Apmierinošā stagnācija • IR.lv

Apmierinošā stagnācija

20
Foto: Aigars Jansons, F64
Valts Kalniņš

KNAB izdzīvo, nevis pilda korupcijas apkarošanas misiju

Kopš aptuveni 2007.gada Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nosaukums medijos figurējis saistībā ar dažādu personu konfliktiem vismaz tikpat bieži kā saistībā ar biroja tiešo pienākumu ietvaros paveikto. Dažbrīd bijis grūti izvairīties no sajūtas, ka birojs nupat jūk pa visām vīlēm, tomēr objektīvi rādītāji apliecina šīs iestādes neparasto sīkstumu.

KNAB publiskā pārskata sausie skaitļi rāda, ka laikā no 2003. līdz 2006.gadam kriminālvajāšanai nosūtīto lietu skaits stabili pieauga no 12 līdz 41, tad atkal mazinājās un no 2007. līdz 2009.gadam saglabājās stabili 16–18 lietu robežās. Tiesa gan, personu, pret kurām ierosināts sākt kriminālvajāšanu, skaits nav tik ļoti mazinājies. Tātad vismaz daļa krimināllietu kļuvušas sarežģītākas, tajās iesaistīts lielāks personu loks.

Pēdējo gadu aktivitātes līmenis saglabājās arī pērn – 2010.gada pirmajā pusgadā kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti deviņi kriminālprocesi pret 15 personām, liecina Informatīvais ziņojums par KNAB darbību 2010.gada pirmajā pusgadā. Saturiski raugoties, nevar teikt, ka kriminālprocesi kļuvuši mazsvarīgi. No 2010.gada atmiņā palikuši kriminālprocesi par ''Latvenergo” amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kukuļdošanu saistībā ar Jūrmalas mēra neuzticības balsojumu un kukuļošanā iesaistītu prokuroru.

Izglītošanas jomā KNAB aktivitāte pat pieaugusi. Saskaņā ar biroja sniegto informāciju Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai 2010.gada 11 mēnešos amatpersonu izglītošanas pasākumi piesaistījuši 3215 dalībniekus. Tas ir lielākais skaits KNAB darbības vēsturē. Arī administratīvi sodīto valsts amatpersonu skaits 2010.gadā bija iespaidīgs. Naudas sods uzlikts 86 amatpersonām, mutvārdu aizrādījumi izteikti 102 personām.

Tomēr KNAB darba apmierinošie rādītāji liecina galvenokārt par tā spēju ciešami izdzīvot smagos apstākļos. Kopumā politiskais konteksts un konflikti neļauj birojam pilnvērtīgi veikt to pretkorupcijas misiju, kurai tas ir radīts.

Pirmkārt, tas, ka korupcijas apkarošana nav dramatiski mazinājusies, nenozīmē, ka sasniegtie rezultāti un biroja pieticīgie izmeklēšanas resursi ir pietiekami lūzuma sasniegšanai augstākā līmeņa korupcijā. Jāatceras, ka līdz zināmai robežai pieķeršanas iespēja rūdītam korumpantam ir pieņemams profesionālais risks. Apkarošanas mērķis ir nevis vienkārši uzturēt šo risku, bet padarīt to nepieņemami augstu. Tāpēc vajadzētu audzēt KNAB izmeklēšanas resursus, kas pēdējā laikā, liekas, nav darīts. Diez vai šeit palīdz arī KNAB vadības neatlaidīgā vēlme paplašināt frontes līniju reģionos un it īpaši cīņā pret privātā sektora korupciju.

Otrkārt, KNAB iespējas nodrošināt sistēmiskas izmaiņas ir bijušas niecīgas nelabvēlīga politiskā konteksta dēļ. Biroja iniciatīvas paredzēt kriminālatbildību par partiju ''melnajām kasēm'', pastiprināt trauksmes cēlāju aizsardzību, ieviest lobēšanas tiesisko regulējumu, noteikt, ka administratīvi sodīto valsts amatpersonu vārdi ir nododami atklātībai, zaudējušas virzības tempu kā burinieki bezvējā. Tam cēlonis pārsvarā ir politiskās gribas trūkums, savureiz arī izstrādāto iniciatīvu nepietiekamā kvalitāte.

Treškārt, KNAB tēls pēdējos gados cietis no briesmīgiem triecieniem. Turklāt acīmredzot taupības apsvērumi likuši atteikties no gandrīz jebkādām plašākas sabiedrības informēšanas kampaņām. Tāpēc maz ticams, ka vismaz daži potenciālie ziņotāji nav izvēlējušies par amatpersonu noziegumiem biroju neinformēt, tā vietā ieslīgstot cinismā un bezcerībā.

KNAB ir, iespējams, sīkstākā Latvijas valsts pārvaldes iestāde, bet tā darba rezultātus var raksturot kā apmierinošu stagnāciju. Tas ir labs sniegums apstākļos, kur daudzas citas institūcijas jau būtu vispār zaudējušas rīcībspēju, bet ar to nepietiek pretkorupcijas misijas pilnvērtīgai pildīšanai.

Valts Kalniņš ir Sabiedriskās politikas centra ''Providus'' pētnieks.

Komentāri (20)

anita_meistere 11.01.2011. 11.21

iestāde nīkuļo, neviec savus tiešos pienākumu…nē..ko Jūs!!! priekšnieku tak iecēla konkura kārtībā, un viņš rīkojas tiesiski. jautājums…kas tie par likumiem un normatīvajiem aktiem, kas pieļauj šadu bardaku!? un cik ilgi visiem acīmeredzamas ačgārības tiks piesgtas ar kaut kaadiem tik pat ačgārnieniem likumiem. sviests!

+5
0
Atbildēt

0

austrisv 11.01.2011. 14.50

Kur tad vēl aresti ar patiesu tiesas procesu uzsākšanu pret Štramu un vēl citiem no RD! Dēļ KNAB iejaukšanās toreiz RD Attīstības departamentu pameta pat Edmunds Krastiņš, jo beidzot taču bija liecinieks R. Janita, kurš atzina savu vainu!
Tā kā nevajag KNAB novērtēt Loskutova vadības laikā par zemu!
Tagad gan bezzobains kļuvis tas KNAB, bet ko var gribēt, ja jau pats Vilnītis ir ar bīstami milzīgām parādsaistībām gan pats, gan sieva!!!

+5
-1
Atbildēt

3

mary75 11.01.2011. 11.49

Savaadaak jau nemaz nevar buut pie ‘siis te Saeimas. Pat, ne’nemot veeraa Vilnii’sa faktoru. Ja nav politiska griba siiniities ar korupciju, pat ideaals KNAB neko daudz nepanaaks.
Pirmkaart, buutu jaasaak ar Gruutupa likumu izmai’naam, bet, vai tad sii saeima ko taadu dariis? Kaada cii’na ar korupciju, ja visu nosaka Lembergds kopaa ar saviem iistajiem sabiedrotajiem – PLL un SC? Vienotiiba gatava pildiit pilniigi visas Lemberga kapriizes, lai tikai vi’ns nepaarmetas pie PLL un skaitaas kaut formaals, bet sabiedrotais. Notiek meeginaajumi saglabaat varu, no vienas puses, un panaakt visu, ko tikai var dod atrasanaas pie varas ar galvenajiem trumpjiem rokas, no Lemberga puses. kuram te intersee kaads tur KNABS un cii’na ar korupciju? Iespaids, ka peedeejie godiigie KNAB darbinieki vienkaar’si pamesti likte’na vai Viln’isa varaa, un tiem vieniigajiem sai valstii interesee KNAB saglabaasana un cii’na pret korupciju.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu