Vilnītis: Strīķes apdraudējuma izpaušana traucē izmeklēšanu • IR.lv

Vilnītis: Strīķes apdraudējuma izpaušana traucē izmeklēšanu

26
Normunds Vilnītis. Foto: Reinis Hofmanis, F64

KNAB priekšnieks ziņu izplatīšanu uzskata par nelikumīgu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis ir pārsteigts, ka publiskotas ziņas par viņa vietnieces Jutas Strīķes apdraudējumu. Pirmdien rīta intervijā Latvijas Radio (LR) Vilnītis pauda, ka šādu ziņu publiskošana, visticamāk, ir nelikumīga, apgrūtina izmeklēšanu, un viņš cer, ka atbildīgās iestādes skaidros to nonākšanu masu medijos, citē aģentūra BNS.

Vilnītis atklāja, ka informēts par konkrēto gadījumu, viņu gan mulsinot medijos lietotais vārds 'atentāts'. "Mani nedaudz pārsteidza šī ziņa kā tāda, sevišķi lietojot vārdu 'atentāts'. Nu, neņemšos spriest, šeit ir kompetentākas amatpersonas, kuras nodarbojas ar apdraudējuma izvērtēšanu amatpersonām, viņām ir sakāms savs vārds. Bet vienu gan es gribu teikt – pats savulaik esmu strādājis, dibinot liecinieku aizsardzības dienestu. Pirmais gan šeit ir fakts mazlietiņ dīvains tajā apstāklī, kad šāda informācija nāk no masu medijiem un apgalvojuma formā. Tas mani ne tikai pārsteidz, bet arī, varētu teikt tā, tas nepārprotami traucē visiem tālākiem pasākumiem, kas jāveic gan attiecībā pret apdraudēto personu, gan pret personu, kas tiek ieļauta liecinieku aizsardzības programmā," skaidroja tiesībsargātājs.

Pēc viņa teiktā, amatpersona, kas nopludinājusi šādas ziņas, visticamāk, rīkojusies nelikumīgi. "Viņš rīkojies, visdrīzāk, nelikumīgi. Ja kādai amatpersonai ir šāda informācija saistībā ar dienesta pienākumu pildīšanu, tad nekādā gadījumā šādu informāciju izpaust viņam nav tiesību. Es ceru, ka šajā gadījumā šo aspektu vērtēs tiesībsargājošās iestādes," teica KNAB vadītājs.

Detalizētāk par draudiem Strīķei Vilnītis runāt nevēlējās. "Es arī par neoficiālām ziņām nedošu ne apstiprinājumu, ne noliegumu, likumā ir noteikta kārtība, kādā amatpersona apdraudētības gadījumā var griezties iestādēs. Te es saprotu, ka sākotnēju lēmumu var pieņemt Valsts policija, tā ir viņas kompetence, tad attiecīgi ģenerālprokurors."

"Pagājušajā nedēļā es tiku informēts par dažāda rakstura informāciju, kas ir saņemta. Protams, informācija tika apkopota un nosūtīta kompetentām iestādēm. Es neprecizēšu šajā gadījumā, no kurienes ir nākusi šī te informācija. Visā birojs aktīvi iesaistījās un rīkojās kā likumā noteikts, tātad, nosūtot šo informāciju tālāk pēc kompetences," skaidroja biroja priekšnieks.

Komentējot TV3 raidījuma "Nekā personīga" ziņoto, ka Strīķi apdraud Maskavas "Solncevas" noziedzīgais grupējums, Vilnītis ironiski noteica: "Jāsaka tā, ka attiecīgu raidījumu, attiecīgu portālu žurnālisti ir ļoti superzinoši, kas pēdējā laikā nepārsteidz nevienu, bet pēdējā laikā viņu rīcība esošais informācijas apjoms, es domāju, ka tāds varētu būt visām Latvijas tiesībsargājošām iestādēm." "Es gribu teikt to, ka žurnālistiem ir jādarbojas sabiedrības interesēs. Daudzi paziņojumu un raksti, kuri sākas ar vārdu 'iespējams', viņi ir tādā melnā PR ietvarā," uzskata galvenais korupcijas apkarotājs.

"Mani izbrīnija vakardien medijos nonākušais informācijas daudzums par konkrēta kriminālprocesa [saistībā ar Vladimira Vaškeviča aizturēšanu] detaļām. Par šādām lietām zina ļoti ierobežots personu loks. Kas un ar kā gādību tas nonācis presē? Es gribu teikt to, ka šādu detaļu atklāšana neuzlabos izmeklēšanas kvalitāti.. Jautājums par to, ka viena vai otra persona ir iekļauta liecinieku aizsardzības programmā, caur presi nonācis zināms sabiedrībai, tas nevis palīdz izmeklēšanai, bet apdraud personas intereses, arī veselību un dzīvību," teica Vilnītis.

Jau vēstīts, ka LR pagājušās nedēļas nogalē publiskoja tā rīcībā esošas ziņas par atentāta plānošanu pret KNAB priekšnieka vietnieci Strīķi. Atsevišķi mediji draudus Strīķei saistīja ar Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča aizturēšanu aizdomās par 50 000 eiro kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai. Vairāki avoti LR apstiprinājuši, ka Strīķei izteikti ne tikai vienkārši draudi, bet gan pasūtīta viņas nogalināšana. Līdz ar to Valsts policija norīkojusi viņai īpašu apsardzi. Oficiāli gan šo informāciju neapstiprina.

Komentāri (26)

garausiitis 07.02.2011. 09.05

Man domāt,ka Vilnītis būtu gana laimīgs , ja neviens vispār nekur un nekā nebūtu teicis par Strīķes apdraudējumu, bet tad ,kad tas materializētos – pieraudātu publiski kabatslakatiņu un mājās no laimes “pievilktu mūli” .

+25
-3
Atbildēt

0

mary75 07.02.2011. 09.21

Par būtisko vilnītis pateikt neko, kā parasti, spējīgs nav, laikam, atkal nav lietas kursā, tāpēc atkal sāk parasto bezsatura rezonēšanu.
Ja prese ko uzzina par tādiem faktiem, kā tā var to slēpt?
Un atkal ienaidnieku meklēšana KNAB iekšienē, nevis konkrēta rīcība vai kaut vai atbildes.
Kaut, saprast šā te klauna neapmierināstību jau var – ja sabiedrība par tādiem faktiem informēta, att. dienestiem jārīkojās grib vai negrib, un Vilnīša lielais sapnis tikt vaļā no Striķes var nepiepildīties.

+22
-4
Atbildēt

0

janis 07.02.2011. 09.25

Vilnītis, kā vienmēr, kamēr visi bauda brīvdienas, tikmēr viņš iekaļ no galvas puzē veidoto “savu” viedokli:) bet vispār, jau runājot par pašu NV, šeit neizskanēja neviens sašutums vai situācijas nopietnības atzinums, tikai draudi personām, kas “pludinājuši” izmeklēšanas gaitai traucējošu infu:)

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu