Velšs: 24 stundu policistu dežūras nav likumīgas • IR.lv

Velšs: 24 stundu policistu dežūras nav likumīgas

27
Iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Antra Ērgle

Policijas priekšnieks solās šo kārtību pārtraukt; arodbiedrībai ir iebildumi

Kaut arī praksē nereti policisti strādā pilnu diennakti no vietas, tas tiek darīts nelikumīgi un turpmāk nav vairs pieļaujams, trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kas notiek Latvijā?" uzsvēra Valsts policijas (VP) priekšnieks Artis Velšs.

Viņaprāt, tā nav plaša prakse, bet šādas pretlikumīgas 24 stundu dežūras atļauto 12 stundu vietā piekopj tikai atsevišķi dienesti. "Tas, kas ir noticis – acīmredzot vadītāji laika gaitā, pielāgojoties saviem darbiniekiem vai kā citādi, ir mainījuši šo tiesiski noteikto kārtību," minēja Velšs.

"Viņi ir strādājuši šajā režīmā, acīmredzot izveidojot to, jo darba tabulās un grafikos parādās, ka tās ir 12 stundas. (..) Es domāju – ne man, ne arī sabiedrībai nav vajadzīgs policists, kurš naktī guļ – viens guļ, otrs dežūrē. Mums ir vajadzīga operatīvi reaģēt spējīga policija, nevis policists, kurš naktī, teiksim tā, vienkārši var aizmigt," klāstīja VP priekšnieks.

Savukārt Apvienotās policistu arodbiedrības vadītājs Agris Sūna norādīja, ka jau vienas dienas laikā vien saņēmis gandrīz simts iesniegumu, kuros policijas darbinieki skaidro, kādēļ pāreja no 24 uz 12 stundu darba režīmu viņiem būtu sāpīga.

Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega" vadītājs Juris Grabovskis atzina – situācijas, kad darbinieki reāli strādājuši pilnu diennakti, arī viņa vadītajā vienībā ir bijušas.

Turpretī VP priekšnieks un iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība", JL), neraugoties uz pastāvošo praksi realitātē, atkārtoti uzsvēra – rīkojums stājies spēkā jau pirms pieciem gadiem, 2006.gadā. Ministre turklāt piebilda – tiešie priekšnieki acīmredzot akceptējuši, ka iespējams tā strādāt, un to arī varot saprast, taču nedrīkst turpināt.

Komentāri (27)

Juris Millers 03.02.2011. 10.21

Man kau kā galīgi nav skaidra ierindas policistu un arodbiedrības pozīcija – pārāk ilgas dežuras kaitē veselībai, arodbiedrībām būtu jātaurē pieprasot 8 stundu dežūras!

+10
0
Atbildēt

1

    andrisskrastins > Juris Millers 03.02.2011. 11.07

    Nu pag, par 8 h nemaksā tik daudz, turklāt tad nevar pagulēt – ir jāstrādā visas astoņas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 03.02.2011. 09.16

Tātad, pirms tas pārvēršas par kārtējo “Mūrniece @#$@#%” festivālu, gribu noskaidrot faktus:
1) Jau 4 gadus ir likumīgā prakse, ka 24 stundas policisti nedrīkst strādāt. Pēc Sūnas k-ga reakcijas spriežot, šī prakse tiek masveidā pārkāpta, jo tā vienkārši ir pieraduši. Man arī “sajūsmina” Sūnas k-ga viedoklis, ka svarīgākais, ko domā ierindas policisti – nevis vai tas ir pareizi. Manuprāt tas NAV pareizi. Ir jābūt vienam možam, neguļošam cilvēkam. Nevis diviem kas žāvājas.
2) Šobrīd IeM ir pilnīgas tiesības piespiest padotības iestādēm ievērot likumu. Interesanti, ko arodbiedrība darīs, ja kāds policists šāda 24 stundu režīma dēļ pastarpināti ies bojā? Arī priecāsies par šo praksi?
3) Ja policistu arodbiedrības ir ļoti stingrā pārliecībā, ka jāļauj 24 stundas dežūrēt, tad lūdzu, ierosiniet likuma izmaiņas ar stingru pamatojumu kāpēc to vajadzētu.

Un lūdzu, Lindas “fani”, ejiet, pabļaujiet kādā meža stūrī par savu sāpi. Rakstos par tēmu runāsim par tēmu.

+10
-1
Atbildēt

6

    Uldis Kaldre > andrisskrastins 03.02.2011. 09.42

    varbūt tev pēcīt pašam vajadzētu iet un mežā babļaustīties kāda mūrniece ir nabadzīte, kurus visi abižo.
    Tie kas vakar skatijās KNL labi redzēja kāda ir viņas taktika – visi vainīgi, sūna galvenais, kurš neļauj viņai strādāt, pati atbildību noveļ uz citiem, lai tikai pašai nav jauzņemas. Tipiska TP psiholoģija, tagad JL izpildījumā. Fantastiski!

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > andrisskrastins 03.02.2011. 09.57

    Pecisk: VIŅAI NAV JĀATKĀPJAS????? Zviedrijā pēc bērnu vadāšanas atkāpjas ministri, bet tā jau ir V visi bija slikti, kamēr opozīcijā atradās.

    Vienotība manu balsi vairs nedabūs, jo dubultmorāli saknēs jau neieredzu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Uldis Kaldre > andrisskrastins 03.02.2011. 09.59

    tas, kas nerisina situāciju ir mūrniece – iesēdusies krēslā un neparko vairs neatbild. Lai tur kas notiktu. Žurnalistu un musu uzdevums ir atvert tam babietim acis

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 03.02.2011. 17.34

    Bronks. Nedomāju, ka esi tik nelīdzsvarots:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 03.02.2011. 11.08

    Cienījamais Bronk, nu kur es teicu kaut ko par atkāpšanos? Es teicu – šis nav raksts par Mūrnieci. Tādu lūdzu arī viņu saglabāsim.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 03.02.2011. 09.50

    Murniece nav nabadzīte, kaut kādi grēki (kaut vai iedomība) ir uz viņas sirdapziņas, bet Sūna nu nav ne pa matu labāks. Vienkārši kas man nepatīk ka diskusija ir praktiski vienā virzienā – ļaunā Mūrniece, TP psiholoģija, utt. Viegli vispārināt, viegli stereotipizēt. Tas dod lētus populisma punktus. Tikai nerisina situāciju.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

piziks 03.02.2011. 12.52

Hi-hi, par 24 h dežūrām jau karo visi tie, kas cer uz haltūrām: visi policisti, kam policija ir tikai papildus vara, iespējas un informācija pie haltūrām, nevis dienests policjā kā pamatdarbs! Kas tur ko nesaprast? Un arodbiedrība, lai cerētu uz biedrunaudu un popularitāti ir haltūristu pusē.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu