ES atjaunos ieceļošanas aizliegumu Lukašenko • IR.lv

ES atjaunos ieceļošanas aizliegumu Lukašenko

16
Milicijas spēki Minskā opozīcijas protestu laikā. Foto: EPA/LETA

Līdz ar vīzu liegumu amatpersonām pieļauj arī ekonomiskas sankcijas

Reaģējot uz baltkrievu varasiestāžu vēršanos pret opozīcijas atbalstītājiem un aktīvistiem, Eiropas Savienība (ES) gatavojas no jauna liegt pārvēlētajam Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko iebraukt bloka teritorijā. ES vēstnieku sanāksmē Briselē piektdien pieņemts lēmums sākt procedūru vīzu aizlieguma atjaunošanai Lukašenko un viņa sabiedrotajiem, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts brīdina, ka ES reakcija neaprobežosies ar vīzu ierobežojumiem vien. "Ekonomiskā palīdzība neapšaubāmi vairs netiks piedāvāta, vismaz pagaidām." Vēl pirms prezidenta vēlēšanām Brisele Minskai piedāvāja ekonomisko palīdzību trīs miljardu eiro (2,10 miljardu latu) apmērā.

Atsevišķas bloka dalībvalstis, tostarp Čehija, mudinājušas jau nākamajā nedēļā uz sanāksmi pulcēt ES ārlietu ministrus, lai varētu apstiprināt vīzu izsniegšanas ierobežojumus, bet citas, arī Vācija un Zviedrija uzskata, ka šāds lēmums nav steidzams un var pagaidīt līdz kārtējai ministru sanāksmei, kas plānota 31.janvārī.

Līdz ar Lukašenko ieceļošanas līgumu ES varētu noteikt ap 100 Baltkrievijas amatpersonām, kas bija iesaistītas pēcvēlēšanu protestu apspiešanā. Pēc 2006.gada vēlēšanām, kurām arī sekoja līdzīga, lai arī mazāka apmēra vēršanās pret opozīciju, ES noteica vīzu izsniegšanas aizliegumu Lukašenko un vēl 40 baltkrievu amatpersonām. Pēc vairāku politieslodzīto atbrīvošanas 2008.gadā no šī saraksta tika svītroti 36 amatpersonu vārdi, kas ļāva Baltkrievijas vadītājam doties vizītē uz Itāliju.

Līdz ar diplomātiskajām sankcijām tiek apsvērta iespēja pārtraukt visus ES projektus, kuros iesaistītas baltkrievu varasiestādes, neļaut baltkrievu amatpersonām piedalīties Austrumu partnerības programmas sēdēs, tostarp maija samitā Budapeštā, kā arī paplašināt palīdzību Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, cita starpā mudinot visas bloka dalībvalstis vienpusēji atteikties no vīzu nodevām baltkrievu studentiem, pasniedzējiem un nevalstisko organizāciju darbiniekiem.

Tomēr maz ticams, ka Brisele varētu neatzīt 19.novembrī notikušo vēlēšanu rezultātus, neraugoties uz liecībām, ka Lukašenko tajās neieguva pietiekamu balsu skaitu, lai uzvarētu pirmajā raundā, uzsver ārpolitikas analītiķi. Kā ziņots, 19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis Lukašenko – par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Noslēdzoties balsošanai, opozīcijas kandidāti galvaspilsētā Minskā gribēja sarīkot protesta akciju pret rezultātu viltošanu. Kaut arī drošības struktūras jau savlaicīgi bija sākušas gatavoties tam, lai protestus nepieļautu, dažbrīd demonstrācijā Minskas centrā bija sapulcējušies vairāki desmiti tūkstošu opozīcijas atbalstītāju. Drošībniekiem cenšoties demonstrāciju izklīdināt, radās sadursmes, un vairāk nekā 600 cilvēku tika arestēti, arī septiņi no deviņiem opozīcijas kandidātiem uz valsts galvas amatu.

Komentāri (16)

mary75 07.01.2011. 21.03

Luka’senko tikai atkl’ati dara to, ko Kremlis ne tik atkl’ati, bet, ne maz’ak nekaun’igi un antidemokratiski.
Faktiski, p’ec otr’a Hodarkovska sprieduma, kas bija klaji prettiesisks, k’a ar’i p’ec nelikum’igiem “Nemcova un p’ar’ejo arestiem Kremlis ar’i atkl’ati pateicis – mums nosp’lauties par likumu, par to, ko par mums dom’a, k’a grib’esim, t’a dar’isim.
Nevajadz’etu baid’ities un piem’erot l’idz’igas sankcijas ar’i pret krem’la augst’akiem ier’ed’niem, nu, kaut vai tiem izpild’it’ajiem, kaas pilda ‘sos nelikum’igos r’ikojumus, ja jau t’adas bailes no galvenajiem “pahaniem”.

+5
0
Atbildēt

3

    Maris > mary75 07.01.2011. 21.25

    Kas Tev dzeri49 par labumu no tā,ka Tu vari šeit izteikties kā Tu gribi?Vai tad Tev kāds par to Tev dod bezmaksas izglītību,medicīnu?Baltkrievi tās ielu
    pļurināšanas vietā ir izvēlējušies labākus dzīves apstākļus.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > mary75 08.01.2011. 15.44

    to oliversk

    Tavi spriedumi parasti ir nesamērīgi pārspīleti. Vai padomju oficieri pirms 20 gadiem saviem dēliem deva angļu vārdus?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.01.2011. 21.55

    Lab’aki dz’ives apst’ak’li Baltkrievij’a ir tikai l’etu krievu energoresursu d’e’l, nevis t’ap’ec, ka tur “dzelzs discipl’ina vai k’ada izcila saimnieko’sana, kaut ar’i, j’aatz’ist, da’zas lietas tur ir sak’artotas lab’ak, un soci’ala nevienl’idz’iba maz’aka.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 08.01.2011. 14.54

Manuprāt, Baķka tagad būs galīgā tintē, ja ES naudu tai nepiešķirs!!!
Ar krieviju arī Baķka ir saplēsies, it kā jau pamatoti, taču sanīsties gan ar krieviju, gan ES nav prāta darbs. ja vēl tiks aizliegts Baķkas ģimenei ierasties ES tad nu diezin vai aķas jaunā sieva būs priecīga, un Baķka būs zaudējis visās frontēs!
Par to, ka Baltkrievijā ir labi, jo lūk ir darbs,un lēti komunālie, gan nav patiesība.
Pat daudzi , kuriem tik ir iespēja aizbraukt no Baltkrievijas, to dara bez apdomas. Valstī ir stagnācija un cilvēki, kam ir galvas uz pleciem, laižas prom no valsts. To zinu no paziņām, kuriem mazbērni (latviešu izcelsmes) jau gadus atpakaļ atbrauca uz Latviju un ir apmierināti, jo te viņiem savs bizness. Pie Baķkas nekādi biznesi nav iespējami, kur nu vēl IT jomā!

+2
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 07.01.2011. 22.36

to oliversk
Tomēr pat 1000 gadu laikā selekcionētā vergu suga, labāk dzīvo šeit, nekā atgriežas atpakaļ, lai saņemtu bezmaksas pērienu un bļodiņu barības.

+3
-1
Atbildēt

1

    mary75 > raimonds_bossltd 08.01.2011. 08.20

    oliversk – tad k’ap’c Krievija pilna ar baltkrievu str’adniekiem, ja tur viss tik ide’ali?
    K’ap’ec daudzas lielas r’upn’icas tur sytr’ad’a tikai 3 dienas ned’e’l’a?
    Tev patiktu dz’ivot valst’i un apg’ut to bezmaksas izgl’it’ibu, ja katr’a augstskol’a katr’a grup’a ir stuka’ci, un par “pretvalstisk’am run’am” tevi mier’igi var izmest no augstskolas vai no darba, un tev vairs neb’us cer’ibas ne m’ac’ities, ne str’ad’at Baltkrievij’a, tas viss tevi apmierina?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu