Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Stikla pārstrādes rūpnīca Nīderlandes pilsētā Heiningenē. Lielās pudeļu kaudzes apliecina, ka nīderlandieši Ziemassvētkus un Jauno gadu nosvinējuši ar vērienu. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

 

Ar Jaunā gada iestāšanos Igaunija kļuvusi par 17.eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā ieviests eiro. Tā ir arī kulminācija Igaunijas virzībai uz Rietumiem pēc pievienošanās ES un NATO 2004.gadā. Igaunijas parādsaistību apjoms un budžeta deficīts ir viens no zemākajiem eirozonā. Lai sasniegtu eiro ieviešanas kritērijus, Andrusa Ansipa valdība īstenoja budžeta deficīta samazinājumus 9% no IKP. Arī inflācija ir samazinājusies, ekonomikai 2009.gadā piedzīvojot gandrīz 14% kritumu pēc pirmskrīzes perioda straujās izaugsmes.

Baltkrievija pieprasījusi slēgt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvniecību Minskā. Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka lēmumu nosakot «objektīvu iemeslu trūkums EDSO misijas paturēšanai Baltkrievijā». Tomēr analītiķi uzskata, ka Minskas paziņojums ir reakcija uz EDSO atzinumu, ka 19.decembrī notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja līdzšinējais ilggadējais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko, bijušas tālu no patiesi demokrātiskām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu