Putinizācijas versijas • IR.lv

Putinizācijas versijas

3
Aivars Ozoliņš

Ungārijā demokrātiju demontē valdošā partija, Latvijā – oligarhu nauda

Latvijas atgūšanos no krīzes citi šogad droši vien turpinās dēvēt par brīnumu. Taču līdztekus turpinās pasliktināties Latvijas demokrātijas kvalitātes galvenie rādītāji, pirmām kārtām korupcijas uztveres līmenis un preses brīvības stāvoklis. Latvija arvien tiks uzskatīta par «brīvu valsti». Taču korupcijas uztveres indekss šeit sasniedzis dažai Āfrikas valstij raksturīgo. Un Latvijas prese pirmo reizi var tikt novērtēta vairs ne kā «brīva», bet gan tikai kā «daļēji brīva».

Krīze izrādījusies smags pārbaudījums demokrātijas principiem ne tikai Latvijā vien. The Economist to dēvē par «putinizācijas» tendencēm Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šīs tendences pašlaik visspilgtāk izpaužas Ungārijā, kur varas turētāji sagrābj kontroli pār presi, tiesu varu, centrālo banku un citām neatkarīgām institūcijām.

Ungārija 1.janvārī kļuva par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, un tajā pašā dienā stājās spēkā pērnā gada nogalē pieņemtais preses likums. «Preses brīvībai Ungārijā ir pienācis gals,» šo likumu novērtēja Ungārijas lielākais laikraksts Népszabadság. Šādam vērtējumam pievienojas daudzi citi Eiropā. Vācijas Die Welt uzskata, ka Ungārija top par «fīrervalsti», un secina: «Ungārijā mēs redzam, cik ātri demokrātija var sevi iznīcināt.» Likums izpelnījies arī Eiropas valdību pārstāvju un EDSO kritiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu