Vaškevičs, iespējams, kukuli devis VID Muitas pārvaldes direktoram • IR.lv

Vaškevičs, iespējams, kukuli devis VID Muitas pārvaldes direktoram

64
Vairākkārtējā kukuļdošanā apsūdzētais Vladimirs Vaškevičs. Autors: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

Tiesa apmierina KNAB lūgumu apcietināt Vaškeviču

Rīgas centra rajona tiesa trešdien nolēma aizdomās par liela apmēra kukuļošanu aizturētajam Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietniekam Vladimiram Vaškevičam piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu. LTV1 raidījums "Panorāma" trešdien ziņoja, ka Vaškevičs kukuli, iespējams, devis VID Galvenās muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim.

Tiesa, Kravalis sarunā ar raidījumu šo informāciju neapstiprināja, aicinot šādus jautājumus uzdot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). KNAB sīkākas ziņas par notikušo izmeklēšanas interesēs nesniedz. Arī VID rīcībā nav oficiālu ziņu par darbinieka iespējamu saistību ar Vaškeviča aizturēšanu, ceturtdien vēsta aģentūra LETA.

Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis žurnālistiem norādīja, ka KNAB uzrādītie pierādījumi nav pietiekoši, lai apliecinātu Vaškeviča vainu viņam uzrādītajā apsūdzībā un šis spriedums tiks pārsūdzēts.

Ar Finanšu ministrijas (FM) lēmumu no ceturtdienas FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieks Vladimirs Vaškevičs atstādināts no amata pienākumu izpildes, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku no atstādināšanas dienas, ziņo aģentūra BNS.

Lietu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns žurnālistiem sacīja, ka tiesas lēmums piemērot šādu drošības līdzekli apliecina, ka pierādījumi ir pietiekami, un tiesa ņēmusi vērā visus faktus, tai skaitā to, ka Vaškevičs bijis operatīvais darbinieks.

"Pēc kriminālprocesa uzsākšanas tika veiktas speciālās izmeklēšanas darbības, kuru laikā tika fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus," sacīja Miglāns, kurš šo procesu uzrauga kopš janvāra sākuma. Miglāns apstiprināja, ka aizdomās turamā statuss Vaškevičam piemērots par vairākām epizodēm, taču atteicās sīkāk atklāt, norādot, ka notiek izmeklēšana.

Miglāns kategoriski noraidīja runas par iespējamām provokācijām. "Vieglāk ir provocēt, ja tur kukuļņēmēju pieķer, bet kukuļdevēju un vairākkārtēju.. nu, ziniet, tas ir ļoti grūti izdarāms, it sevišķi, ja Vaškevičs ir bijušais operatīvais darbinieks," sacīja prokurors.

Vaicāts, vai šai lietā ir pietiekami pierādījumi, Miglāns atbildēja: "Tiesas lēmums bija tāds, ka nolēma paturēt Vaškeviču apcietinājumā. Arī tas daudz ko izsaka, jo attiecībā uz apcietinājuma piemērošanu pret personām, kura nav izdarījusi vardarbīgu noziegumu, tur ir jābūt apstākļiem. Tiesa to visu ir ņēmusi vērā, tur ir tieši pierādījumi."

Jau vēstīts, ka KNAB veica kratīšanu Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča kabinetā un izņēma dokumentus un datoru. Vaškevičs tika aizturēts par kukuļdošanu lielā apmērā. Vairāk nekā 50 000 eiro plānots dot kādai Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus konkrētu personu darbībās.

Bijušais Kontrabandas apkarošanas centra vadītājs un VID augsta ranga darbinieks Vaškevičs tiek uzskatīts par ietekmīgu figūru, no kura valsts nav spējusi atbrīvoties ne pēc tam, kad viņu apsūdzēja un sāka tiesāt par nepatiesu datu uzrādīšanu amatpersonas deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli, ne tad, kad tika anulēta viņa pielaide valsts noslēpumam. Pēdējais gadījums bija par iemeslu viņa pārcelšanai darbā no Muitas kriminālpārvaldes vadības uz VID administrāciju. Einara Repšes finanšu ministra pilnvaru laikā viņu pārcēla amatā FM. Jau sen uzdoti jautājumi, kā Vaškevičs ar ierēdņa algu var atļauties dzīvesveidu ar dārgiem auto un zīmolotiem apģērbiem.

Komentāri (64)

wrvinovskis 02.02.2011. 15.21

Mans variants ir, ka bija kārtējā noplūde no Knaba vai citas vietas, jo Vašķ.,iespējams, ir pietiekami daudz biznesa kolēģu visās vietas. Bez saprašanas, ka viņs jau ir uzmests, nebūtu radusies tā vēstule un 20.00 arī pie advokātiem nebūtu braucis, ja ne uz lidostu( ?) iespējams, ka uzpērkamā persona, apkarināta ar mikrofonu un kameru, jutās kā vista uz olām- nedabīgi, un profesionālis uzreiz saprata.
Skatoties uz smaidošo Lembergu un klausoties par tiesas mazspēju un nespēju, ne tikai savas vainas, bet likumu neesamības dēļ, liekas, ka vienā brīdī mēs varam būt kā Ēģiptē, kur tauta vienkārši prasa kādām personām izbraukt no valsts. Jo nav reāli, ka mūsu laikā varētu tikt kas sakārtots. Piedodiet manu neticību :) vismaz šajā lietā.

+32
-2
Atbildēt

1

    baibabruvele > wrvinovskis 03.02.2011. 02.05

    Neizskatas, ka “Tauta” butu neapmierinata ar Lembergu – pedejo velesanu rezultati liecina par pretejo.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

guntis_anita 02.02.2011. 17.01

Un vēl piebilde : Masu mēdijiem informāciju par Vaškeviča lietas turpmāko gaitu vajadzētu publicēt rubrikā ” Sporta ziņas” . Gan tāpēc, ka ” autoritātes” labāk atpazīst pēc ” kļičkām”, gan tāpēc, ka te ir tīri sportiskā intriga, nu gluži kā ar Dinamo – tiks ” izslēgšanas spēlēs” vai ne.

+27
-2
Atbildēt

1

    Edzs > guntis_anita 02.02.2011. 19.01

    kraace _…Vaškeviča lietas turpmāko gaitu vajadzētu publicēt rubrikā ” Sporta ziņas”…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    man patik. apakshrubrika “Futbols” vel lielakai skaidribai.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 02.02.2011. 14.37

Bez pierādījumiem jau neaizturētu, kaut kas jau viņiem ir.
Cita lieta, kas ir Latvijas likumdošana un Latvijas tiesas, kur pilnīgi viss tiek traktēts par labu tādiem, kā Futbols.
Un vēl jau tie “labie” advokāti, kuri, kā dzirdēts, labi prot strādāt gan ar prokuratūru, gan ar tiesu…

+17
-1
Atbildēt

2

    Maija > mary75 02.02.2011. 16.02

    represīvās iestādes mēdz arī aizturēt bez pierādījumiem. pat likums viņiem to atļauj darīt.
    tādos gadījumos parasti balstās uz cerību, ka kaut jel kādus pierādījumus izdosies savākt tuvākās diennakts laikā vai arī aizturētais sāks “vaļsirdīgi atdzīties” pastrādātajos šausmu darbos. represīvajos orgānos strādājošajiem pat esot zināšanas, prasmes un iemaņas dažādās veicamās darbībās, kas pamudina aizturēto uz “vaļsirdīgu atdzīšanos” un “sadarbību” ar izziņas veicējiem. ;)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.02.2011. 16.34

    Jā, bet, domāju, uz tāda ranga personām, kā Vaškevics, ar tadu aizmuguri un iespējām, tas neattiecas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu