Vaškeviču aiztur par 50 000 eiro kukuļdošanu • IR.lv

Vaškeviču aiztur par 50 000 eiro kukuļdošanu

93
Indra Sprance

KNAB kratīšanā FM amatpersonas kabinetā izņem datoru; kukulis dots VID darbiniekam

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā naktī kratīšanā Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča kabinetā izņēmis dokumentus un datoru, bet pats Vaškevičs aizturēts par kukuļdošanu lielā apmērā, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija.

Finanšu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace Ir.lv apstiprināja, ka pagājušajā naktī KNAB veicis kratīšanu Vaškeviča kabinetā, kur izņemti dokumenti un viņa dators. FM nav zināms, vai Vaškevičs ir aizturēts, taču viņš šodien nav darbā.

KNAB preses dienestā Ir.lv informēja, ka birojs aizturējis Vaškeviču par kukuļdošanu lielā apmērā. Vairāk nekā 50 000 eiro plānots dot kādai Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus konkrētu personu darbībās.

Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka Vaškevičs aizturēts uz 48 stundām. Kriminālprocesa likuma pants, pēc kura viņš aizturēts, vēsta, ka viņu "norādījis cietušais vai cita persona, kas redzējusi noziegumu vai citādā veidā tieši ieguvusi šādu informāciju".

Ziņas par aizturēšanas apstākļiem ne prokuratūra, ne FM, ne KNAB nav snieguši. Finanšu ministrs Andris Vilks (''Vienotība'', JL) presei apliecināja, ka arī viņam tas nav zināms. FM darbinieks pulksten divos naktī uzaicināts ierasties kā liecinieks uz kratīšanu FM ēkā, kur Vaškeviča kabinetā izmeklētāji paņēmuši stacionāro datoru un dokumentus.

Taču kļuvis zināms, ka darbadienas vakarā pirms aizturēšanas Vaškevičs nosūtījis iesniegumu ģenerālprokuroram, KNAB priekšniekam un finanšu ministram, informējot, ka pret viņu tiekot "atkārtoti gatavota vērienīga provokācija, lai es zaudētu darbu FM, vai arī pat mani fiziski likvidēt". Pretlikumīgā darbībā tiek vainoti KNAB darbinieks Juris Jurašs, KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes vīrs, Militārās pretizlūkošanas dienesta darbinieks Maigurs Strīķis un Satversmes aizsardzības biroja darbinieks Aigars Sparāns, kas figurējot viņa auto spridzināšanas lietā. Vaškeviča aizdomas apliecinot tas, ka pret viņu pašu jau ir veikts atentāta mēģinājums, turklāt viņš tiekot regulāri novērots un izsekots, un mīklainos apstākļos ir pazudis viņa advokāts Ainārs Platacis. Vaškevičs lūdz sākt pārbaudi un informēt viņu par rezultātiem.

Finanšu ministrs Vilks teica, ka FM valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim uzdots sazināties ar KNAB un noskaidrot, vai Vaškeviča turpmāka darbība FM varētu traucēt izmeklēšanai. Ja viņu apsūdzēs, Vilks viņu ministrijā nepaturēšot, jo, ņemot vērā deklarēto prioritāti – cīņu pret ēnu ekonomiku – persona, kas met pār to ēnu, ministrijā strādāt nevar. "Tas nav savietojami," uzsvēra ministrs.

Vaškeviča advokāts kredītkaršu lietā Juris Dzelme Ir.lv otrdien rīta pusē sacīja, ka pēdējo reizi ar klientu runājis pirmdien un nakts kratīšanā FM kabinetā nav piedalījies. Apsolījis noskaidrot, vai viņa klients ir brīvībā, Dzelme norunātajā laikā birojā vairs nebija sazvanāms.

Kriminālprocesa ietvaros KNAB veicis virkni izmeklēšanas darbību, tai skaitā vairākas kratīšanas. Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija patlaban netiek sniegta.

Bijušais Kontrabandas apkarošanas centra vadītājs un VID augsta ranga darbinieks Vaškevičs tiek uzskatīts par ietekmīgu figūru, no kura valsts nav spējusi atbrīvoties ne pēc tam, kad viņu apsūdzēja un sāka tiesāt par nepatiesu datu uzrādīšanu amatpersonas deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli, ne tad, kad tika anulēta viņa pielaide valsts noslēpumam. Pēdējais gadījums bija par iemeslu viņa pārcelšanai darbā no Muitas kriminālpārvaldes vadības uz VID administrāciju. Einara Repšes finanšu ministra pilnvaru laikā viņu pārcēla amatā FM. Jau sen uzdoti jautājumi, kā Vaškevičs ar ierēdņa algu var atļauties dzīvesveidu ar dārgiem auto un zīmolotiem apģērbiem.

Viņa bijusī sieva Ināra Vilkaste tiek tiesāta tā saucamajā Rīgas domes amatpersonu lietā par miljona eiro kukuli, lai mainītu apbūves statusu zemesgabalam Mežaparkā. Vilkaste zemesgabalu iegādājās, oficiāli uzrādot daudz mazāku summu nekā realitātē samaksātā, un par naudas līdzekļu izcelsmi radās jautājumi. Vēlāk zemesgabals pārdots par 30 miljoniem latu.

Kas bija Mežaparka zemes sākotnējais īpašnieks, nav zināms, bet ar trīs mēnešus vēlāk noslēgto pārjaunojuma līgumu par tās īpašnieku kļuva mēnesi pirms tam dibinātais uzņēmums "Mežaparks SPV", kura valdes loceklis bija agrākais Rīgas mērs Gundars Bojārs (iepriekš LSDSP, pēcāk LPP/LC). Uzņēmums plānoja izveidot jaunu mikrorajonu ar dzīvojamām un darījumu ēkām.

Vilkaste kukuļa došanu neatzīst, un viņas bijušais biznesa partneris Raimonds Štālbergs tiek tiesāts par izspiešanas mēģinājumu saistībā ar šo zemesgabalu. Savukārt citā krimināllietā ar Štālbergu, iespējams, saistītas personas tiesā par Vaškeviča auto spridzināšanas mēģinājumu, kurā viņš kā toreizējā VID muitas amatpersona tika viegli ievainots.

Komentāri (93)

Una Grinberga 01.02.2011. 10.44

Kamēr Vilnītis rakņājas pa Viņķeļu datoriem un meklē bildes, tikmēr Juta ķer kontrabandistus. Bet nu izskatās arī, ka VID iekšējā kontrole sāk strādāt! Agrāk kukuli deva Vaškevičam – tagad bija jādod caur viņu kādam citam. VID vadītājai ieteiktu darīt kā ar policistiem – izmēst tos kambarus, atstāt labākos kadrus, ko stingri kontrolēt, un maksāt labas algas!

+62
-3
Atbildēt

0

Kristaps O. 01.02.2011. 10.36

Juta! Juta! Juta!!! i lov jū

+35
-3
Atbildēt

0

dzintra_sk 01.02.2011. 10.55

Es neticu, ka 50000 Eiro būtu pirmā epizode cilvēka mūžā. Lai tiktu līdz šādam līmenim, ir jāpierāda sava reputācija, ir jāuzkalpojas. Ir jāzin cilvēki otrā galā – saņēmēji – kurš būtu gatavs ņemt, cik, par ko, ar kādām saistībām. Šādas zināšanas nenāk no zila gaisa, bet tikai – no pieredzes. Tas nozīmē, ka šis gadījums ir tikai pēdējais daudzu gadījumu sistēmiskā ķēdītē.
Vienlaikus, man nav ne mazāko cerību, ka kaut kas cits tiks atklāts/pierādīts, ka kāds tiks saukts pie atbildības.

+34
-3
Atbildēt

2

    mary75 > dzintra_sk 01.02.2011. 10.57

    Jā, iespējams, pēkšņi sāks pazust vai mirt liecinieki.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > dzintra_sk 01.02.2011. 11.32

    Mūsvalstī gana daudz info klīst, un zinošu ļaužu pietiekami.Tikai katram vēl gribas dzīvi pabaudīt.Teorētiskā cīņa ar ” sliktajiem puikiem” ir viens, dzīves patiesība koruptīvā valstī- pavisam cits.Kontrabandas tēmā,pieņemu, tādi vārdi var uzpeldēt,ka šī rīta patīkamā ziņa tāds nieks vien būtu.Bet nu kamoliņš tomēr pamazām ritinās.Kas priecē :)

    +20
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu