Ināra Bušujeva, Tallinas Lido pavāre • IR.lv

Ināra Bušujeva, Tallinas Lido pavāre

1
Tallinas Lido ir pavāre Ināra Bušujeva no Rīgas. Viņa novērojusi, ka igauņiem diezko netīk maizes zupa un rupjmaizes kārtojums. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Tādi paši briedīši ar apsnigušām mugurām, tādi paši māla podi. Apkalpotājas stilizēti tautiskos rūtainos brunčos. Glāzes ar Iļģuciema kvasa logo

Tallinas Lido no Rīgas vizuāli atšķiras tikai ar lielajiem logiem un to, ka pie galdiem manāmi jaunieši ar klēpjdatoriem. Kā nu ne, jo ventilācija ir krietni labāka nekā Rīgas Vērmanītī. 

Solaris iepirkšanās centrā Lido darbojas kopš 2009.gada oktobra. Par ēdienu atbildīgi divi latviešu pavāri: Viktors un Ināra. Viņi mainās ik nedēļu. «Igauņiem te ļoti patīk. Tallinā ir daudz restorānu un kafejnīcu, taču ne šādu ēstuvju,» stāsta Ināra. Lai arī Lido ir 300 vietu, brīvdienās kļūst par šauru. 

Tallinas Lido ēdienkarte ir gandrīz identiska Rīgas Lido. Igauņi visvairāk iecienījuši ceptos kartupeļu salmiņus, sautētus kāpostus, šašlikus un vistas gaļas ēdienus: fileju ar ananasiem, ar sieru pildītas fileju mājiņas. Tā kā Ināra nostrādājusi 10 gadus Krasta ielas Lido, viņa, salīdzinot ēšanas paradumus, secina: igauņi krietni vairāk patērē dārzeņus – tvaicētus, sautētus, krējuma mērcē. Jo īpaši baklažānus, burkānus. Igauņiem tīk saldi deserti, bet dzērvenes un brūklenes viņi smādē. Par skābu. Arī maizes zupa, rupjmaizes kārtojums un pelēkie zirņi ar speķi Tallinā nav cieņā. Sākotnēji bijusi vēsa attieksme pret auksto zupu, taču iegaršojusies. «Igauņu virtuvi esmu iepazinusi pavisam nedaudz, un tā mani īpaši neaizrāva. Nekas izcils,» vērtē Ināra. Vietējo izejvielu kvalitāte gan pavāri apmierina. Visilgāk meklēts, kur iegādāties augstvērtīgus šķirnes Laura kartupeļus salmiņu cepšanai. Vienīgās preces, kas reizi nedēļā atceļo no Rīgas, ir Lido un Užavas alus, Lido kūpinājumi, skābētie gurķi un 7,5% kefīrs, no kā taisīt mājas jogurtu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu