzlabojumi, piemēram, būtiski samazinātas nodevas par ieceļotāju nodarbināšanu, imigrantiem ir plašāk pieejama izglītība, investoriem ir vieglāk iegūt uzturēšanās atļaujas. Turklāt īstenoti vairāki projekti imigrantu integrācijas veicināšanai.

Pētījumā salīdzināti dažādu valstu likumi par imigrantu pieeju darba tirgum, uzturēšanās atļauju un pilsonības iegūšanu, izglītību un politisko līdzdalību. Imigrantu integrācijas politikas indekss "Mipex" analizē, vai ES dalībvalstu, Norvēģijas, Šveices, Kanādas un ASV valdības sniedz vienlīdzīgas tiesības, atbildības un iespējas visiem iedzīvotājiem, kā to paredz arī ES dalībvalstu pieņemtie starptautiskie standarti. Tiem ir būtiska nozīme, jo veiksmīga integrācija veicina konkurētspējīgu un saliedētu sabiedrību veidošanos.

""Mipex" dod cilvēktiesību aktīvistiem iespēju uzdot ļoti precīzus jautājumus – vai un kā valdības īsteno starptautiskos pamattiesību principus nacionālajās integrācijas politikās un likumdošanā," atzīst ES pamattiesību aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Brands-Kehris.

"Analizējot iespējamos scenārijus migrācijas jautājumu risināšanai izglītībā, kultūrā, pilsoniskās un politiskās līdzdalības nodrošināšanā, darba tirgū un sociālajā jomā, "Mipex" pētījums aicina ES valdības un pilsonisko sabiedrību paskatīties uz imigrantu kopienām ne tikai kā uz samilzušu problēmu, bet arī kā uz iespēju kopīgi veidot ilgtspējīgāku, krāsaināku un humānāku pasauli," savu pārliecību pauž Britu padomes vadītāja Latvijā Dace Melbārde.

Pētījumā imigranti tiek definēti kā legālie ES valstu iedzīvotāji, kuri nav ES valstu pilsoņi. Uz Latvijas nepilsoņiem gan attiecas tikai daļa pētījuma, piemēram, jautājums par iespējām iegūt pilsonību, skaidroja Akule.

Komentāri (23)

Erlends 28.02.2011. 18.01

Nevajag mums uzlabot imigrantu integrāciju. Kamerūns divas nedēļas atpakaļ atklāti pateica, ka diversity (smuks vārds,lai būtu vieglāk imigrantus integrēt UK) ir pilnīgi izgāzusies. Bet pie mums Britu padomes vadītāja joprojām baro pasaciņu par “ilgtspējīgāku, krāsaināku un humānāku pasauli”. Vecā Eiropa vairs melnos nevar izturēt un tagad spiedis jaunās dalībvalstis viņus ņemt. labi, ka Lv ir aukstas ziemas :D

+15
-1
Atbildēt

1

    Edzs > Erlends 28.02.2011. 21.01

    to pashu jau agrak atzina Vacijas kanclere Angela Merkele: “Multikulturalisms Vacijā ir cietis sakavi.”

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

lebronj2356 28.02.2011. 17.45

Nez vai tie vērtētāji zin labi vēsturi un ir izpētījuši visu kas šeit noticis pēdējo 100 gadu laikā ? Cik var muldēt – augstskolās mācās tumšas ādas krāsas pārstāvji, nekādu problēmu, krievvalodīgos neviens neapspiež, čigāni arī labi dzīvo. Cik var muldēt ?!

+8
0
Atbildēt

0

oktaavs 28.02.2011. 17.55

Paldies, nevajag. Mums jau ir. Klimats arī diezgan riebīgs. Sociālo garantiju – praktiski nekādu. Uz pabalstiem izdzīvot nevar.
Mēs, protams, ticam, ka Z Āfrikas u Pakistānas bēgļi brauc uz ES, lai tur cītīgi strādātu un integrēos vietejā sabiedrībā. ES ierēdņi arī tam, protams, tic.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu