KNAB veic kratīšanas "Daimler" kukuļošanas lietā • IR.lv

KNAB veic kratīšanas "Daimler" kukuļošanas lietā

36
"Rīgas Satiksmes" iegādātie "Mercedes" autobusi. Foto: Evija Trifanova, LETA

“Rīgas Satiksmes” vadītājs Bemhens apstiprinājis KNAB klātbūtni uzņēmumā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien veicis kratīšanu pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" (RS) un, iespējams, vēl citur lietā par Vācijas autobūves koncerna "Daimler" dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Nav zināms, vai izmeklētāji nolēmuši kādu amatpersonu aizturēt. KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis aģentūrai LETA nekādus komentārus nesniedza, savukārt preses pārstāve Ieva Karlsberga apliecināja, ka RS telpās šodien ir notikusi kratīšana.

RS vadītājs Leons Bemhens visu dienu uz tālruņa zvaniem neatbildēja, bet neilgi pēc pulksten 18 pameta biroja telpas, apstiprinot KNAB darbiniekus klātbūtni viņa vadītajā uzņēmumā. Par KNAB izmeklētāju ierašanās iemesliem Bemhens neesot tiesīgs sniegt informāciju.

RS kapitāldaļu turētāja pienākumus pilda Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kurš patlaban ir atvaļinājumā. Viņa preses pārstāve Anna Kononova apstiprināja, ka uzņēmumā "notiek pārbaude" un KNAB interesējas par "Daimler" ražoto "Mercedes Benz" autobusu iepirkšanu. Neko par piektdienas notikumiem RS teicās nezinām citas LETAS uzrunātās atbildīgās Rīgas domes amatpersonas. Neilgi pirms Bemhena aizbraukšanas no biroja uzņēmumā ieradās citi RS vadības komandas locekļi.

ASV izmeklētāju pērn publiskotie materiāli liecina, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos "Daimler" ražotos "Mercedes Benz" autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām. "Daimler" ar savu meitasuzņēmumu "MB Turk" un "EvoBus" starpniecību Rīgas domei pārdeva vairāk nekā 100 autobusu vairāku desmitu miljonu latu vērtībā. Bez RS, autobusus pirka arī pašvaldības autobusu parki "Tālava" un "Imanta", kas tagad apvienoti RS. “Tālavas” vadītājs tolaik bija Bemhens.

Nelegālie maksājumi veikti laika posmā no 1998. līdz 2002.gadam par kopējo summu 1,8 miljoni eiro. Kukulis “Daimler” autobusu iepirkuma konkursā bija 5% no darījuma summas. Laikā, kad veikti maksājumi, pie varas Rīgā bija partija “Latvijas Ceļš” un vēlāk LSDSP. Plašāk par "Daimler" darījumiem lasiet žurnāla "Ir" 3.jūnija numurā (pieejams abonentiem).

ASV Tieslietu ministrija kompāniju apsūdzēja kukuļdošanā amatpersonām vismaz 22 valstīs. "Daimler" pērn aprīlī atzina savu vainu apsūdzībās un piekrita samaksāt 185 miljonus dolāru, lai noregulētu šo lietu.

Komentāri (36)

garausiitis 11.02.2011. 20.36

Domāju , ka KNABistiem jāsāk meklēt pa telefonu grāmatām ,kur atrast Bojāru, Baltiņu , Pilsumu , Grinbergu Andri arīdzan.

+19
0
Atbildēt

3

    andrejs_kirsis > garausiitis 13.02.2011. 15.43

    Valsts policija atrastu, ja gribētu. Bez tam, VP sēž kārtīgi datoristi, arī man pazīstamam čalim dēls, kuri var ielīst miskastītēs datoros. Vai tur vēl kaut ko var atrast, nezinu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > garausiitis 12.02.2011. 14.57

    Klusais, knabistiem viņi nav jāmeklē. Priekš tā ir policija…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 12.02.2011. 15.10

    Ululiņ- kā domā pašvaldības policijai tas būtu paceļams uzdevums?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Tamāra Nolmane 11.02.2011. 20.17

Vai Latvija kļūst par tiesisku valsti? Tik daudz ” lielāko kretīnu” tik īsā laikā nav kratīti visā Latvijas vēsturē. Cerams, ka šī, Strīķes aktīvā darbība neaprausies prokuratūras kambaros..

+17
0
Atbildēt

0

Apelsins 11.02.2011. 20.30

Beidzot! Savādāk jau šķita, ka šo dāvanu no ASV tiesībsargājošām iestādēm mūsu valstī vienkārši ignorēs – savi politiķi jāsaudzē.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu