Cenas uzbrauc • IR.lv

Cenas uzbrauc

6

Kādu rekordu degvielas sadārdzinājums varētu sasniegt šogad?

Pēdējā mēneša laikā degvielas cenu rekordi Latvijā tika laboti jau vairākkārt, gluži vai pieradinot autobraucējus pie plānotā izmaksu pieauguma no 1.janvāra. Iemesls ir gan naftas sadārdzināšanās, gan jaunie nodokļi un degvielas tirgotāju mārketinga triki.

Kāpēc cena aug?
Jaunā gada pirmais rīts atnāca ar jaunu degvielas cenu, kas uzkāpusi līdz 84,9 santīmiem par litru 95.markas benzīna. Turpmākajos mēnešos šī cena turpinās vēl augt, prognozē eksperti.
Neņemot vērā ārējos faktorus – degvielas vērtību biržā, valūtu kursa svārstības, laika apstākļus vai iespējamus militāros konfliktus -, pirmajā pusgadā cenai būtu jāpalielinās vēl par 3-4,2 santīmiem par litru, tādējādi sasniedzot vismaz 86,4-87,6 santīmu robežu. Kāds varētu būt 2011.gada cenas rekords? Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne savu prognozi nevēlas izteikt – jau pērn viņš nav ticējis, ka cena uzkāps virs 80 santīmiem, tomēr tieši tā decembrī notika. «Naftas cenu kāpums biržā gada beigās bija ļoti straujš. Galvenokārt notikušo skaidroju ar pasaules finanšu oligarhu spekulācijām biržā. Taču benzīna cenu svārstības nosaka arī degvielas tirgotāji Latvijā, kuri manipulē ar cenām, cerot, ka konkurenti to nepamanīs. Tas ir viņu ierasts mārketings,» komentē Sakne.

2011.gadā degvielas litru sadārdzina:
Par 0,7 santīmiem – no 21% līdz 22% paaugstināts PVN
Par 1,3 santīmiem – atcelts akcīzes nodokļa atvieglojums par 5% biodegvielas piejaukšanu degvielai, pieaugums vienas tonnas izmaksām no 256 līdz 269 latiem
Par 2-4 santīmiem – valsts rezervju glabāšanas nodeva, kuras apmērs oficiāli vēl nav noteikts, šī ir ekspertu prognoze.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu