Iedzīvotāju vairākums valstī reformas neredz • IR.lv

Iedzīvotāju vairākums valstī reformas neredz

93
Foto: Nora Krevneva, F64

Aptauja: vien 18% iedzīvotāju uzskata, ka notikušas būtiskas reformas

Trešdaļa jeb 32% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī ir notikušas nebūtiskas pārmaiņas, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar LNT raidījumu "900 sekundes" veiktais pētījums. 37% aptaujā pauduši pārliecību, ka Latvijā nav notikušas nekādas reformas.

Kopumā vien 18% uzskata, ka Latvijā ir notikušas būtiskas reformas, un 13% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā. Aptauju "TNS Latvia" veica laikā no 2011.gada 15februāra līdz 17.februārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 500 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jāatgādina, ka aizrādījumus par nenotikušām un arī neplānotām strukturālajām reformām valdība no ekspertu puses saņem vairāk nekā gada garumā. Tā vietā budžeta konsolidācijai tiek izvēlēts ekonomiku graujošais nodokļu celšanas ceļš, turklāt tas traucēs par prioritāti deklarētajai cīņai pret ēnu ekonomiku, norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Jau ziņots, ka nule ieplānotajā papildu 50 miljonu latu budžeta konsolidācijā arī galvenais paņēmiens ir valsts budžeta ienākumu palielināšana, ceļot nodokļus. Starptautisko speciālistu norādīto reformu nepieciešamību veselības un izglītības nozarē, kur tēriņi ir pārāk lieli un necaurskatāmi, kategoriski noraidīja koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienība, un ''Vienotība'' valdības stabilitātes dēļ nav uzstājusi par pārmaiņām.

Ekonomikas augstskolas pētījums atklāj, ka 70% uzņēmēju nav apmierināti ar nodokļu sistēmu un uzskata, ka jau pašlaik tie ir pārāk augsti. Neapmierinātība ar nodokļu sistēmu ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ uzņēmēji izvēlas nemaksāt nodokļus. Turklāt uzņēmēji uzskata, ka nav skaidri saprotams un caurskatāms nodokļos iekasēto līdzekļu izlietojums valstī.

Komentāri (93)

andris902 23.02.2011. 12.42

…atļaušos nocitēt komentētāja valynx jau agrāk rakstīto 16.dec 17:54…

“Strukturālās reformas skan skaisti, vai ne! mēs visi tās gaidām kā Laimes Lāci! :)
Tikai turpmāk izrunājot šos vārdus atcerieties, ka tas faktiski nozīmē:
1) mazo slimnīcu slēgšanu (jau redzu tv reportāžas no laukiem, ka tas ir genocīds pret tautu, Rozentāles klaigāšanu: “Cilvēki mirs!” utt.
2) augstskolu (valsts finansēto) skaita drastisku samazināšanu (jau pilnas avīzes ar rakstiem par to, ka valdība grauj Latvijas nākotnes konkurētspēju)
3) budžeta vietu sociālajās studiju programmās gandrīz pilnīgu likvidāciju (nu bļauj pilnīgi visi plānā galdiņa urbēji, kas nespēj iemācīties un saprast Pitagora teorēmas pierādījumu, un tādu mums saviesies kā smiltis jūrmalā)
4) Kalvīša laikā pārāk strauji celto pensiju aplikšana nu kaut vai ar IIN (bļauj visādas LPP/LC verzes, bļauj oraņžie, kas pašrocīgi izšeptēja 1 miljardu soc. budžeta uzkrājumu utt)
5) atlaist vairākus tūkstošus skolotāju, ārstu, medmāsu, valsts darbinieku (bļauj visi un viens uz otru)
6) pārdot LMT, Lattelekom valsts kapitāldaļas un iespējasm vēl daudz ko (bļauj visi, ka Dombrovskis pa lēto izpārdod Latviju)
Paskat cik briesmīgi bļāva tiesneši par to, ka viņiem algu, nē ne jau samazināja, bet paaugstināja mazāk nekā šie cerēja!
Dombrovskis dara pareizi, ja nebūs apokaliptiķu piesauktais 2. pasaules krīzes vilnis, tad laiks spēlē mūsu labā un tagad ir vienkārši jāiegūst laiks gan, lai sagatavotu pārdomātas reformas minētajās nozarēs, gan, lai varētu griešanu veikt pie labākas ekonomiskās situācijas, iespējams mazākā apmērā!
Skaidrs, ka opozīcija to tulko tā kā tai izdevīgāk, bet žurnālistiem vispār viss ir pie kājas, tiem jo sliktākas ziņas, jo vairāk lasa, skatās utt. un attiecīgi dārgāk var pārdot reklāmas laukumus. Viss ir vienkārši.”

…šos vārdus arī šeit vienam otram komentējošam ļoti noderētu atcerēties!….

+19
-3
Atbildēt

22

    piziks > andris902 23.02.2011. 16.43

    ZanE, Tev aizmirsās, kā, reformas sākot, Repše finmin-am veikli un klusi paaugstināja algas, lai pāris nedēļas vēlāk skaļi grieztu “kā visiem”, pēc tam, pērnruden ar gravētu pistoli tinoties prom, paaugstināja vēlreiz par nesliktiem 14%, bet Vilks no finmin-a ierēdnēm neko vērtīgu par to paaugstināto algu kaut kā nav izspiedis. Arī šādas reformas tauta redz, bet, Vienotības līderu PR hipnozei nepakļaujoties, šīs izdarības par reformām — nez kādēļ, cūkas tādi! — kā nesauc, tā nesauc… :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 23.02.2011. 14.40

    Starp citu, zanE, ir viena reāla ietaupīšanas vieta, bet V.D. nedarīs, jo laikam Vienotībai(par zaļzemniekiem nerunājot) iekšas par švaku – pāriet uz mācībām tikai latviešu valodā, tas gan nedotu tūlītējus rezultātus, bet ar laiku būtu daudz pozitīvu momentu.

    P.S. Atceroties ”jaukto skolu” laikus, pastāv arī riski.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    modriss > andris902 24.02.2011. 08.48

    Kārtējo reizi priecājaties par smukiem lozungiem – art.is kaut ko sarakstam piemeta klāt un Zane par to viņu paslavēja :D Smuka čubināšanās Jums sanāk :D

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 23.02.2011. 23.05

    Nasing, kur Tu ņēmi uz pusi mazāku ? Es neesmu linēaras griezšanas piekritējs, kā te viens otrs ! Kas tu ksenofobisks, ja Latvijā valsts apmaksāta izglītība ir tikai latviešu valodā ? Tas jau izklausās pēc SC veidīgo rupora…. Un, lai ir mazākumtautības valodu stundas, kā citu tautību skolās – tie mums kādi 2.šķiras pilsoņi, ka nav savas skolas vai kā ? Jau simtiem gadu ja – un kā tad I brīvvalsts laikā bija ? Tas jums visiem konsolidētājiem un kosmopolītiem vienmēr aizmirstas un sākat skanēt kā vecas plates a la Alksnis – Latvija vienmēr daudznacionāla bijusi ! :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 23.02.2011. 16.55

    Nasing, ja nav ko atbildēt, nerakstam pašizdomātus murgus, labi ? Tu labi saprati par ko ir runa – par vienotu valsts izglītību, nevis kādām mistiskām krievu skolām. Biju no Tevis gaidījis ko prātīgāku !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > andris902 23.02.2011. 23.25

    Man radās viens interesants jautājums: kuras valsts finansētās augstskolas gribat samazināt? Cik daudzām no palikušajām Jūsuprāt jāatrodas Rīgā? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 24.02.2011. 08.35

    …art.is…jauki, ka papildināji.. un vienlaicīgi arī nevari noliegt, ka tās ir lietas, kuras ir jādara un jāizdara…tā nebūt nav baidīšana, bet realitāte…Tavi minētie piemēri ir tikai daži punkti no paveicamo lietu garā saraksta…bet katram no veicamajiem pasākumiem apakšā ir jābūt naudas segumam…jāatrod tas līdzsvara plecs, kad kaut ko likvidējot – ir iespējams ieviest ko jaunu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > andris902 24.02.2011. 08.15

    Labi jau uzķēries uz vecā piedziedājuma…, toties par jēgu aizmirsās parunāt. Tātad tie 200 000 ir viss, ko šī ministrija labu paveikusi. Neticu, ka tici, ka ar likumiem, kam jānāk no FM, viss ir kārtībā. Un, ja nav kārtībā, tad — cik ilgi nebūs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 23.02.2011. 12.54

    Pēc Tava sanāk, ka mums Latvijā ir 37% informētu un kompetentu cilvēku, kas ir ZZS vai SC vai PLL elektorāts! Fantastiska atklāsme! Neesi domājis iesniegt doktora disertāciju par šo?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > andris902 23.02.2011. 16.28

    Šim es galīgi nepiekrītu!
    Var diskutēt par to, vai valstij mazākumtautību izglītība ir jāfinansē pilnībā vai daļēji, bet ir jābūt valsts atbalstītai (tostarp finansiāli) mazākumtautību izglītībai.
    Es no šī priekšlikuma neredzu nekādu labumu, vienīgi vēl vienus draudus iekšpolitiskajai stabilitātei, jo jau esošās sistēmas ieviešana 2004. gadā izraisīja nopietnus protestus. Domā, ka Latvijā dzīvojošo nacionālo minoritāšu pārstāvji samierināsies ar to, ka viņiem atņems iespēju mācīties dzimtajā valodā?
    Turklāt tā ir asimilācijas politika, kas ir pilnīgi pretēja šobrīd un jau kopš neatkarības atjaunošanas koptajai integrācijas politikai. Un ir vērs atcerēties, ka Latvijā ir ne tikai latvieši un krievi, bet arī citas nacionālās minorotātes (poļi, lietuvieši, igauņi, čigāni, ebreji, vācieši u.c.), un viņi šādā gadījumā asimilētos krievu kopienā, nevis latviešu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jean > andris902 23.02.2011. 12.45

    Nē, aptauja tikai apliecina to, ko redz arī informēti un kompetenti cilvēki: reformu tikpat kā nav, ir vien nodokļu, nodevu palielināšana un algu samazināšana publiskajā sektorā strādājošajiem.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 23.02.2011. 18.50

    @Krix
    Ksenofobiski mazvērtības kompleksi jau nu noteikti nav valsts attīstības stūrakmens. Tās tautas, kuras nespēj iekļauties pasaules kārtībā vienkārši mirst – ātri un ar sāpēm! Ja runājam par prātīgumu, tad gribētu redzēt, cik prātīgi Tu varētu vienā dienā likvidēt kārtību, kas pastāv jau kopš pirmssākumiem. Atceries, ka izglītība tikai un vienīgi latviešu valodā nav bijusi nekad un ar to ir uzaugušas neskaitāmas paaudzes pēdējo divu gadsimtu laikā!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 23.02.2011. 20.52

    @Krix
    Vēl es gribētu atgādināt, ka neatkarīgi no skolas valodas ir kaut kāds optimālais skaits skolu un tas noteikti nav uz pusi mazāks!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 23.02.2011. 13.22

    Lūdzu neaizmirstam šo, iesaku arī pārējiem cītīgiem ”cirpējiem”:

    1)Laukos arī ir nepieciešama gan medicīnas aprūpe gan izglītība(līdz vidusskolai ieskaitot) – to var sakombinēt, bet tad ir nepieciešams ceļu un transporta tīkls, kas mums nav, šī tava versija vēl vairāk patukšos laukus kompletā ar auto nodokļiem. Latvija nav Rīga, Liepāja un Dpils…tieši laukos slēpjas mūsu ekonomikas lielākais potenciāls, ko dažāda kaluma plānā galdiņa urbēji nav sapratuši pēdējos 20 gadus, bet to lieliski saprata I brīvvalsts laikā!
    2)Mums arī labu specu soc zinātnēs nav, viens labs jauns vēsturnieks – Šnore…soc zinībās budžeta vietu jau tā ir maz, bet vai kāds var paskaidrot ko dod milzu budžeta vietu skaits dažās programmās, piemēram telekomunikācijās, mehānikā, ja Latvija pēc inovācijām ir vienā no pēdējām vietām starp Rietumu valstīm ? Tas, ka kādam maksās par eksakto zinību apgūšanu tāpat vien neko nedos, ko man liekas nesaprot klaigātāji ”bērni nemācās pareizi mūsdienās” tipa
    3)Kalvīša laikā mežonīgi pieauga arī cenu līmenis, līdz ar to valsts ieņēmumi, mazākās pensijas ir knapi novienādotas ar inflācijas zaudējumiem, kāds te nodoklis – mežoņu varbūt? Ja kāds saprātīgs cenzs eksistē, varbūt!
    4)Atlaid, atlaid, pēc tam tikai konstatē – ak vai, mums nozeidzība augsta, nav kas māca, nav kas slimnīcās strāda. Ir jābūt adekvātam skaitam pēc prioritātēm un iedzīvotājiem.
    5)Valsts stratēģiskus uzņēmumus pārdod tikai valstis, kur pie varas ir vai nu klīniski idioti, kas saklausījušies par mežonīgā liberālisma(t.i. haosa) debess manām. Tipisks piemērs LG un Inčukalna krātuve…latvieši pukst un maksā virs Eiropas cenas – ko nākamo elektrību, ūdeni varbūt. LMT nav stratēģisks uzņēmums manuprāt, kaut gan nes labu peļņu katru gadu.

    Pēc pašreizējā, reformas beigsies pie tukšas Latvijas, kad sabraukušie migranti vienkārši nocels vietējos birokrātus :(

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 24.02.2011. 09.29

    @Krix
    1. Skaldi un valdi!!! Uz priekšu! Esi kaut kad dzirdējis par tādiem motivēšanas veidiem kā “burkāns” un “žagars”? “Burkāns” ir: Latvijā katrs cilvēks ir svarīgs, Latvijā ciena katra individuālās īpatnības, kārtīgs Latvijas iedzīvotājs runā valsts valodā, lojālam Latvijas iedzīvotājam tiek nodrošināti visi valsts pakalpojumi utt. “Žagars” ir: Latviju latviešiem, latvietim nevar būt gēnos kādas citas etniskas grupas asinis, nemaz nerunājot par kādām citām ādas krāsām vai bioloģiskām atšķirībām, nevis lojāls nodokļu maksātājs saņem valsts pakalpojumus, bet tos saņem latvietis utt.
    2. Ksenofobija ir bailes no citām etniskām grupām. Ja kāds sāk mūrēt aizsargdambi, tad kaimiņš saprot, ka viņiem ir bail. Bailes otrā tikai ceļ bravūrību kaimiņā! Un bravūrība/optimisms ir daļa no uzvaras. Ja celsi dambi, tad būs lielāka vēlme pa nakti to aizbērt. Un būs patērēts tik daudz enerģijas, ka kaujai vairs spēka neatliks un motivācija būs iedzīta 2m zem zemes. Zaudētāja stratēģija!
    3. Man patīk, kad tiek piesaukti episkie Ulmaņlaiki :) Kad vēl zāle bija zāļāka! Tajos laikos skolas bija atbilstoši iedzīvotāju nacionālajam sastāvam – vairāk vācu un poļu kā krievu un, šķiet, nebija tāda lieta kā “tikai latviešu skolas”. Tāpat kā tagad, tad tika palielināts stundu skaits valsts valodā. Tas, ka tikai izglītota sabiedrība, atverot vairāk skolas, protoms, latviešu valodā, jo zemniekiem pārsvarā bija latvieši un lielākā daļa, kam nebija formālās izglītības. Uz tā fona arī proporcionāli samazinājās vācu, poļu un krievu skolu īpatsvars.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 23.02.2011. 16.47

    …aha!…un atkal aizmirsi pieminēt, ka 200 tūkstošus neizlietotā algu fonda FM atskaitīja atpakaļ valsts budžetā…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ilze_zagare > andris902 24.02.2011. 01.33

    Nevaru piekrist Zanes augstākminētajiem, baidīšanas punktiem.
    Strukturālās reformas redzu kā
    1) E-pārvaldes un epakalpojumu ieviešanu.
    2)IT nodrošinājuma pārstrukturēšanu uz atvērto kodu.
    Atvērtā koda programmu mācīšanu skolās un augstskolās.
    3)Līdzekļu izmantojuma caurskatāmību.
    4)Nav skaidrības ar valsts augstskolām – Kādēļ tām nepieciešams valsts finansējums, ja privātās augstskolas iztiek tikai ar studiju maksām? Kā Igaunija spēj prasīt 400Ls gadā par studijām?
    5)Valsts iepirkumu nolikuma pārveidi.
    6)Soda sankciju piemērošanu valsts iestādēm par neliederīgu naudu tēriņu, kas tiek atņemts no kopējā iestādes budžeta.
    7)Kā izteicās Lembergs, pārskatīt Valsts Nekustamo īpašumu nomas maksas uz tādu,kas nepieciešamas tikai un vienīgi ēku apsaimniekošanai, nevis pielīdzinātas tirgus cenām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > andris902 23.02.2011. 15.08

    >>> Zanei. Domāju, ka Tavs teksts ir pareizs pēc situācijas, bet aplams pēc būtības.Vai kāds ir aprēķinājis, cik reālas naudas – sacīsim miljona robežās – valsts 20 gados ir tieši un nepārprotami pakāsusi ar nevajadzigiem valsts amatiem, nevajadzīgiem un dārgiem pasūtijumiem, “otkatiem”, padomēm utt. Man nevajag – lai darbu zaudē skolotājs, ierēdnis vai ministrs – man vajag, lai viņš TEV, CITIEM un MAN un savā vietā būtu īsti un patiesi vajadzīgs! Es Tavā uzskaitījumā neredzu šo vajadzību, es redzu formālu uzskaitījumu, ka kāds zaudēs darbu un varbūt pavilksim to vēl….! Runa ir par valsts naudas patiesi lietderīgu tērēšanu, ko mēs nez kālab neattiecinām uz katru mūsu sponsorētu tēlu – skolā, pašvaldībā, policijā vai kur vēl ne… Argumentu jau nav…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > andris902 23.02.2011. 13.04

    Tur jau ir taa lieta, ka “strukturaalaa reforma” – tas ir kljuvis lielas daljas ljauzhzu apzinjaa par lozungu cinjai pret “baltajaam apkakliiteem”,kas ir visa ljaunuma sakne – liidziigi, ka savaa laikaa ” visu zemju proletaarieshi savienojieties”. Ar domu, ka peec tam jau visas probleemas tiks atrisinaatas :)

    Tas, ka strukturaalaas reformas, ja taas kaadreiz tiks pabeigtas liidz galam, skars katra iedziivotaja ierasto dziives veidu, par kuru vinjsh shobriid nespeej samaksaat, to vnk negribam pienjemt par patiesiibu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 23.02.2011. 15.12

    @Krix
    Vēl varētu vispār ieekonomēt nemācot nekādas svešvalodas, kā arī pasaules vēsturi, pasaules ģeogrāfiju utt. Skolu programmu saīsināt uz 3 gadiem un iemācīt tikai latviešu valodu, latviešu “vēsturi”, Latvijas ģeogrāfiju un latviešu mūziku. Paskat,kāds ietaupījums!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > andris902 23.02.2011. 14.04

    Par sociālo zinātņu programmām es piekrītu Krix – mums ir par maz labu speciālistu šajās nozarēs, un daļēji piekrītu arī citētajam, ka šajās nozarēs ir pārāk daudz diplomētu sliņķu un pļāpu. Bet šī problēma ir risināma nevis nogriežot pilnībā budžeta finansējumu šīm programmām, bet gan stipri paaugstinot kritērijus studēšanai par budžeta līdzekļiem.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 23.02.2011. 15.49

    …idaho…pareizi pateici – 20 gados!…mākslīgi radītas darba vietas un uzpūsti štati, bezjēdzīgi konkursi ar zināmiem rezultātiem, valstij neizdevīgi līgumi ar to laušanas neiespējamību utt. radīta sistēma, kuru nevar noārdīt ne viena, ne divu, ne varbūt pat 5 gadu laikā…bet šodien visi grib brīnumu!…bet iesākums tam visam dažu ļautiņu alkatība un likumu veidošana sev pietuvināto personu lokam…par ko tagad brīnāmies?…mēs paši šeit 20 gadus dzīvojām!…redzējām, dzirdējām, skatījāmies, atbalstījām, piekritām…tāds ir rezultāts!…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Juris Millers 23.02.2011. 12.07

Iespēja izvelēties nemaksāt nodokļus ir galvenais iemesls kāpēc cilveki izvēlās nemaksāt nodokļus.

+12
-4
Atbildēt

0

tocelovskis 23.02.2011. 12.24

Redzu virsrakstā kā galveno atslēgas vārdu “neredz”, kas apliecina vienīgi jau sen zināmu lietu – uztvere ir selektīva, cilvēki redz vienīgi to, ko vēlas redzēt. Un tā kā lielākajai daļai politika vispār ir vienaldzīga, viņi neredz reformas un tāpat arī domā, ka lielākā daļa Saeimā un valdībā ir muļķi bez izglītības, nespējot pamatot ar faktiem.

+14
-6
Atbildēt

1

    Dina Repša > tocelovskis 23.02.2011. 16.10

    >>>>Krišjānim. Negribu piekrist, jo gana daudz uzņēmēju t.s. “krīzei” sākoties, ļoti strauji spēja mainīt darba stilu un reāli un vajadzigi optimizēt izmaksas. LV rit jau 3. gads. Pie tam mēs dzirdam, redzam un jūtam, ka, naudai nevairojoties, izdevumi samazinās formāli un bez jēgas. Kas attiecas uz “grib redzēt”: es ikdienā nevēlos redzēt politiķus, ierēdņus un vēlos redzēt, lai mani netraucē strādāt. Diemžēļ viss norit mazliet vai ne tik mazliet pretēji… Un varbūt ir pēdējais laisk valsts pārvaldi radīt cilvēkiem saprotamu un vienkāršu? Jo tā taču ir domāta VIŅAM = cilvēkam, nevis ierēdnim vai politiķim bikš- jeb svārk- dibena deldēšanai. Vai LV kāds politiķis, deputāts, ministrs un ierēdnis var 57 dienas no vietas ik darbdienas rītu formulēt 17 lietas, kas šodien veicamas valsts labā? ????????

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu