Pa MM taku • IR.lv

Pa MM taku

124
Baiba Strautmane

Mēs nerunājam par darbinieku dzērumā, mēs runājam par sistēmu

"Tāds piedzimis'' un ''katras profesijas pārstāvju vidū ir noziedznieki" – Ministre Mūrniece (turpmāk tekstā – MM) skaidro notikušo. Tomēr nav gadījies dzirdēt par organizētām frizieru, skolotāju, medmāsu vai žurnālistu bandām (vai, juridiski korektāk runājot, noziedzīgām organizētām grupām), kas slaktē savējos, lai nolaupītu svešu naudu.

Mēs nerunājam par vienu maniakālā dzēruma stadijā esošu struktūru darbinieku, kurš apšauj visu iecirkni. Mēs runājam par diviem elitāras specvienības kaujiniekiem, kuri atraduši kopīgu valodu ar diviem apšaubāmas reputācijas, tomēr aktīvā dienestā esošiem kārtības sargiem. Skaitās, ka Latvijas nodokļu maksātāji viņus ir gadu garumā algojuši. Mēs runājam par sistēmu.

Ir skaidrs, ka Eiropā, kā arī uz austrumiem no mums ir pietiekami daudz valstu, kurās pēc šādiem atgadījumiem atbildīgais ministrs vai nu būtu pats atkāpies, vai tiktu atlaists brīdī, kad kļuva zināmi nozieguma izpildītāji. Ir arī citādākas, kurām piederam mēs. Mēs esam tiesiska valsts, kurā tu neesi vainīgs tikmēr, kamēr pati pēdējā tiesu instance nav pateikusi, ka tomēr esi. Līdz tam tu vari darīt jebko. Un – tā kā jēdziens ''politiskā atbildība'' mūsu likumos nav vispār pieminēts, tad tādas vispār nav. Jeb tā ir jebkas, ko katrs tajā brīdī vēlas.

MM atbilde uz jautājumu, kam būtu jānotiek, lai viņa uzņemtos politisko atbildību atkāpjoties, ir – un kam kļūs labāk, ja es tagad iešu mājās un raudāšu?! It kā gribas piekrist. Tiešām, kas tad mainīsies, ja MM vietā nāks AL, DzZ, KŠ, vai vēl kāds no ''Vienotības'' talantiem, vai – vēl labāk – no ZZS. Tam pat varētu piekrist, tomēr tikai tādā gadījumā, ja MM tiešais priekšnieks Dombrovskis vai Saeimas atbildīgo komisiju vadītāji Latkovskis un Daudze, vai pat visatbildīgākās padomes vadītājs Zatlers varētu skaidri un gaiši pateikt – notikušais nav tikai pirmais nāvīgi sāpīgi pārplīsušais sistēmas augonis, un MM darbs un pieņemtie lēmumi pēdējo divu gadu laikā bijuši nekļūdīgi un nekādā gadījumā nav daļa no Jēkabpils traģēdijas cēloņiem. Tā vietā Nacionālās drošības padomes galva mums pauž, ka pēc traģēdijas MM esot rīkojusies diezgan izlēmīgi. Paldies, uzreiz kļuva drošāk. Tomēr, lai mierīgu sirdi pieņemtu MM argumentus un tiešā priekšnieka svētību turpināt darbu, lai nekas tāds neatkātotos, gribētos tomēr saņemt kompetentus un argumentētus skaidrojumus par jau izskanējušajiem MM atbildības aspektiem.

Piemēram. Kas atbild par ģenerāli Ķuzi? Vai tā nav Mūrniece, kas viņu ierotēja amatā un vēl tikai pirms gada kā izcilam profesionālim ar augstiem darba rezultātiem rosināja priekšlaicīgi piešķirt ģenerāļa pakāpi? Tagad izrādās, ka Rīgas reģiona pārvaldes pakļautības struktūrās bijuši regulāri pārkāpumi un savstarpējās piesegšanas gadījumi. Un – ja bandītiem/policistiem viss būtu izdevies? Viss turpinātos? Vai ministre to līdz 25.janvāra rītam nezināja, vai arī pati piedalījās piesegšanas tradīcijas uzturēšanā? Abos gadījumos – švaki. Ja zināja, bet piesedza – vai tad nav jaatkāpjas? Ja nezināja, tad iznāk, ka bija ministre, kam padotie, piedodiet, kāra makaronus uz ausīm. Citādi tak MM vēl pirms pāris nedēļām prezidenta apartamentos nebūtu žurnālistiem ar tādu pārliecību klāstījusi, ka pēc konsolidācijas struktūrās palikuši tikai tie, kam nav disciplinārsodu, kas ir labi apmācīti un vēlas strādāt. Jēkabpils drāma spēkā daļēji atstāj tikai pēdējo. Nevar tak būt, ka ministre meloja vai nezināja, ko runā, vai apzināti maldināja sabiedrību! Vai ir vēl kāda versija?

Cits aspekts. Latvijas labākais premjera amata kandidāts Lembergs uzskata, ka policijas reforma bijusi kļūdaina. Vai NDK šefs Daudze varētu pierādīt pretējo?

Vēl cits. Kas atbild par to, ka jau pēc pirmās tiesu instances nelabvēlīga sprieduma ministrija pacēla rokas, izmaksāja kompensāciju un atjaunoja amatā cilvēku, par kuru bija zināms, ka nevaldāmi agresīvs un apsūdzēts par piedalīšanos noziedzīgā grupā, kurā viņa brālis – arī policists – izspieda kukuļus… Vismaz būtu tautu pabrīdinājuši – sak, atlaist neprotam, mūsu juristi tiesās ''nevelk'', tāpēc ziniet – ir tāds Pāvels, kurš provocē uz agresiju, starp dūri un sarunu izvēlas pirmo, atbalsta savu, iespējams, ļoti šmucīgo brāli… Īsi sakot, mūsuprāt, Pāvelam policijā nav vietas, tomēr rajona tiesnese Roze Paegle lēma citādi, tāpēc viņš turpinās jūs ''sargāt''.

Tas viss būtu jāsaprot, lai varētu paļauties, ka MM jaunākie ''diezgan izlēmīgie" ierosinājumi ir kāda graša vērti. Piemēram. Kas būs tie, kas tagad visu personālsastāvu pārbaudīs, ja, kā rāda dzīve un stāsta Lembergs, visi labākie kadri aizplūst tur, kur labāk maksā? Vai tas būs jaunais policijas priekšnieks Velšs, kurš vēl pirms pāris dienām vadīja Valsts policijas Galveno administratīvo pārvaldi, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir šāds: ''… izpildīt Valsts policijas štatu organizāciju, personālsastāva nodaļu kadru politikas pārraudzību…"? Un – kas būs tad, ja pāratestācija notiks pa īstam un tās rezultātā izrādīsies, ka kritiska policistu masa neatbilst MM uzstādītajiem augstajiem kritērijiem vai nepiekritīs atteikties no t.s. otrā darba, ja Iekšējās drošības birojs atzīs, ka tas apdraud policista tikumību…

Tomēr māc bažas, ka kārtējo reizi tiek solīts neiespējamais. Tā kā ir skaidrs, ka naudas, ko samaksāt policistiem ar lielo burtu nav un tik drīz nebūs, var tikai rosināt motivēt padotos ar personīgo piemēru. Piemēram, ar spēju prasties tad, kad neesi bijis uzdevumu augstumos. Vai samaksāt KNAB sodu, ja esi pieķerts. MM apgalvo, ka vajadzīgi bargāki sodi – mums esot par daudz demokrātijas. Problēma gan, kā zināms, nav demokrātijas daudzumā, bet gan tās realizētāju godaprātā un sodāmības vai nesodāmības apziņā. Un, tik pat kā uz krīzi IeM, tas attiecas arī, piemēram, uz krīzi Latvijas parlamentā, kura kritiskā masa šobrīd sāji smīkņādama noskatās, kā Vilnītis nogalina KNAB, sūtīdama nepārprotamus signālus, ka viņu no amata atcelt negrasās. Kur izeja? Nezinu. Kolēģis Juris Kaža ierosina iedzīvotājiem sākt organizēt pašaizsardzības vienības. Varbūt, ka ir laiks?

Komentāri (124)

marčiks 27.01.2011. 13.10

Es nedomāju, ka fakts, ka 4 policisti no 7000 ir izrādījušies noziedznieki, apliecina, ka pastāv milzīgas problēmas ar “sistēmu”. Ir taisnība, ka cilvēki ar noziedzīgām tieksmēm strādā visās profesijās, un frizieri parasti nešaudās tāpēc, ka ieroči viņiem nav tik viegli pieejami. Iekšlietu nozare nu reiz neizbēgami ir saistīta ar ieročiem un spēka pielietošanu, tāpēc arī šādu “ekscesu” sekas ir traģiskākas. Un policisti jau šāva uz cunftes brāļiem nevis tāpēc, lai nogalinātu tieši policistus, bet gan, lai paši varētu aizbēgt.

Par Mūrnieces atbildību par sistēmas trūkumiem, nepilnus divus gadus esot iekšlietu ministrei. Divi gadi nav nemaz tik ilgs laiks. Ne velti Vācijā, Zviedrijā u.tml. valstīs viens ministrs tradicionāli strādā vismaz 4 gadus no vietas. Un reizēm, kritizējot ministrus, mēs aizmirstam, ka ministrs nav diktators, bet tikai milzīgas struktūras vadītājs. Ikvienā ministrijā saduras dažādu politisko spēku un citu cilvēku/grupu intereses. Nav jau tā, ka visi ministram padotie reģionālo struktūrvienību vadītāji, ģenerāļi, augstāka un zemāka līmeņa priekšnieki kopā ar arodbiedrībām nekavējoties skrien izpildīt katru ministra vēlmi. Nē, ir pretestība, bailes no pārmaiņām, no savas ietekmes / amatu zaudēšanas. Tas ir iemesls, kāpēc, piemēram, Lembergs nekad nav patiesi gribējis kļūt par ministru vai premjeru. Jo viņš zina, ka tajā brīdī “saimnieka” tēls sabirztu pīšļos, saskaroties ar tiem pašiem šķēršļiem. Un tas ir arī iemesls, kāpēc Mūrnieces nomaiņa nekādu pozitīvu rezultātu nedotu. Šis ir brīdis, kad kādas pārmaiņas sistēmā īstenot ir vieglāk un pretestība mazāka. Un tas nemainīsies no tā, ka Mūrnieces vietā nāks kāds jauns un, visticamāk, mazāk kompetents ministrs.

+33
-7
Atbildēt

5

    mary75 > marčiks 28.01.2011. 06.57

    Atvaino, žurmalista uzdevums būtu problemas un, varbūt, cēloņi, risinājumi jau ir valdības uzdevums.
    Un šī te argumentācija – par Mūrnieci labāks nekas tāpat nebūs, lai tik strādā, ministram nav jāatbild par tādiem “sīkumiem”, ka tikai ir pareizajā partijā, ka politiskā atbildība vispār nav – nu tas viss man jau sāk atgādināt Krieviju, kur arī ir pāris neaizvietojami cilvēki, kas neatbild ne par ko, un kuriem “jāļauj strādāt”, lai kādi mēsli nebūtu notikuši.
    Man jautājums visiem – ja ministrs būtu no TP, jūs arī spriestu tāpat?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 28.01.2011. 11.13

    @dzeris49
    1. Tad man jājautā, ar ko žurnālists atšķiras no jebkura cita cilvēka? Par ko no maniem nodokļiem tiek apmācīti 50 “komunikāciju” studenti katru gadu, ja tie “speciālisti” tikai spēj aprakstīt problēmu? Kur ir pievienotā vērtība? Sabiedrība nav stulba – cilvēki paši spēj saprast problēmu!
    2. Ja jau žurnālista uzdevums ir norādīt uz problēmu un cēloņiem, tad Baiba ir reāli nokavējusi ar savu rakstu par veselām 2 dienām, jo MM jau paziņoja, ka viņa redz būtiskas problēmas sistēmā un identificējusi arī vairākus risinājumus.
    3. Jā, ja būtu no TP, arī tā spriestu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Maija > marčiks 27.01.2011. 15.58

    piekrītu tajā, ka zirgus uz pārbrauktuves nemaina!
    Mūrniece pēc būtības pareizi pateica, ka tagad IR jāstrādā un nevis jānolien kaktiņā raudāt.
    Ja viņa, ministre, IR pārliecināta, ka zin ko šobrīd darīt un zin kā to izdarīt, tad demisija būtu tikai teatrāls žests un nekas vairāk. taisni otrādi, kamēr atrastu un ar visiem ieinteresētajiem oligarhiem vienotos par nākamo kandidatūru, tiktu zaudēts laiks, sabiedriskā doma “atdzistu” un jebkādas pārmaiņas sistēmā veikt būtu praktiski neiespējami.
    tā, ka šoreiz, ļoti cienījamā Strautmanes kundze ir ar demisijas pieprasīšanu pasteigusies. Tas ir jādara tad, kad Linda pasaka vai kā citādi dara zināmu, ka viņai nav ideju par to, kā reorganizēt policiju un uzlabot tās darbu un kadru politiku. Tad gan demisija ir tieši laikā un vietā!

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    kkristaps > marčiks 27.01.2011. 14.00

    Es piekrītu visam Tevis teiktajam. Ja Bē Sē (Baiba Strautamne) prastu, teiksim, angļu valodu un prastu atvērt ārzemju saitus, viņa jau sen būtu pamanījusi, ka visās angliski runājošajās valstīs, to starpā Apvienotajā Karalistē un ASV, ir policisti, kas pieķerti gan banku aplaupīšanā, gan izvarošanā, gan korupcijā un citos smagos noziegumos. Šaudīšanās Jēkabpilī ir ārkārtas mēroga notikums tikai uz pīļu dīķa fona, un bēdīgi, ka tas tiek izmantots, lai “taisītu” entertainment cienītājiem piemērotus pseidofilozofiskus secinājumus par iekšlietu ministra piemērotību vai nepiemērotību amatam vai – vēl stulbāk – par “politisko atbildību”.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 27.01.2011. 16.59

    Vēl es gribētu piebilst, ka MM tagad ir ļoti labs MOTĪVS, lai apklusinātu oponentus, kas nevēlas, lai sistēma tiktu sakārtota. Savukārt Baibai tomēr ieteiktu izmantot rakstīšanas principu: PROBLĒMA, CĒLOŅI, RISINĀJUMI, citādi sanāk tāds omes apcerējums par to cik slikta valsts un politika.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

dro 27.01.2011. 15.40

Varam paskatīties uz “sistēmu” šī traģiskā notikuma sakarā no citas puses. Manuprāt policisti šoreiz ir darbojušies pašaizliedzīgi. Viens policists, pildot pienākumu, gājis bojā. Skatīsimies kāda būs valsts attieksme pret policista ģimeni.
Vai šis gadījums ir bijis pirmais vai vienīgais, kad policisti laupījuši? Šaubos, atšķirība tā, ka šoreiz noķerti nozieguma vietā.
4. vara pārsvarā pieprasa Mūrnieces atkāpšanos, bet kādēļ žurnālisti tik vārgi reaģēja uz Gulbja epopeju? Noticēja iekšlietu priekšnieku apgalvojumam, ka Gulbis ir gadsimta noziedznieks? Vai neredzēja TV militārā veselības centra Gulbja izmeklēšanas dokumentu, kurā melns uz balta bija secināts, ka Gulbim asinīs narkotiku kokteilis? Vai kāds žurnālists pieprasīja Godmaņa atkāpšanos /tiesiskā valstī ar to nepietiktu:)/? Vai žurnālisti nebija dzirdējuši, ka policija sadarbojas ar auto zagļiem, un tur varēja saņemt informāciju, pie kā griezties, lai par maksu atgūtu auto. Un tā tālāk un tā joprojam…Bļaut varam visi, bet sistēma manuprāt ir tik sapuvusi, ka vieglāk būvēt jaunu kā savest kārtībā veco.

+19
-2
Atbildēt

2

    Marija > dro 28.01.2011. 08.25

    >lno:”Bļaut varam visi, bet sistēma manuprāt ir tik sapuvusi..”

    Izlasi vēlreiz Baibas rakstu, kur ļoti skaidri pateikts, ka no šādas pozīcijas raugoties ir tikai 2 varianti MM vērtējumā:
    1) ministrs nezināja un nezin, kas notiek viņas ministrijā;
    2) ministrs zina, bet piesedz savu iecelto priekšnieku neizdarības.

    Citu variantu vienkārši nav. Abos gadījumos – kāda mārrutka pēc mums vajadzīgs tāds [censored] ministrs.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Maija > dro 28.01.2011. 12.39

    ir variants, ka ministrs visu redz un saprot, bet ātri sakārtot sistēmu nav iespējams tās inertuma un pašsaglabāšanās resursu dēļ!
    paskat, kas notika ar universitātes rektoru, kad vecie perdeļi no padomju milicijas zaudēja siltos krēslus policijas akadēmijā, arī ar dzeguzes olu Vilnīti nebūs viegli tikt galā, nemaz nerunājot par to, ka viens blēdīgs pašvaldības vadītājs apkāries ar apsūdzībām kā plušķains suns ar blusām, jau 20 gadus dzīvo cepuri kuldams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Dzintars Skarbovskis 27.01.2011. 21.23

Un kā tad bija ar iekšlietu ministru Segliņu pēc Saeimas nama demolēšanas 13. janvārī ? kaut kā neatceros, ka būtu prasīta viņa demisija . Iekšlietu sistēma ir tikpat sapuvusi kā lielākās daļas mūsu sabiedrības un saeimas morāle – apbrīnojam savu bandītu “panākumus ” naudu un apakšbikses , sākot jau ar mūsu TV raidījumiem un glancētajiem žurnāliem .
Par vēlētāju , maigi izsakoties, aprobežotību jeb “putru galvā ” Baibas kundzei ir , ko atcerēties pašai savu balsojumu, nespējot novērtēt savas rīcības sekas .
Par Mūrnieci – vismaz viņai var nosūtīt e pastu un vismaz pēdējos 2 gadus 16. martā varu nolikt ziedus sava tēva piemiņai pie Brīvības pieminekļa, netiekot apmētāta ar jēlām olām , burkāniem , apsaukāta un aizskarta .
20 atjaunotās Latvijas valsts gados iekšlietu sistēma izveidota tikpat kropla , kā grūtupa izkombinētā likumdošana, kā absolūti izkurtējusī tiesu sistēma , pērkamās bandītu apmaksātās politiskās partijas , nožēlojamā saeima . Uzskatīt, ka tā Mūrnieces vaina un vēlēties, lai to pāris gados izmaina ,ir vienkārši smieklīgi .
Baibas kundze varētu atrast kādu citu, noderīgāku domu un spēka pielikšanas veidu kā palīdzēt mūsu valstij un sabiedrībai ceļā uz Sapni par Latviju, ko mēs visi varētu likt savā pagalvī . Lai mums izdodas !

+14
-2
Atbildēt

9

    janazakovica > Dzintars Skarbovskis 27.01.2011. 21.52

    JUMS GANDRIZ VISAA IR TAISNIBA.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ir dažas detaļas, kas līdz šim nav minētas. Piemēram,ka attiecīgā laimētava atrodas Jēkabpils lielākā t.s. guļamrajona centrā, tiešā bērnudārza tuvumā. Ka ir tikai laimīga sagadīšanās, ka apšaudē necieta neviens maz-vai pilngadīgs civiliedzīvotājs. Vai Jūsu attieksme būtu tikpat toleranta un,vai Jums joprojām pietiktu ar iespēju 16.martā nolikt ziedus,ja tur ciestu kāds no jums tuviem vai zināmiem, pilnīgi nevainīgiem cilvēkiem?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Tas bija jautājums Kalnas kundzei.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Dzintars Skarbovskis 27.01.2011. 22.28

    Silva Kalna. Baibas kundzei ir , ko atcerēties pašai savu balsojumu, nespējot novērtēt savas rīcības sekas…
    __________________________
    Lūdzu, vai varētu konkrētāk?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Un kā tad bija ar iekšlietu ministru Segliņu pēc Saeimas nama demolēšanas 13. janvārī ? kaut kā neatceros, ka būtu prasīta viņa demisija.
    =========
    Bija gan pieprasīta demisija.

    Otrdiena, 13. janvāris (2009)

    „Sabiedrība citai politikai” (SCP) pieprasījusi iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP) demisiju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Dzintars Skarbovskis 27.01.2011. 23.04

    zvvanda. Kam bija domāta replika sapratu, bet kur atļaut darboties spēļu zālei ir pilsētas domes kompetence un ar 16. martu tam nav nekāda sakara, bet policistiem jāzin, kur drīkst pielietot ieročus.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Dzintars Skarbovskis 27.01.2011. 22.53

    zvvanda. Nesapratu, kāds sakars 16. martam ar notikumu Jēkabpilī, ar spēļu elles novietojumu tiešā bērnudārza tuvumā?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Dzintars Skarbovskis 28.01.2011. 09.05

    riņķī apkārt. Paldies par atgādinājumu, tagad atceros. Par arī B. S. mūsu domas sakrīt. Ļoti talantīga žurnāliste, būtu žēl, ja uz ilgu laiku pievienotos Sūnas kompānijai. Jēkabpils trāģēdija Latvijā izsaukusi lielāku histēriju kā ASV uzbrukums dvīņu torņiem. Ja laupītāji nebūtu noķerti, varētu mierīgi gulēt tālāk, tagad prātīgi būtu atcerēties citus uzbrukumus banku filiālēm, inkasentiem, veikaliem, tālbraucējiem un padomāt, vai arī tur nav piedalījušies policisti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Dzintars Skarbovskis 28.01.2011. 04.30

    Ino- Paldies par komplimentu :) Domaaju, ka S. Kalna piemin taas B. Strautmanes paardomas pirms veeleshanaam, kuraas vinja runaa par iespeeju balsot pa Pedejo partiju. Kopsh taas reizes es arii B. Strautmanes rakstus lasu ar zinamu piesardziibu

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu