Rubiks aicina ekonomiku sildīt, iegūstot sapropeli • IR.lv

Rubiks aicina ekonomiku sildīt, iegūstot sapropeli

46
Gints Ivuškāns, F64

EP deputāts: Latvijai ir divas iespējas – nākt pie prāta vai gaidīt ekonomikas bojāeju

Eiroparlamenta deputāts, Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks uzskata, ka Latviju no krīzes varētu izvest lauksaimniecības attīstīšana – linu, kaņepju audzēšana – un vietējo ezeru tīrīšana, iegūstot vērtīgo sapropeli, vēsta aģentūra LETA.

Intervijā laikrakstam "Telegraf" Rubiks negatīvi vērtē ideju par eiro ieviešanu, kritizē valdības darbu, taču ar atzinību izsakās par par bijušo satiksmes ministru, Saeimas deputātu Aināru Šleseru (LPP/LC).

Rubiks norāda, ka ir izgāzusies ideja par Latviju kā finanšu galvaspilsētu, – "korupcijas dēļ naudu tādām valstīm neuztic", rūpniecība un ražošana neattīstās, arī tūrisms ne. Pēc Rubika teiktā, tūristiem pašlaik var parādīt vienīgi Rīgu, Jūrmalu, tas arī viss, bet Latgali, viņaprāt, varētu pārvērst par tūrisma Meku.

Eiroparlamenta deputātam esot plāns, ka Latgalē lielās platībās var audzēt linus un kaņepes un uz tā rēķina pakāpeniski "sildīt ekonomiku". Kā otrs variants ekonomikas iekustināšanai, viņaprāt, ir vietējo ezeru tīrīšana – tajos pašlaik atrodas neizmantoti 3 miljardi kubikmetru vērtīgā sapropeļa. Piemēram, Baltkrievija to eksportē uz vairākām arābu un Āfrikas valstīm kā vērtīgu organisko mēslojumu.

Kā liecina internetā pieejamā informācija, sapropelis ir organogēni nogulumi saldūdens krātuvēs, kur ir stāvošs ūdens, un purvos zem kūdras slāņa. Nogulumi veidojas no ūdensaugu un dzīvnieku organismu atliekām, kurām klāt ir piejaukušās minerāldaļiņas. Kopumā organiskās vielas sastāda līdz 95%. Sapropelī atrodamas daudzas bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, vitamīni, hormoni. Lauksaimniecībā ar sapropeli gan mēslo, gan arī uzlabo augsnes kvalitāti. Bagātīgo vielu var izmantot arī kā lopbarības piedevu, rūpniecībā no tā var iegūt šķidru degvielu, darvu, piķi.

"Uzskatu, ka pašlaik Latvijai ir divas iespējas – vai nu nākt pie prāta, vai gaidīt ekonomikas bojāeju. Tādā gadījumā Latviju piepildīs emigranti, kas brauks šurp no valstīm, kurās dzīves līmenis ir vēl zemāks. Viņi strādās un paši apstrādās mūsu zemi," uzskata Rubiks.

Komentāri (46)

marčiks 15.02.2011. 10.24

Alfrēd Petrovič, vai Šlesera ministrēšanai nevarētu būt kāds sakars ar to, ka “korupcijas dēļ naudu tādām valstīm neuztic”?

+15
-3
Atbildēt

0

ievuliitis 15.02.2011. 11.59

Nesaprotu! Rubikam, ja nemaldos, ir dēli spēka gados. Arī uzkrajumi un pieeja kredītresursiem. Ko tad šie papiņa ģeniālās idejas neskrien realizēt dzīvē?
Vai partijā vairāk sanāk un darbs – nu, nekāds – esi Rubiks un saņem deputāta algu?

+8
-1
Atbildēt

2

    raimonds_bossltd > ievuliitis 15.02.2011. 12.37

    to betijacelmale
    Dēli, vai redzēji? Lombrozo pieredze nobāl. Vai daudz vēl debilākus purnus iespējams sastapt visā plašā krievijā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.02.2011. 12.50

    Ja godīgi, pat nestādos priekšā, kā izskatās. Zinu, ka kandidēja vēlēšanās un augsti izglītotas “ķoķas” balsoja, par šiem, jo uzvārds pareizais.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Juris Millers 15.02.2011. 11.19

Nedz kaņepes, nedz lini nav īpaši izdevīgi, ja paskaita darbu, degvielu un mēslojumu, tad nekāda peļņa tur nesanāk. Pēc pašreizējām cenām var pat zem pašizmaksas sanākt tos audzēt.

Sapropelis protams, skan forši, bet ieegūt jaunu organisko materiālu neko nedod, ja nav tehnoloģijas un jaudas tā pārstrādāšanai par kaut ko patiešām noderīgu. Bet ja nopietni to paņem un parēķina tad, lai kaut kopardodamu uz āru no tā sapropeļa dabūtu ir vajadzīgas tādas investīcijas, ka rodas šaubas vai ar visu Latvijas ezeru sapropeli pietiks, lai tās atpelnītu.

Brīnumu nebūs, lai kaut ko dabūtu ir jāstrādā un jāstrādā smagi.

+8
-2
Atbildēt

1

    anita_meistere > Juris Millers 15.02.2011. 13.04

    piedod, bet es tev absolūti nepiekrītu.
    vajadzīgas tehnoloģijas, vajadzīgas investīcijas…tā trūks, ši trūkst…tipiska letiņā īdešana. gaidi, kad kaut kas no gaisa nokritīs…???

    tu gribi, lai būtu ražošana jaudas vietā, kur vēl nav paša materiāla ieguves. tas ir absurds!!!

    vēl jo vairāk, nav tas sapropelis nekas jauns..padomju laikos to kāsa ārā, un ir gan cilvēki kas kaut ko jēdz (pat svarīgākais!) ir ja dažasjaunas ražotnes uzstutētas, kuru jaudas ir pietiekamas.
    jebkurā biznesā no sākuma ir zaudējumi!! jebkurā! un ir jāsasniedz kaut kāda kritiskā massa…apjomi, lai tas viss aizietu. ir jasāk ar mazumiņu. tij jābūt skaidram mērķim.
    Ja baltkrievi tirgo, ir peļņa..un ir notieta tirgus, tad tā lieta ir tā vērta. es nemaz nertunāju par sociāl atspaidu..pārdesmit darbavietas attālāka Latgales novadā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu