SC tiesībsarga amatam piedāvā slimokases likvidatoru • IR.lv

SC tiesībsarga amatam piedāvā slimokases likvidatoru

30
RSK likvidators Juris Jansons. Foto: Oļesja Sokolova, F64

Jura Jansona kandidatūru koalīcijas partijas apspriedīs pirmdien

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) piedāvājusi "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest "Rīgas slimokases" (RSK) likvidatoru Juri Jansonu, aģentūrai LETA sacījis SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

"Pagaidām Jansonu nevar uzskatīt par SC kandidātu tiesībsarga amatam, jo mēs gaidām, kādu viedokli paudīs "Vienotības" un ZZS frakcijas," skaidroja Urbanovičs. Jansona kandidatūru apspriest SC piedāvāja jau piektdien.

Urbanovičs sacīja, ka pirmdien, 14.februārī, pēcpusdienā "Vienotības" un ZZS frakcijas jau varētu būt apspriedušas Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu. "Ja Jansonam būs atbalsts "Vienotības" un ZZS frakcijās vai vismaz vienā no šīm frakcijām, tad mēs viņu virzīsim kā mūsu oficiālo kandidātu tiesībsarga amatam. Tas tiks darīts tikai tad, ja redzēsim, ka varam rēķināties ar deputātu balsīm," sacīja Urbanovičs.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka pagaidām frakcija Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu vēl nav apspriedusi. "Droši vien, to darīsim pirmdien. Iepazīsim šo cilvēku, vērtēsim," sacīja Brigmanis.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, "Vienotība") aģentūrai LETA sacīja, ka frakcijā Jansona kandidatūra vēl nav apspriesta. "Mēs visus lēmumus pieņemam kolektīvi apspriežoties, tāpēc nevaru prognozēt, kāds būs frakcijas viedoklis. Es personiski Jansonu pazīstu, jo esmu ar viņu kopā strādājusi, un mans viedoklis par viņu gan kā par juristu, gan kā par menedžeri ir pozitīvs," sacīja Āboltiņa.

Viņa piebilda, ka patlaban situācijā, kad jebkurš jurists cilvēciski baidās, ka viņam var tikt "piekarināts" kāda politiķa vai politiskā spēka simpātijas tēls, var apbrīnot Jansona drosmi, ja viņš ir piekritis iespējamai savas kandidatūras izvirzīšanai tiesībsarga amatam.

Jurim Jansonam ir augstākā profesionālā juridiskā izglītība, kā arī sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā. Viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes doktorants studiju programmā "Tiesību socioloģija".

Jansons bijis Juridiskās palīdzības administrācijas direktors, vēlāk apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" vadītājs. 2010.gadā sakarā ar uzņēmuma likvidāciju, atbrīvots no valdes priekšsēdētāja amata un iecelts par uzņēmuma likvidatoru.

Jau vēstīts, ka Saeimas trijām lielākajām frakcijām – ''Vienotībai'', Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), ''Saskaņas centram'' – radušās problēmas atrast cilvēku, kurš piekristu kandidēt tiesībsarga amatam. Tam uzrunāti gan Augstākās tiesas senatore Jautrīte Briede un bijušais Satversmes tiesas tiesnesis Aivars Endziņš, gan Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors cilvēktiesību eksperts Mārtiņš Mits, taču neviens nav bijis ar mieru.

Koalīcija nespēja par kandidātu vienoties līdz iepriekš noteiktajam termiņam – 10.februārim – līdz ar to termiņu pagarināja līdz 17.februārim. Pašreizējā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaras beigsies 28.februārī, viņš atteicies atkārtoti kandidēt šim amatam.

 

Komentāri (30)

lebronj2356 13.02.2011. 13.22

Likvidatoru par tiesībsargu, godīgi sakot izklausās nedaudz komiski, lai neteiktu bēdīgi. Zinot koalīcijas ķīviņus un ”limitus” kandidātiem, šis var arī cauri iziet. Taču zinot SC un ZZS pēdējā laika ”radniecību” tāpat tiks spēlēts ZZS labā !

+5
-1
Atbildēt

0

Silvija Adijāne 13.02.2011. 13.57

Slimokases likvidators par tiesībsargu ir tieši tas, kas šai valtij vēl pietrūka :)

+5
-1
Atbildēt

0

Dina Repša 13.02.2011. 13.33

Bija laiks, kad ļoti nopietni apsprieda Tiesībsarga institūcijas nepieciešamību vispār. Tā arī neko nenolēma. Tagad ber sietā miltus, pelnus, smiltis, kūdru, mannas putraimus un cer izsijāt zeltu vai vismaz dzelzs rūdu. Visi tik lieliski ielocījuši mēli latviešu valodas sinonīmos: iesaka apspriest, bet neizvirza… piedāvā, bet nenominē utt. Faktiski – izrāda rīcībspēju, lai arī nav nedz spējas, nedz rīcības… Es nudien gribētu dzirdēt reālu sarunu par šo tēmu – protams – neoficiālu, vai tā notiktu pirtī, tirgū, uz ezera bļitkojot, teātra garderobē vai stacijas bufetē. Domāju, ir reāli kandidāti, bet vai nu tie ir “bīstami vai riskanti”, kālab skaļi ņemas ap tiem, kas piekrīt, lai ap viņiem ņemas…

+4
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > Dina Repša 13.02.2011. 13.51

    Saproti tak, šie amatiņi kā vērtīgas monētas ko piemest norunās par koalīcijām un varas dalīšanu, tāpat ar padomēm..kamēr neizaugs politikāņi vai tauta nepieprasīs uzstājīgāk likvidēt visu šo drazu, tikmēr būs dažādi simboliski, bet ļoti labi atalgoti amati, kur pasēdēt vienlīdzīgākajiem pilsoņiem !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Dina Repša 13.02.2011. 14.00

    Tieši tāpēc jau arī neviens cilvēks ar saprātu un savām domām neklausās melšanā par valsts pārvaldes reformām. Man tikai ir kluss jautājums: TAS reiz beigsies vai tomēr nē? Es patiesi bažījos par situāciju pēc 01.05., jo – lai arī īros un grieķos ir likstas un pamatīgas, manu paziņu lokā neviens no turienes nav atgriezies un pat negrasās… Tātad pļāpas par tēmu – gan jau – ir palikusi Minhauzena līmenī.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu