Muhameda karikatūru autora uzbrucējam 9 gadi cietumā • IR.lv

Muhameda karikatūru autora uzbrucējam 9 gadi cietumā

25
Guntars Graiksts, Ir.lv

Pēc cietumsoda izciešanas Mohamedu Džīli izraidīs no Dānijas

Dānijas tiesa piektdien piesprieda deviņu gadu cietumsodu somālim, kurš tika atzīts par vainīgu pravieša Muhameda karikatūru autora Kurta Vestergorda slepkavības mēģinājumā. Pēc cietumsoda izciešanas Mohameds Džīle no valsts tiks izraidīts, vēsta aģentūras LETA, AFP.

"Mohameds Džīle ir notiesāts ar deviņiem gadiem cietumā un izraidīšanu no Dānijas uz mūžu," paziņoja Dānijas pilsētas Orhūsas tiesas tiesnese.

29 gadus vecajam somālim papildus jāsamaksā 10 tūkstošu dāņu kronu jeb ap 940 latu liela kompensācija par Vestergordam nodarītajiem zaudējumiem, kā arī jāsedz tiesu izdevumi.

Tiesa ceturtdien atzina apsūdzēto par vainīgu 75 gadus vecā mākslinieka slepkavības mēģinājumā un nosprieda, ka šāda rīcība uzskatāma par teroraktu. Prokuratūra bija pieprasījusi apsūdzētajam 12 gadus cietumā.

Kā tiesā pagājušajā mēnesī liecināja pats Vestergords, Džīle ielauzies viņa mājā 2010.gada 1.janvārī, vicinot cirvi un kliedzot: "Tev jāmirst! Tu nonāksi ellē!" Māksliniekam izdevās izglābties, patveroties vannas istabā aiz durvīm ar pastiprinātām drošības konstrukcijām, kur viņš izsaucis policiju.

2005.gadā dāņu laikraksts "Jyllands-Posten" publicēja mākslinieka karikatūru par Muhamedu, kurā pravietis attēlots ar bumbu turbānā, kurai aizdedzināts deglis, un kopš tā laika Vestergords un viņa ģimenes locekļi ir spiesti dzīvot pastiprinātas apsardzes uzraudzībā.

Māksliniekam ar nāves draudiem nācies saskarties neskaitāmas reizes.

Komentāri (25)

austrisv 04.02.2011. 19.20

Pareizi dāni izrīkojās, kā jau demokrātiskā valstī pieņemts! Ja nepatīk dzīvot eiropeiskā valstī, un nepieņem tur esošos noteikumus un demokrātiju, tad dodies dzīvot pie saviem musulmaņu brāļiem!

+3
-1
Atbildēt

0

janazakovica 05.02.2011. 11.19

varbut somalis vienkarsi gribeja pajautat kapec vecais danis aizvaino vina religiskas jutas..

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu