Āboltiņa: amati ir maksa par valdības stabilitāti • IR.lv

Āboltiņa: amati ir maksa par valdības stabilitāti

175
JL priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, Foto: Lauris Naglins, F64
Indra Sprance

Stabilitātes dēļ "Vienotība" atkāpusies no saviem principiem, atzīst JL priekšsēdētāja

"Tirgošanās" par amatiem dažādu uzņēmumu valdēs un padomēs ir cena, ko "Vienotība" maksā par šīs koalīcijas pastāvēšanu, "tā ir maksa par valdības stabilitāti, " Ir.lv sacīja partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

"Es negribētu lietot vārdu – tirgojamies. Tā ir cena, par kuru tiek nosargāta šī valdība, " sacīja Āboltiņa, norādot, ka no malas jau esot viegli nākt klajā ar skaļiem paziņojiem, bet reālā situācija esot šāda: "tauta ir ievēlējusi Saeimu tādu, kāda tā ir. Apstiprinātā valdība sastāv no divām partijām, kurām ir 55 balsis. Alternatīva šai valdībai varētu būt ar [ Valērija] Kravcova pārstāvēto "Saskaņas centru". Tā ir otra alternatīva… tāpēc es gribu teikt, ka mums jāturpina strādāt ar zaļajiem zemniekiem, " sacīja Āboltiņa.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uz Ir.lv jautājumu, vai amatu jautājums varētu apdraudēt koalīcijas stabilitāti, atbildēja ar pretjautājumu: "Kur šeit ir problēma?" Viņš arī sāka ironizēt, ka tādā gadījumā būtu jāmaina likumi, nosakot, ka "valdēs nedrīkst būt cilvēki, kas ir partijas biedri, valdēs var likt tikai cilvēkus, kurus masu mediji uzskata par pasaules guru."

Brigmanis aicināja uz šo jautājumu paskatīties no "cita skatu punkta": "Katram ir sava mēraukla. Viena mēraukla – [Linda] Mūrniece – deputātos nav tikusi, bet pati sevi izvirza par ministri. Ieliek viņu par ministri. Cita mēraukla – Roze. Mēs viņu nevirzam par ministru nekur, mēs viņu neliekam nekur.. bet tagad ir pienācis brīdis, kad ir jāizšķiras. Cilvēks ilgu periodu ir bijis ministrs, ilgu periodu ir bijis slavas virsotnē, pēc tam nav atbalstīts. Vai viņam tāpēc jāiet mājās un jābūt bezdarbniekam? Vai arī viņš iet kaut kur..nu, vienalga, un mēģina startēt, kaut ko darīt, "sacīja Brigmanis.

Uz jautājumu, ko Roze kā lauksaimnieks var līdzēt specifiskos telekomunikāciju jautājumos, Brigmanis atbildēja: “Es arī esmu lauksaimnieks..(..)..es domāju, ja cilvēkam ir dotības būt par vadītāju, tad viņam ir jābūt visur gatavam iet. Nevar būt tā, ka viņš n – tos gadus strādājis par ministru un viņam nav plašs redzes loks.”

Ir.lv jau vēstīja, ka pirmdien ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL, “Vienotība”)  nomainīja Privatizācijas aģentūras valdi, tajā atstājot vien priekšsēdētāju Ivetu Zalpēteri. PA valdē tika apstiprināts gan ZZS ieteikts cilvēks – savulaik AS “Ventbunkers” valdē strādājušais, šobrīd lidostas “Rīga” valdes loceklis Verners Lūsis, gan arī ar JL saistīti cilvēki – 71 gadu veca Rīgas domes vēlēšanu komisijas locekle Gundega Drēska, kas pēc izglītības ir fizkultūras skolotāja, kā arī autotirdzniecības menedžeris Egils Zariņš.

Jaunā PA valde kā valsts kapitāldaļu turētājs AS “Lattelecom” vai nu ir pieņēmusi vai piektdien pieņems lēmumu par bijušā zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) iecelšanu darbam uzņēmuma padomē. Tur šobrīd ir vakants amats, jo iepriekšējais padomes loceklis – Arnis Luhse tika apstiprināts lidostas “Rīga” vadītāja amatā.

Kā ziņo aģentūra LETA, turpinās  ar apvienību "Vienotība" saistītu cilvēku iecelšana arī citu Ekonomikas ministrijas (EM) pārraudzīto uzņēmumu vadībā.Tajā pašā dienā, kad kļuva zināms, ka Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) valdē iecelts "Vienotībai" pietuvinātais jurists Andris Gādmanis, reģistrētas izmaiņas arī EM pārziņā esošās valsts SIA "Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs" (LNMC) vadībā. Par šī uzņēmuma valdes priekšsēdētāju kļuvusi Jūrmalas domniece, partijas "Jaunais laiks" (JL) biedre Iveta Blaua, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

 

Komentāri (175)

marčiks 03.02.2011. 14.21

“Viena mēraukla – [Linda] Mūrniece – deputātos nav tikusi, bet pati sevi izvirza par ministri. Ieliek viņu par ministri.”

Brigmanim nekaitētu atcerēties, ka puse ZZS ministru vai nu vispār nekandidēja uz Saeimu (Bārzdiņš), vai arī kandidēja un saņēma daudz mazāk plusu, kā arī palika daudz tālāk “zem strīpas” nekā Mūrniece (Jurševska, Broks). August – ko tu irs, arvienvārdsakot…

+20
-1
Atbildēt

3

    zanejurjane7 > marčiks 03.02.2011. 15.14

    Ja tu viņu pazītu personīgi, domāju, ka domas stipri mainītos.

    Es pac viņi nezinu, bet nu Piebalgas guberņas ļaudis visi vēljoprojām ir šokā, kā tas pastulbais kolhoznieks tik ilgi ir tajā amatā

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > marčiks 03.02.2011. 17.26

    primais zemkopības ministrs, kas reāli ir izcīnijis kaut kadus labus iekš ES (zivju kovtas par piemēru). īstenībā, visā nozarē ar ši ministra stāšanos amatā, lietas ir kļuvušas skaidrākas. imho viedoklis, cik nu nācies saskrties.
    lai aŗi no otras puses, uz Rozes fona izcelties varētu absolūti jebkurš!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > marčiks 03.02.2011. 14.53

    ZZS vispar nav neviena deputāta, ir tikai Lembera avatari – preses sekretāri, kas spiež balsošanas podziņas. es no tās t.s partijas (īstenībā, one man show) par normālu cilvēku uzkati tika Dūklavu..kur ir ar darbiem pierādījis savu varēšanu!

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

austrisv 03.02.2011. 16.51

“Uz jautājumu, ko Roze kā lauksaimnieks var līdzēt specifiskos telekomunikāciju jautājumos, Brigmanis atbildēja: “Es arī esmu lauksaimnieks..(..)..es domāju, ja cilvēkam ir dotības būt par vadītāju, tad viņam ir jābūt visur gatavam iet. Nevar būt tā, ka viņš n – tos gadus strādājis par ministru un viņam nav plašs redzes loks.””

Šitais man patīk!!!
Tātad daži piedzimst par likumpārkāpējiem, dažas par ministrēm, bet no ZZS visi piedzimst par vadītājiem!!! Super! Kur nu vēl labāk pateiksi par brigmani!

+15
0
Atbildēt

2

    mxblack > austrisv 03.02.2011. 17.18

    Kurš arto bija domāts, vai tas klauns Gustiņš? Tas laikam ir tas kurš tagad Puzes galmā kalpo par kapelmeistaru pie varenā hercoga. Jā, tas tiešam ir talantīgs, vakar mēza sūdus no staļļa, bet šodien jau kapelmeistars. Re ko nomzīmē izglītoties pie komunistiem, tagtad prot pieskaņoties jebkuram.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > austrisv 03.02.2011. 19.10

    Ko var gribēt no sovoku laika ”aparačika” un tādiem pašiem viņam apkārt ?! Šiem neliešiem mainās valstis, bet viņu sēžamvietas joprojām vēlas siltus krēslus !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 03.02.2011. 14.04

Āboltiņas divkosība: sākotnēji principi pāri visam, tagad vara apmaiņā pret principiem. Īpatnēja tā izpratne par politisko varu. Vara taču ir tikai rīks, lai realizētu principus, kas ideālā valstī stāvētu pāri visam.
Jāsaka gan arī Vienotība pati ir izprovacējusi šādu situāciju, sākotnēji tā bija vilšanās vēlētāju vidū, nu arī spēcīgs arguments “partneru” rokās! Un nevajag tagad Vienotībai to uztvert tikai kā ZZS spēles stratēģiju. Tā ir ļoti liela Vienotības kļūda!!!

+19
-6
Atbildēt

28

    piziks > Una Grinberga 03.02.2011. 14.18

    Nasing, kā Vienotības kļūda?! Tas = viss Vienotības eksistences fundaments.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.26

    .
    Tie, kas tiešām prot skaitīt, to īpaši neizziņo! Tad to tāpat var redzēt.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.05

    .
    Vai taisnošanos esi apguvis profesionāli? ;)))

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 14.38

    .
    Jā, es tāds galīgi neapķērīgs, Nasing spešal!
    Ak, tad Tu saki, ka V.D. strādā. Saved kārtībā bilanci. Saki, kas tavuprāt ir tā bilance – dažas excel tabulas? Un to tabulu “kārtības” labad pārdot vienu otru amatiņu tāds nieks vien. Un trešā ceturtajā tomēr iestutēt savus partejiskos “profesionāļus” arī tikai to tabuliņu vārdā. Un ar elektrības tarifiem – tur jau tikai tas nelga ministrs! V.D. par to ne čiku, ne grabu. Viņam tas pasākums tikai viens daaaaudzciparu skaitlis vienā tabulas rūtiņā.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 14.20

    .
    Ak, tā?
    Un ko tad premjers, Nasing spešal!? Tikai bilde?

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.51

    .
    Ko nu no tevis var gribēt…

    Vien atgādināju sākuma tēmu. Un papildus info rāda, ka darījumiem ar krēsliem, apVienotības izpildījumā, ne tuvu nav gadījuma raksturs.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.38

    .
    Atkal taisnojies!!!

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.15

    .
    Kurš Tev to teica?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 15.38

    .
    Principiālais un loğiskais, Nasing spešal!!
    Tev tiešām ir talants pašam savus apgalvojumus apgāzt! Ja ne tajā pašā, tad nākošajā teikumā noteikti! ;)))
    Piemēri:
    “Domāju, ka maldies, ka elektorāts tagad meklē sev attaisnojumus – vienkārši nekā labāka jau nebija!”. “Vienkārši nekā labāka jau nebija” ir attaisnojums pēc formas un būtības!
    “Man ir pilnīgi vienalga “+” vai “-“, bet kaut vai uzmetot aci Taviem “-” šķiet, ka esi mazohists! Un tas arī redzams komentāros!”. Deklarētai vienaldzībai seko smalka analīze, vai ne?

    Tev vienmēr Tik dumji izdodas?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 15.22

    .
    Es taču teicu, ka pie pēdējā salmiņa! ;)))

    P.S.
    Bet ir arī viena laba ziņa Tev, Nasing spešal!!
    Saskaiti “-” pie maniem komentāriem, un “+” pie saviem. Tad saskaiti abu iegūto skaitļu moduļus, un Tu uzzināsi šeit pabijušo salmiņu meklētāju minimālo daudzumu. Vairs nejutīsies tik pamests un atstāts…

    P.P.S.
    Salmiņmeklētāju skaita īpatnējais blīvums izskaidro, kāpēc Tu saki, ka Tev makaroni un banāni nesmird. Tu, ne tuvu tāds neesi vienīgais. Un smaciņa ir intensīva visā telpā. Savējo vairs nepamani.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 17.03

    .
    … un atbildīgs par to, gribi vai negribi, ir arī V.D.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 14.58

    .
    Redzi, Nasing spešal!
    Paņēmiens, ko Tu lieto komentārā 14:43, ir tik nodrāzts, ka par tā “slikto smaku” Tev bez šaubīšanās varētu pastāstīt pat pirmo klašu skolnieki.
    Un stāsts jau patiesībā ne tik īpaši ir par partijām, un to darboņiem. Viņi VISI zināja un zin, ka tirgosies ar amatiem, stums ķebļos tos, kam pašu partijā nopelni, labāk paaugstinās nodokļus, nekā ierobežos ierēdniecību. VISI zināja, ka tā, pie varas nokļuvuši, darīs.
    Īstais stāsts ir par elektorātu, kuram tagad ir grūti atzīt, ka uz viņu ausīm sakarinātie makaroni ir jau sapelējuši, bet ausīs saspraustie banāni – sapuvuši.
    Elektorāts vēl joprojām izmisīgi cenšas atrast attaisnojumu savam tupumam.
    Un tas ir patiesais iemesls, kāpēc vaina tiek personificēta ar atsevišķiem apVienotības darboņiem. Elektorāts ir sakreņķējies par savu, ne jau politiķu reputāciju. Un ir gatavs ķerties pie pēdējā salmiņa…

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > Una Grinberga 03.02.2011. 14.29

    Ne vienkārša bilde, bet Svētbilde, aiz kuras Vienotības amatu gribētājiem ielavīties Saeimā un ministrijās, — turklāt Svētbilde, kuru pēc amatos ievilkšanas paši vairs nepielūdz: pat neciena un palaiž zem politiskajiem vilcieniem, nepalīdz nemaz.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > Una Grinberga 04.02.2011. 10.34

    Valdība pirmoreiz faktiski ir vareni veikla un attapīoga! Ja nevar — solītas! — griezt pensijas pa tiešo, tās var apgriezt citādi, ja daudz nevar no Latvijā palikušajiem pensīšiem izdabūt ar nekustamā īpašuma nodokļiem, tad ar elektrotarifiem apgriezt pensijas var daudz vērienīgāk! Toties vāji izstrādātā budžeta noēšanai derēs “Latvenergo” peļņas apēšana, koalīcijas partneru uzturēšanai reketierisku “ziedojumu” izsišana un izspiešana no Latvijas Valsts Mežiem, pa kuriem ministrijā atbild it kā Dūklaviņš no ZZS, bet Dombrovskis un Vilks izliksies, ka Excel rūtiņās nekā tāda nav.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 16.39

    .
    P.S.

    Ja par tēmu:

    Tajā pašā dienā, kad kļuva zināms, ka Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) valdē iecelts “Vienotībai” pietuvinātais jurists Andris Gādmanis, reģistrētas izmaiņas arī EM pārziņā esošās valsts SIA “Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs” (LNMC) vadībā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 16.08

    @varbūt
    Esmu apguvis Loģiku.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 14.17

    Tādēļ, ka Āboltiņa, Kristovskis un Štokenbergs dala varu Vienotībā un viņi ir tie, kas bīda Vienotības politiku tādu, kāda tā ir.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 16.23

    Ja kāds Tev saka, ka prot skaitīt, vai Tu jautā “kurš Tev to teica”?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 16.44

    Un ko Tu gribi no manis dzirdēt par to LGA un LNMC? Lai ko es arī neteiktu, Tu teiksi, ka attaisnojos (laikam uz tā vārda ir uzkārusies visa operatīvā sistēma)!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 16.59

    Man nav jāatgādina – paskaties uz manu viedokli pirmajā komentāru par krēslu dalīšanu valdības veidošanas gaitā. Tāds LGA un LNMC ir pabiras uz tā visa fona.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 15.29

    @varbūt
    Tev tiešām gaišas acis… gaišākas acis neesmu redzējis! Tu redzi to gaišumu tikai tur, kur gribi… un atkal gaišums nāk par labu tam, ka redzi salmiņus un jūti smaciņas! Laikam visu laik esi ekstāzē no salmiņiem un smaciņām!

    P.S. Man ir pilnīgi vienalga “+” vai “-“, bet kaut vai uzmetot aci Taviem “-” šķiet, ka esi mazohists! Un tas arī redzams komentāros!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 16.32

    Bet dažiem pat ļoti īpaši skaidrojot nepielec!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > Una Grinberga 03.02.2011. 23.23

    50 000 latu miljonāra, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pietuvinātā Raimonda Kisiela pārstāvētajai Skandi rallija komandai ir vēl viens dāsns ZZS politiskā pārraudzībā esošā valsts a/s Latvijas Valsts meži (LVM) ziedojums pērnā gada pēdējās dienās. Tai pat laikā 276 latus Ziemassvētku paciņām no LVM saņēmusi Kuldīgas daudzbērnu ģimeņu biedrība Šūpulītis.
    ===========================
    Vai tas nezimaksā pārāl dārgi?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 15.59

    @varbūt
    Tev tiešām ar loģiku vāji:
    1) jau uz vēlēšanām nav nekādas ilūzijas par Vienotības ideāliem (“mazākais ļaunums”) => kritika par Vienotības rīcību tagad. Kur Tu šeit redzi pretrunas/attaisnojumu? Attaisnojums būtu tad, ja uz vēlēšanām es Vienotību uzskatītu par ideālu partiju un tagad būtu vīlies.
    2) atvaino, bet uzmest aci tiem “+” vai “-” man neaizņem vairāk kā pāris sekundes, savukārt es neizsaku mazvērtības kompleksu radītus komentārus par to, cik kuram maz vai daudz. Man ir vienalga!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 03.02.2011. 14.12

    .
    Kāpēc divkosība tiek piedēvēta tieši Āboltiņai? Vai tikai tāpēc, ka viņa “publicē” viedokli?

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 15.14

    @varbūt
    Atvaino, bet es balsoju tikai viena cilvēka dēļ un tikai tādēļ, ka citas alternatīvas nebija. Makaroni un banāni manās ausīs nav bijuši, jo Āboltiņu, Kristovski un Štokenbergu neuztveru pietiekami nopietni, lai viņu viedoklī ieklausītos. Un tas noteikti nav mans tupums, ka es uzņemos atbildību par valsts nākotni, bet tas, ka daži darboņi neprot “spēlēt” politiku. Domāju, ka maldies, ka elektorāts tagad meklē sev attaisnojumus – vienkārši nekā labāka jau nebija! Nebija un arī nav.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 14.27

    @varbūt
    Vai Tu seko līdzi notikumiem? Tev tā kā sen jau bija jāpamana, ka V.D. ar “lielo” politiku nenodarbojas – viņam ir uzdevums savest kārtībā valsts bilanci un pie tā viņš arī strādā, kamēr pārējie pa kaktiem ņemās savā starpā.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 03.02.2011. 14.43

    @varbūt
    Protams Tu redzi tās lietas daudz labākā gaismā! Tavas partijas vadītājs Šķēle, ja tiktu pie vadītāja krēsla, izdevumus neīsinātu – Latvenergo, LDz, Lidosta, Rīgas Siltums tiktu pārdoti viens divi Putinam, lai kompensētu deficītu!

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu