Ieroču īpašnieku veselību pārbauda ne retāk kā pēc 5 gadiem • IR.lv

Ieroču īpašnieku veselību pārbauda ne retāk kā pēc 5 gadiem

30
Foto: Aigars Eglīte, F64
Ilze Malaševska

Policijas amatpersona: stingrāka ieroču aprites kontrole nav nepieciešama

Latvijā ieroča īpašniekam veselība jāpārbauda tad, kad beidzas ārsta izsniegto dokumentu termiņš, proti, ne retāk kā pēc pieciem gadiem, un pagaidām nav vajadzības noteikt stingrāku kontroli, šādi situāciju Ir.lv pēc cilvēka nošaušanas kinoseansa laikā komentēja Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas direktora vietnieks Andris Melkers.

Ieroču iegādes atļaujas izsniegšanā viens no posmiem ir ģimenes ārsta un narkologa vai ārstniecības komisijas atzinums par cilvēka veselības stāvokli. Jautāts, vai piecu gadu laikā cilvēka veselības stāvoklis var mainīties, radot draudus sabiedrībai, Melkers vien norādīja, ka šāda ir sistēma, un tā ir Veselības ministrijas kompentencē. "Ja ārsts ir parakstījis [veselība atzinumu], tad nav pamata neticēt," piebilda amatpersona.

Savukārt, ja cilvēks neierodas uz kārtējo veselības pārbaudi, piešķirtā ieroča turēšanas licence viņam tiek atņemta. Kopš 1.janvāra spēkā stājies likums, kas paredz ieroča īpašniekiem izsniegt beztermiņa ieroča lietošanas atļauju, taču prasība regulāri pārbaudīt veselību joprojām ir spēkā.

Melkers nevarēja sniegt komentārus, kad bijusi pēdējā veselības pārbaude "Forum Cinemas" apšaudes iniciatoram un vai viņa īpašumā ir bijuši trīs šaujamieroči. Tomēr policijas pārstāvis uzsvēra, ka cilvēks ar ieroci nedrīkst atrasties sporta vai izklaides vietā, ja vien viņam nav organizatoru atļaujas. Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 250 latiem, vai arī no viena līdz trīs gadiem anulētas tiesības ieroča lietošanai.

Ieroču īpašnieku atbilstība tiek vērtēta, izmantojot arī Iekšlietu ministrijas informācijas sistēmu, kur tiek ievadīti dati par visiem ieroču īpašniekiem. Vienotajā datu bāzē ir rodama informācija arī par to, vai konkrētais ieroču īpašniekam ir kādi administratīvie pārkāpumi, piemēram, par pārmērīgu alkohola lietošanu, huligānismu, kas var būt iemesls licences anulēšanai, skaidroja Melkers. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir viena no stingrākajām ieroču atļauju iegūšanas sistēmām, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, tāpēc nekādas pārmaiņas šajā sistēmā nav nepieciešamas.

Pērn Latvijā reģistrēti 63 589 ieroči, no tiem pašaizsardzībai – 12 815, ikdienas lietošanai – 10 599 ieroči. Salīdzinot ar 2009.gadu, pašaizsardzībai paredzēto reģistrēto ieroču skaits palielinājies par 722.

Lai varētu saņemt šaujamieroča lietošanas atļauju, nepieciešama cilvēka iesniegums, motivācijas vēstule, mediķu izziņas, dokuments par šaujamieroču lietošanas prasmju apgūšanu. Pēc dokumentu saņemšanas komisija vērtē cilvēka atbilstību ieroča atļaujas izsniegšanai – vai nav bijuši administratīvie pārkāpumi un sodāmība. Pēc atļaujas izsniegšanas cilvēkam trīs mēnešu laikā jāiegādājas ierocis, kas piecu dienu laikā jāreģistrē Iekšlietu ministrijā.

Komentāri (30)

AugustsBautra 21.02.2011. 17.54

Ir jau starpība starp nepieskaitāmību un kādu dīvainību, kas kaut kādā ziņā piemīt katram.

Nepieskaitāms jau tāpat būtu kaut kur iepriekš reģistrēts, vai nespētu stabili atbildēt uz jautājumiem. Ja cilvēks spēj kontrolēt savu rīcību un atbildes, tad tas nav nepieskaitāms, pat ja prātā perinātu kādu slaktiņu vai ko tamlīdzīgu.

Līdz ar to arī atbildība iestājas tāda, kā cilvēkam, kurš spēj kontrolēt savu rīcību.

+1
0
Atbildēt

0

ciparsone 22.02.2011. 21.21

Tam cilvēkam nedrīkstēja būt ieroča atļauja. Es pieņemu, ka profesionāls psihiatrs vai psihologs pēc pāris sarunām var noteikt arī personības pataloģijas, bet ko pie atļaujas izsniegšanas dara ģimenes ārsts? Paskatās mutē un iesit ar āmurīti pa celi?

0
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 22.02.2011. 17.52

to opis
Godmani apdraud ikviens, kurš uzskata ka ir pelnījis cilvēkcienīgu dzīvi, Repšes kungu Vaškēviča un Jakāna drauģeļi, kuru rebes ir krietni sašķobījušās.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu