“De facto”: Muižniece atzīst, ka likusi pārrakstīt protokolu • IR.lv

“De facto”: Muižniece atzīst, ka likusi pārrakstīt protokolu

44
Kaspars Krafts, F64

Raidījuma rīcībā nonāk protokola labojums, ko Muižniece atzīst par savējo

Bijusī Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja un Tautas partijas pārstāve, tagadējā Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece  tomēr atzinusi, ka likusi komisijas darbiniecēm pārrakstīt 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu, svētdien vēsta LTV raidījums “De facto”.

Jau vēstīts, 2009.gada 1.septembrī Juridiskā komisija balsojot nolēma – to apliecina arī sēdes audioieraksts – , ka KNAB virzītie grozījumi Krimināllikumā, kas paredz bargākus sodus par partiju finansēšanas pārkāpumiem, jāvirza izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Līdz parlamenta sēžu zālei likuma labojumi gan nenonāca, jo sēdes protokols vēlāk mainīts un it kā mainījies arī komisijas viedoklis -likumprojekts esot jāpārstrādā.

23.februārī, kad ziņas par protokola izmaiņām parādījās publiski un prokuratūrā nonāca iesniegums uzsākt pārbaudi, Muižniece žurnālistiem apgalvoja, ka pati nav veikusi nekādas darbības protokola satura mainīšanai, atgādina “De facto”. Komisijas darbinieces gan apgalvojušas pretējo – tieši Muižniece likusi protokolu pārrakstīt. Raidījuma atklātajā dokumenta melnrakstā arī redzams, ka izsvītrota protokola sadaļa, kurā redzams komisijas balsojums. Tas aizstāts ar Muižnieces viedokli, kuru toreizējā deputāte uz baltas lapas pati uzrakstījusi un darbiniecēm likusi ierakstīt protokolā. Redzot, ka šāda informācija nākusi atklātībā, savu versiju par notikušo nu mainījusi arī pati Muižniece.

Intervijā “De facto” Muižniece arī atzina, ka ir konkrētā teksta autore : “Jā, es šādu viedokli paudu komisijā" un komisijas deputāti neesot tam iebilduši.

“De facto” gan norāda, ka Muižnieces versijai ir vairāki trūkumi – ja komisija par konkrēto likumprojektu vēlreiz bija lēmusi kādā no nākamajām sēdēm, tad tam vajadzētu parādīties jaunā protokolā, taču tāda nav. Turklāt, ja arī deputāti bija vienojušies mainīt iepriekšējo lēmumu, tad juridiski korekti būtu atstāt nemainīgu protokolu, kurā tika fiksēts sākotnējais lēmums. Un visdīvainākais – vairums “De facto” aptaujāto tā laika komisijas deputātu tomēr neatceras un neapstiprina Muižnieces teikto, ka par konkrētajiem likuma grozījumiem komisijā būtu lemts vēlreiz.

Protokolu parakstījis arī tā laika komisijas priekšsēdētājas biedrs un tagdējāis deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK). Viņš apgalvo, ka, parakstot protokolu, nav to lasījis. Taču viņš neuzskata, ka notikusi dokumenta viltošana. Līdzīgi kā Muižniece, arī Rasnačs apgalvo, ka šobrīd notiekot politiskas intrigas – iniciatīvas autoram Aleksejam Loskutovam ("Vienotība") vienkārši trūkstot pieredzes Saeimas darbā.

Tomēr arī Rasnačs nevarēja sniegt skaidru atbildi, vai komisija vēlāk tiešām mainījusi viedokli par likuma grozījumu virzību. Tas tagad būs jāskaidro prokuratūrai. Šonedēļ tā gan vēl nebija izlēmusi, vai varētu uzsākt kriminālprocesu.

Komentāri (44)

andris902 27.02.2011. 21.36

….smieklīgs izklausījās Rasnača skaidrojums, ka pie visa vainīgs jaunais un nepieredzējušais Saeimas deputāts Loskutovs, kurš nesaprotot Saeimā notiekošo lietu kārtību…laikam jau agrāk pieņemts labot, svītrot, nobēdzināt, izmainīt, novilcināt…un pievērt acis uz visu notiekošo…cik vēl tādi dokumenti, likumi un lēmumi ir pielaboti?…

+32
0
Atbildēt

3

    peerku > andris902 28.02.2011. 07.38

    Rasnača atbilde tikai liecina, ka tēvzemnieki bijuši grīdlupatas statusā oranžo priekšā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 28.02.2011. 07.00

    Rasnača skaidrojumi, atbildes un komentāri vienmēr ašķīrušies ar infantilitāti un muļķību.
    Tas skaidrojums, ka viņš , lūk, parakstījis neizlasot ir tipat smieklīgs un bērnišķīgs, jo tas jau neatbrīvo no atbildības.
    Atceros pirms gadiem kāda žurnaliste viņu pieķēra melos, un, kad viņam nebija, ko atbildēt, viņš teica – “gudrākais piekāpjas” ( to viņš par sevi), tāpēc viņš vairāk neko nepierādīšot.
    Izcili mums tur tie juristi – Muižniece, Rasnačs, Segliņš, utt.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > andris902 28.02.2011. 00.25

    Un Loskutovs laikam arī vēl nav iemācījies to, ka dokumenti pirms parakstīšanas nav jālasa. Rasnačs reāli izgāzies.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mary75 27.02.2011. 21.49

Muižniece un Rasnačs – nu te šaubu nav, kurš dominē.
Rasnačs, redz, nemaz nelasa, paraksta visu, ko tik liek priekšā.
Tā var arī bez biksēm palikt.
Un Muižniece mainījusi versiju no “tas nevar būt” uz to, ka , tomēr, “likusi pārrakstīt”.
Tātad, jau pieķerta melos.
Un šis te glumais un melīgais radījums mums tagad mācīs tiesiskumu un vērtēs likumu atbilstību Satversmei?
No otras puses – taisni pār tādām īpašībām jau tur arī tika.
Šaubu nav, visu to lietu apklusinās, un tur viņa arī paliks, kaut arī citur tas jau būtu iemesls atkāpties pašai vai atstādināt līdz izmeklēšanas beigām.

+27
0
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > mary75 27.02.2011. 22.38

    Šaubu par Latvijas reālo demokrātiju nava. Gan jau nāks ‘gaismā’ vēl jauni apliecinājumi – šitais aizmirsīsies!?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > mary75 27.02.2011. 23.55

    Neticu, ka ši glumiķei ķersies klāt. Būs bailes, ka krītot kādu nepaķer līdz. Šaikas izkārtne. Kāda mūsu tiesu sistema, kas pieļāva, ka TP šaika nesamaksājot vēlēšanu pārtēriņu, rupji uzspļaujot likumiem, tomēr iekļuva likumdevējos un viena glodene – tiesnešos. Kaut kas tk debils iespējams tikai ar latvijiešiem

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 27.02.2011. 22.45

…nu, jā!…kā filmās rāda – pieķerot šādus viltotājus un šmaucekļus, nāktos pārskatīt visas lietas, kurās tādas personas būtu iesaistītas…bet…nedzīvojam mēs ASV…tepat vien Ķīšezera maliņā!…:))

+24
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu