Ne silts, ne auksts • IR.lv

Ne silts, ne auksts

41
Foto: Lauris Vīksne, f64
Foto: Lauris Vīksne, f64

Nav vienprātības prognozēs par klimata izmaiņām Latvijā 

Klimata izmaiņas nākotnē skars visu pasauli, tostarp arī Latviju, aģentūrai LETA vēsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes docente Agrita Briede.  Var tikt piedzīvotas neparasti karstas vasaras un ļoti aukstas ziemas. Vai arī otrādi.  Zinātnieki nav vienisprātis par to, kā turpmāk attīstīsies klimats Latvijā un Eiropā. 

Taču, kā atzīmē Agrita Briede, izmaiņas ir un tās jebkurā gadījumā var būt saistītas ar aukstuma un karstuma viļņiem, ekstremāliem nokrišņiem, sausuma periodiem, vētrām un citām Latvijai mazāk ierastām parādībām. Tāpēc ir svarīgi, lai atbildīgie dienesti sagatavotos šādām situācijām un uzkritušais sniegs vai liels karstums nebūtu atkal negaidīts un nepārsteigtu iedzīvotājus nesagatavotus. 

Daudzi zinātnieki paredz, ka 21.gs beigās vairums ziemu un vasaru Latvijā būs siltākas, salīdzinot ar 20.gs beigu laika apstākļiem. Taču tas nozīmē arī to, ka uz kopējā temperatūras fona var nākties piedzīvot lielus aukstuma vai lielus sausuma periodus. Runājot par šo ziemu un vasaru, Eiropas klimatalogu domas dalās, atzīst Agrita Briede. Vieni uzskata, ka 2010.-2011. gada ziema būs aukstāka par normu, citi – ka siltāka. 

Tāpat zinātniece norāda, ka klimata izmaiņas tiek skatīties ilgstošā laika periodā un viena vai otra neparasta parādība vēl nenorāda uz konkrētu klimata izmaiņu virzienu.

Latvijā pēdējos gados ir vērojama augstāka temperatūra vasarās un zemāka ziemās. 2010.gada decembra vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 6,6 grādi un tas ir 4,2 grādi mazāk par normu ilgstošā laika periodā. Šis ir bijis ceturtais aukstākais decembris pēdējo 87 gadu laikā. Turklāt, tas ir arī sniegotākais decembris pēdējo 73 gadu laikā.  2010. gada vasara par 2,6 grādiem pārsniedza ilggadīgo normu. Vidējā gaisa temperatūra jūlijā bija 21,5 grādi un tā bija vissiltākā vasara visā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. 

 

Komentāri (41)

actuale 16.01.2011. 11.53

Ceturtais aukstākais – tiešām?
Es jau neko nesaprotu no tiem meteo mērījumiem, bet nu šis decembris gan man nešķita aukstāks kā parasti. Sniega gan bija vairāk – tas fakts :)

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 16.01.2011. 15.46

Cilvēkiem darbs prātot kas bijis un kas būs ar laika apstākļiem, bet tas nu ir fakts, ka māte daba trako ne pa jokam.
Vismaz es neatceros, ka tik traki būtu gāzis lietus, kā tas bija šogad jūnija beigās. Pa manu ielu plūda faktiski ūdens straumes. labi, ka tas nebija ilgi!!! Tāpat tas ciklons jau rudens sākumā- traks lietus nepārtraukti un ilgi!

+1
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 16.01.2011. 18.39

Klimata kaprīzes arī psīhi iespaido – Apūzes ielā kāds alkoholiķis traktorists naktī no 5. uz 6. janvāri zālājā izveidoto sniega valni bija daļēji uzstūmis trotuāram, pa ceļam sagāžot divus apgaismes stabus – paldies, Niluška.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu