Lems par prasību atklāt mediju īpašniekus • IR.lv

Lems par prasību atklāt mediju īpašniekus

26
Foto; Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Saeimas komisija vērtēs LŽA rosinātos grozījumus likumā par presi

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā Latvijas Žurnālistu apvienības (LŽA) rosinātos grozījumus likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas paredz prasību masu medijiem atklāt to patiesos īpašniekus līdz konkrētām fiziskām personām.

Grozījumus likumā iesniegusi apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Pret likuma grozījumu izskatīšanu neviens neiebilda.

Nacionālā apvienība norāda, ka LŽA paziņojumā minētais laikraksts „Telegraf" nav vienīgais masu informācijas līdzeklis, kura patiesais īpašnieku sastāvs sabiedrībai nav zināms, un apzinoties masu mediju nozīmi demokrātijas nodrošināšanā un stiprināšanā, VL – TB/LNNK izmanto savas likumdevēja tiesības, lai aktualizētu un risinātu LŽA paziņojumā norādītās problēmas.

Grozījumi likumā paredz noteikt masu mediju dibinātājiem pienākumu reģistrācijas brīdī, bet jau reģistrētajiem masu medijiem – līdz 2011. gada 1. jūlijam, atklāt to īpašniekus – patiesā labuma guvējus. Tiek piedāvāts noteikt masu mediju dibinātājiem pienākumu ziņot Uzņēmumu reģistram par visām izmaiņām to īpašnieku sastāvā.

VL-TB/LNNK deputāts Dzintars Rasnačs aicināja likuma grozījumu apspriešanā pieaicināt LŽA, Latvijas Žurnālistu savienību un preses izdevēju asociāciju.

Komentāri (26)

mary75 03.02.2011. 10.05

Sen nepieciešams likums, kas atklātu patiesos labuma guvējus un īpašniekus.
Patreiz, izskatās, liela daļa preses kaut kādā veidā saistīta ar Austrumu kaimiņu vai ar vietējiem naudasmaisiem, zinot patiesos īpašniekus, būs vieglāk izskaidrot kāpēc tāds vai šitāds saturs, un ko var gaidīt.
Kā tur bija tas teiciens – brīdināts, tātad, apbruņots, vai kaut kā tā.
Interesanti būs redzēt balsojumu, kas būs pret.

+8
-1
Atbildēt

1

    Una Grinberga > mary75 03.02.2011. 10.19

    Tīri ideoloģiski tas ir pareizs solis, bet kā mēs zinām, tad piem. Lembergam Latvijā gandrīz nekas nepieder, tādēļ “atkarīgo” mediju oficiālie īpašnieki slēpsies zem juristiem vai bezpajumtniekiem. Situāciju tas nemainīs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Lee 03.02.2011. 11.15

Vaškevica epopeja būs kā lakmusa papīrs. Mēdiju īpašnieki neizgaismosies – tiesa, bet varēs vēlreiz pārliecināties,kas ar ko ir saistīts. Ir jau sācies –

http://www.apollo.lv/portal/news/articles/228489/

+4
-1
Atbildēt

0

mary75 03.02.2011. 11.51

http://zinas.nra.lv/latvija/40589-vladimirs-vaskevics-strikes-aprindas-ir-vilkaci-ar-uzpleciem.htm – Neatkarīgā jau vakar pacentusies, ak, nabaga godīgais Futbols, ko vajā “vilkači uzplečos”!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu