Ēģiptes nemieru dēļ ceļas naftas cenas • IR.lv

Ēģiptes nemieru dēļ ceļas naftas cenas

20
Protesti Ēģiptes galvaspilsētā Kairā. Avots: EPA/LETA

Ekonomists Pēteris Strautiņš dramatisku notikumu attīstību neprognozē

Ēģiptes nemieru dēļ naftas cenas pasaules tirgū pirmdien pietuvojušās 100 dolāru par barelu līmenim, kas galvenokārt skaidrojams ar bažām, ka krīze varētu ietekmēt naftas transportēšanu caur Suecas kanālu, vēsta aģentūras LETA, AFP.

Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena marta piegādēm pirmdien rīta tirdzniecības sesijā sasniedza 99,97 dolārus par barelu. Pēdējo reizi 100 dolāru atzīmi naftas cenas pārsniedza 2008.gadā.

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC gatava palielināt naftas ieguvi, ja Ēģiptes krīzes dēļ tiks samazinātas naftas piegādes caur Suecas kanālu, tā paziņojis OPEC ģenerālsekretārs Abdalla Salems al Badri. Vienlaikus al Badri nesaskata vajadzību OPEC ārkārtas samita rīkošanai.

“DnB NORD” bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Ir.lv sacīja, ka uztraukumam par naftas cenu celšanos nav pamata: “Nedomāju, ka notiks kaut kas ļoti dramatisks. Ēģipte pati nav naftas ieguvēja, Ēģipte kontrolē Suecas kanālu, caur ko iet lielākā daļa Persijas līča naftas. Patlaban varasiestādes cenšas atjaunot kontroli,” uzskata ekonomists.

Viņaprāt, riskantāka notikumu varētu attīstīties, ja pie varas Ēģiptē nāktu fundamentālisti un, “pieņemsim, atceļ miera līgumu ar Izraēlu, tad tālāk viskaut kas var notikt”. Tomēr šāds scenārijs, pēc Strautiņa domām, ir maz ticams.

Tikmēr Latvijā turpmāku nemieru gadījumā varētu izsīkt lielveikalu apelsīnu krājumi. No Ēģiptes šos citrusaugļus iepērk gan “Rimi Latvia”, gan “Maxima Latvia”.

"Šajā valstī notiekošie nemieri, protams, rada bažas par to, ka tas varētu atsaukties arī uz augļu piegādēm," atzina SIA "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere, norādot, ka uzņēmums meklēs iespējas apelsīnus iepirkt no citām valstīm, ja iepirkumus nebūs iespējams veikt Ēģiptē.

Arī "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka nemieru turpināšanās var ietekmēt piegādes no Ēģiptes. "Ja nemieri Ēģiptē turpināsies, kā rezultātā būs bloķēti e-pasti, mobilie sakari, traucētā banku darbība, apelsīnus varētu nākties iepirkt citur," sacīja Andiņš. Tuvākajā laikā gan apelsīnu iztrūkuma nebūs, jo ceļā jau ir vairākas partijas, kas parasti līdz Latvijai nonāk trīs nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka septiņu dienu ilgie protesti pret prezidenta Hosni Mubaraka valdīšanu satricinājuši Ēģipti un prasījuši vismaz 125 cilvēku dzīvības. Tomēr pirmdien parādījušās ziņas, ka situācija galvaspilsētā Kairā sāk normalizēties – darbu atsākušas metro stacijas, tiek izvesti atkritumi un ielās atkal manāmi policisti. No amata atstādināts Iekšlietu ministrs Habibs al Adli, kura atkāpšanos kā vienu no prasībām iepriekš izvirzīja protestētāji.

Bankas, skolas un birža ir slēgtas jau otro dienu, bet iedzīvotāji cenšas atjaunot pārtikas krājumus.
Pirmdienas rītā Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā – plašo protestu epicentrā – joprojām pulcējušies tūkstošiem cilvēku. Daudzi laukumā arī nakšņojuši. Tikmēr galvenais ceļš, kas ved uz Brīvības laukumu, ir slēgts ar dzeloņdrāšu žogu. Demonstranti pirmdien izsludinājuši beztermiņa ģenerālstreiku, bet otrdien sola rīkot vērienīgu gājienu.

Komentāri (20)

raimonds_bossltd 31.01.2011. 18.58

Kā izdevās pacelt naftas cenas ar 9/11 provokāciju un Buša iemānīšanu Afganistānā. Prezidenta Kačinska slepkavība, kā rezultātā tika apturēta slānekļa gāzes apguve Polijā arī deva rezultātus. Lielu ieguldījumu dod al-Qaedas un Somālijas pirātu aktivitātes. Izcila operācija bija diversija Meksikas līcī pret BP.
Mūsu pašu Gazprom stipendiāti arī nesnauž.

+3
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 31.01.2011. 21.05

Ja Latvija sāks izmantot biomasu, saules un vēja enerģijas, elektriskās mašīnas u.c. videi draudzīgas un perspektīvas enerģijas iespējas, tad varēs šīm biržu blēņām un spekulantu ”iemesliem” uzšķaudīt, ja nē cietīs, kad kādam iegribēsies ! Tikai valsts, kas pati ražo spēj būt turīga, jo ir pašpietiekama, citu bagātību vadāšana un pakalpojumi šo drošību nedod, lai kā daži censtos pūderēt smadzenes !

+1
0
Atbildēt

0

kdaljajev 31.01.2011. 19.10

Proporcionāli naftas cenu pieaugumam,palielināsies Krievijas interese par bijušajām kolonijām.Ja varētu,Sadamu noklonētu,lai pajauc gaisu Tuvajos austrumos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu