Kristovskis pievērsīs uzmanību vēsturnieku komisijai • IR.lv

Kristovskis pievērsīs uzmanību vēsturnieku komisijai

35
Ģirts Valdis Kristovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Latvijas interese ir labas kaimiņattiecības un ekonomiskā sadarbība ar Krieviju

Attiecībās ar Krieviju ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (''Vienotība'', PS) plāno pievērst uzmanību tam, kā attīstīsies abu valstu kopīgā iniciatīva izveidot vēsturnieku komisiju. Intervijā aģentūrai LETA ministrs skaidroja, ka Latvijas valsts primāri ir ieinteresēta labu kaimiņattiecību veidošanā ar Krieviju, lai tādā veidā attīstītu arī savstarpējo ekonomisko sadarbību, tostarp tranzīta preču virzību caur Latvijas ostām un arī sabalansētu sadarbību enerģētikā.

"Uzturot savu interesi par 20.gadsimta totalitāro režīmu vēsturisko izvērtējumu, es noteikti sekošu līdzi, kā attīstās iniciatīva, par ko vienojās Latvijas prezidenta vizītes laikā Krievijā, – vēsturnieku komisijas izveide un Latvijas un Krievijas vēsturnieku sadarbība. Šis, manā uztverē, noteikti ir svarīgs sarunu temats, jo ir jādiskutē civilizēti un atklāti, ar skatu, kas vērsts uz nākotni. Tāpēc ļoti pozitīvi vērtēju Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva solījumu soli pa solim atvērt kādu no arhīviem, kuri līdz šim ir bijuši slēgti. Domāju, tas palīdzēs tuvināt izpratnes par totalitāro un autoritāro Austrumeiropas valstu pagātni un varētu ļaut pakāpeniski mazināt pretrunas Latvijas un Krievijas sabiedrību uztverē," sacīja Kristovskis.

"Domāju, ka vērts pieminēt, ka gan ĀM valsts sekretāra, gan politiskā direktora līmenī turpināsies divpusējās sarunas, jo tajās tiek apspriesti visdažādākie sarunu temati, sākot no starptautiskās un kaimiņattiecību politikas, tāpat arī jautājumi, kas saistīti ar dalību starptautiskajās organizācijās, NATO un Krievijas divpusējais dialogs, ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju saistītie jautājumi, Krievijas dalība Pasaules Tirdzniecības organizācijā, tranzīts uz un no Afganistānas un dažādi citi temati, par kuriem visu laiku nepārtraukti notiek konsultācijas. Jau vizītes laikā parādījās diskusija par nepieciešamību sakārtot automaģistrāli no Rīgas līdz Maskavai, un, ja ir parādījušies jauni projektu piedāvājumi, tad pie to tālākā atbalsta noteikti jāstrādā arī diplomātiem," teica Kristovskis.

Latvijas puse raudzīsies, kāda būs Krievijas puses interese par Latviju vīzu jautājumā, un līdz ar to varēs spriest, vai konsulārā dienesta darbības jomā būs nepieciešami papildu pasākumi. Runājot par bezvīzu režīmu starp Eiropas Savienību (ES) un Krieviju, Kristovskis uzsvēra, ka "mēs šajā jautājumā realizējam kopējo ES politiku un uzskatām, ka bezvīzu režīms ir iespēja Krievijas cilvēkiem dot iespēju iepazīties ar ES demokrātijas, tiesiskuma un citām vērtībām, ar darbības principiem, kurus pārstāv ES. Tā, protams, nav nekāda Latvijas individuāla rīcība, un tas ir saistīts ar Krievijas gatavību izpildīt visas tās tehniskās prasības, kuras bezvīzu režīmam ES noteikumi paredz".

"Attiecībām ir jābūt pragmatiskām un konstruktīvām, un uz savstarpēju cieņu balstītām," norādīja Kristovskis. Latvijas ārlietu ministra uzaicinājums Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam ierasties vizītē joprojām ir spēkā.

Komentāri (35)

Edite Gornova 27.04.2016. 10.08

Iveta ir sprukās! Publiski velk ārā no skapja savu latviskumu un ušakova nevainību. Valsts nodevību,arī cilvēcīgo nedrīkst piedot. Francijā un Dānijā pēc kara, vācu okupācijai beidzoties, visām sievietēm, kas nodeva savu valsti un vācu okupācijas laikā ielaidās ar okupantiem, noskuva matus lai visi redz šīs padauzas.

+18
-1
Atbildēt

0

lno 27.04.2016. 14.33

Puče nopietni iekabinājis IR karikatūristiem:)

+15
-1
Atbildēt

0

lietussargs 27.04.2016. 15.07

Super! Malacis, Ivar!

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu