Rīgā plāno likvidēt vairākus bērnudārzus un skolas • IR.lv

Rīgā plāno likvidēt vairākus bērnudārzus un skolas

25
Foto: Kaspars Krafts, F64

Vietu bērnudārzā gaida 6000 bērnu; reorganizēs arī Igauņu vidusskolu

Kamēr Rīgā vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē rindā gaida ap 6000 bērnu, galvaspilsētas dome iecerējusi likvidēt vairākus bērnudārzus, kā arī likvidēt vai reorganizēt vairākas skolas, ziņo aģentūra LETA.

Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputātiem 6.janvāra sēdei sagatavotie dokumenti liecina, ka līdz 30.jūnijam paredzēts likvidēt Rīgas 43.bērnudārzu, to pievienojot 36.pirmsskolas izglītības iestādei. Iecerēts, ka no 1.jūlija Rīgas 36.bērnudārzā sāks īstenot pirmsskolas izglītības mazākumtautību programmu. 43.bērnudārzā reģistrētos bērnus mazākumtautību programmas apguvei pārreģistrēs 36.pirmsskolas izglītības iestādes rindā, saglabājot pieteikumu sākotnējo reģistrācijas datumu.

Līdz 30.jūnijam plānots likvidēt Rīgas 35.bērnudārzu, to pievienojot 94.pirmsskolas izglītības iestādei, kur tiks pārreģistrēti arī pieteiktie bērni. Domes sabiedrisko attiecību pārstāvji šīs pārmaiņas skaidro ar mazāku bērnudārzu administrācijas apvienošanu samazināšanas nolūkā.

Ar 1.jūniju plānots sākt Natālijas Draudziņas ģimnāzijas un Rīgas 99.vidusskolas reorganizāciju, abas skolas apvienojot un izveidojot jaunu vispārējās vidējās izglītības iestādi, kuru sauks Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskola. Savukārt ar 2013.gada 1.jūniju iecerēts likvidēt Centra sākumskolu, nododot tās izglītības programmas īstenošanu Natālijas Draudziņas vidusskolai.

Iecerēts līdz šī gada 1.augustam reorganizēt Igauņu vidusskolu, kura pārtaps par Rīgas Igauņu pamatskolu, savukārt tās vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu nodos Ziemeļvalstu ģimnāzijai.

Līdz 1.augustam paredzēts apvienot Pļavnieku sākumskolu un 90.vidusskolu, izveidojot Rīgas Pļavnieku pamatskolu, bet 90.vidusskolas vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu nododot Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijai.

Līdz 1.augustam plānots likvidēt Rīgas M.Lomonosova krievu vidusskolu, to pievienojot 40.vidusskolai, kā arī likvidēt 1.vakara (maiņu) vidusskolu, nododot tās izglītības programmu īstenošanu Rīgas 14.vakara (maiņu) vidusskolai.

Kā ziņots, patlaban Rīgā vietu pašvaldības bērnudārzā rindā gaida aptuveni 6000 mazuļu. Rīgas dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt pašvaldības bērnudārzu rindu, no nākamā gada paplašinot sadarbību ar privātajām pirmskolas izglītības iestādēm, proti, Izglītības, kultūras un sporta departaments plāno pirkt pirmskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latus mēnesī. Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida vietu pašvaldības bērnudārzā, varētu apmeklēt privāto pirmskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos.

Komentāri (25)

andreis 05.11.2015. 06.23

Siltumu dzīvoklī nevar saturēt kā ūdeni vai gāzi trubā ne ar korķi, ne vati, ne putuplastu. Tā ir ābece, bet laikam jāpaskaidro arī tas. Siltums caur ārsienām plūst projām nepārtraukti, ne jau pie kaimiņiem, bet uz āru, tāpēc tas ir nepārtraukti jāpievada (siltuma jauda), lai temperatūra telpā nekristos. Vienam tās aukstās sienas ir vairāk, citam – mazāk. Tātad vienam jāpatērē vairāk siltuma jaudas lai noturētu tos 18 grādus istabā, citam mazāk. Sanāk ka maksās mazāk nevis tas, kurš taupīs, bet kuram dzīvoklis ir ēkai pa vidu. Ja ieviesīs skaitītājus, neizdevīgāk novietoto dzīvokļu vērtība kritīsies (jo apkure kļūs dārgāka), izdevīgāk novietoto – augs (jo apkure būs stipri lētāka). Tas būs efekts ko panāks ar šiem grozījumiem – vieniem būs haļava, citi turpretī maksās par diviem. Salīdzināt var ar gadījumu, kad valsts bez kāda reāla pamatojuma paceltu nodokļus dīzelim teiksim un samazinātu benzīnam. Vai paceltu nodokļus mājām ar pāra nummuriem un samazinātu mājām ar nepāra nummuriem. Samazinātu neapliekamo minimumu kreiļiem. Respektīvi izraisa sociāli netaisnīgu situāciju aiz savas mazās sajēgas par tēmu par kuru grozījumus pieņem.

+4
0
Atbildēt

1

    moonlight > andreis 05.11.2015. 10.37

    andreis

    Ja ieviesīs skaitītājus, neizdevīgāk novietoto dzīvokļu vērtība kritīsies

    Neko nevar darīt, tirgus visu noliks savās vietās. Kad notika dzīvokļu privatizācija, par to pašu sertifikātu daudzumu, ko par 2 tūkstošu vērtu dzīvokli kaut kur Riebiņos atdeva labietis, nelegālais imigrants, fašistiskais mērglis, dabūja 100 000 vērtu Purvciemā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 04.01.2011. 15.06

Bet varbūt pie tik liela bezdarba labāk, ja kāds no vecākiem sēž mājās, audzina bērnu un saņem 125Ls? Ietaupās arī transporta izdevumi utt. Kad sāks trūkt darbaroku, varēs vest uz bērnudārzu.

+4
0
Atbildēt

0

Dr Zaiga Alksne Phil 04.01.2011. 14.52

Būtu saprotams, ja RD paziņotu – tā un tā, apvienojam bērnudārzus, ietaupījums no administrācijas samazināšanas tik un tik, par to varam nodrošināt papildus vietas tik un tik bērniem, kas stāv rindā. Bet ko nozīmē šī mistiskā apvienošana, likvidācija?!

+3
0
Atbildēt

1

    snjuu > Dr Zaiga Alksne Phil 04.01.2011. 23.29

    Nozīmē, ka ir pietiekami ietekmīgs privāto bernudārzu lobijs. Kāds ir pamanījis “nišu”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu