Urbanovičs: Tagad visa Saeima ir sūds • IR.lv

Urbanovičs: Tagad visa Saeima ir sūds

19
Evija Trifanova, LETA
Sanita Jemberga

Pirms Saeimas balsojuma par ģenerālprokuroru Jāni Maizīti atbalstu viņam nesolīja tikai LPP/LC un ZZS.

Pārējām frakcijām parlamentā ir 73 balsis. Taču par Maizīti ceturtdien nobalsoja 45 deputāti. Par ierosinājumu slēgto balsojumu rīkot ar vēlēšanu zīmēm, kas neļautu pat blakussēdētājam vai TV operatoriem piefiksēt balsojumu, solidāri nobalsoja ZZS, TP, LPP/LC, viens tēvzemietis un Saskaņas centrs (SC), kas bija solījies balsot par Maizīti. SC Frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs atbild uz Sanitas Jembergas jautājumiem ekspresintervijā.

Jūs sakāt, ka prezidentam jāatlaiž Saeima, jo visi ir meļi. Kā jūs varat garantēt, ka Jūsu frakcija nobalsoja par?
Mēs esam skopi uz solīšanu un vienmēr esam bijuši droši uz solījumu pildīšanu. Mums bija cilvēki, kuri savas šaubas par Maizīša kunga atkārtotu ievēlēšanu izteica, kamdēļ mēs aicinājām viņu uz frakciju, un viņi varēja savas šaubas pārvērst jautājumos. Maizīša kunga godīgās atbildes, kurās viņš dažas šaubas arī atzina, viņus pārliecināja. Tādēļ mūsu frakcijai bija obligāts balsojums.

Kā jūs varat pierādīt, ka viņi nobalsoja par?
Jūs varat man ticēt vai neticēt, bet viņiem nav nekādas loģikas tā rīkoties. Turklāt tas kādreiz uzpeldēs.

Ja nav loģikas, kādēļ Jūsu frakcija bija pret balsošanu ar pogām, bet par zīmēm?
Vienmēr esam un būsim pret šo principu, ka nevar piketa veidā iecelt vai noņemt amatpersonas. Ja ir Satversmē norma, kas paredz slēgto balsojumu ar balsošanas zīmēm, tā ir jāizmanto. Tas tika vakar pārrunāts frakcijas sēdē un palīdzēja monolītu lēmumu pieņemt.

Tad, jūsuprāt, kas notika balsojumā?
Ļoti labs jautājums. Tas, manuprāt, ir jāadresē kādam citam.

Kam man tas būtu jāadresē?
Puse no parlamenta rīkojās pretēji solītajam. Puse! Es neesmu žurnālists, kurš var zīlēt. Man ir sajūtas un aizdomas, kas pāraug pārliecībā, bet es to nevaru pierādīt.

Kādas ir jūsu aizdomas?
Es esmu pārliecināts par savas frakcijas balsojumu. Jums ir jājautā citu frakciju vadītājiem.

Kuru?
Visu.

Jūs esat pārliecināts, ka meloja visi?
Tas šoks vēl nav pārgājis, es skatos uz visiem ar aizdomām.

Šoks? Vai tad tas nebija gaidāms?
Absolūti nē. Tas ir muļķīgs gājiens. Ir stulbi no aizejošā parlamenta puses tā rīkoties, tas rada neuzticību visiem pozīcijā un opozīcijā esošajiem politiķiem – vai viņi grasās iet no politikas prom, vai cer tikt ievēlēti. Tas uz visiem met riebīgu amoralitātes ēnu. Ja runā par mums, tas būtu visstulbāk – būt klāt šajā cirkā. Tagad visi neatkarīgi no tā, cik kurš ir bijis viltīgs, visi ir kļuvuši amorāli un visus vajag atlaist. Tagad visi tie 47 mēģina izlikties, ka ir tie 45, bet pat tad nesanāk! Kurš ir pieteicies – jā, es balsoju pret? Kurš?

Tāpēc visiem prom, visiem 100! Pat, ja procedūra neļauj līdz oktobrim to izdarīt, vienalga, šis parlaments ir pelnījis atlaišanu.

Turklāt es esmu pārliecināts, ka Bičkoviča kungs tūlīt nāks vēlreiz ar šo pašu kandidatūru. Jo – ko viņam citu darīt? Sabiedrība tūlīt sacelsies, visi ir šokā par notikušo. Es aicinātu Bičkoviču virzīt vēl divas, trīs un kaut padsmit reizes, kamēr nobalso par Maizīti.

Bija precedents ar Jutu Strīķi, kad arī visi bija par, bet balsojumā izgāza, un Repše viņu divreiz mēģināja virzīt. Parlamenta brīva griba, kā var nākt vēlreiz?
Pret šo sastāvu var, jo šis parlaments vēlēšanu kampaņu pārkāpumu dēļ ir nelikumīgs. No pirmās dienas. No Maizīša opozīcijas puse tā ir vienkārši muļķība.Tagad visa Saeima ir sūds. Jūs varat stāstīt, ka esat godīgs, kādi ir nākotnes plāni, bet vēlētājs visu šīs Saeimas sastāvu vienkārši svītros no visām listēm.

Jūs man savulaik intervijā teicāt, ka Jūsu elektorātam Maizītis vispār nav svarīgs.
Mūsu elektorātam Maizītis nav, bet tas sen vairs nebija prokuratūras vai Maizīša jautājums. Tas kļuva par politiskās izvēles jautājumu. Maizītis ir situācijas ķīlnieks, kurā sakrita ļoti daudzi apstākļi. Cilvēcīgi man viņa ir žēl.

Lembergs saka, ka viņam arī.
Nu, ko es varu teikt?  Domāju, ka tam, kas notika šodien Saeimā, būs ļoti smagas sekas. Mēs rīt dzīvosim citādi. Šodien to sagremos, bet mēs rīt pamodīsimies citā Latvijā, un daudzi daudz ko darīs citādi. Es prognozēju lielas pārmaiņas, jo šī muļķība radīs vieniem metastāzes, citiem pretrīcību. Vieni kļūs visvareni, jo, lūk, mēs te visus apmuļķojām. Otri sapratīs, ka joki mazi, un sāksies rūpīgāka piestrādāšana nekā līdz šim no abām pusēm. Paredzu, ka arī mēs nebūsim šai jaunajā situācijā neitrāli. Plēšanās tālāk būs daudz skaudrāka, neuzticība starp partijām un arī sabiedrību, protams, palielināsies, un tas radīs cita veida attiecības. Nekas labs tas nebūs, bet mēs esam pelnījuši citādu interesi par notiekošo parlamentā no sabiedrības puses.

Varbūt tas arī ir labi. Sabiedrība pārstās cerēt un dzīvot ilūzijās. Un varbūt šis gadījums pamodinās Dombrovski, kas grasās līdz oktobrim dzīvot ziemas miegā. Lai gan diez vai. Tā ir letarģija, kas ar viņiem notiek. Viņi ir apsolījuši, visu parakstījuši, un viņiem SVF neko neprasa līdz oktobrim. Tad kāpēc kaut ko darīt?

Komentāri (19)

Evija Pētersone 16.04.2010. 09.55

Urbanoviča sašutums šķiet pārspīlēts un uzspēlēts. Kādēļ SC balsojumos par Pētersoni un Graubi neprasīja balsošanu ar zīmēm?

Par to, ka Maizīti jāvirza vēlreiz, gan taisnība.

+19
-2
Atbildēt

2

    zigrida_valtson > Evija Pētersone 16.04.2010. 22.14

    Urbanoviča teiktais šajā elegantajā ekspresintervijā (žetons Sanitai par “Ja nav loģikas, kādēļ Jūsu frakcija bija pret balsošanu ar pogām, bet par zīmēm?”) liecina ne tikai par viņa pievēršanos klasikai :) bet arī par to, ka starplaikā starp balsojumu un brīdi, kad viņu izvaicāja, Saskaņas Centra uzburbušajam smagsvaram nebija laika aprunāties ar “padomniekiem”.
    Proti, man pašam savulaik bija tā bauda vērot, kā vienā par “smadzeņu trestu” dēvētā biedrībā, kuras prezidents ir Urbanovičs, vesels ekspertu desants viņam deva padomus pirms lauķene viņu izvaicāja par izglītības reformu. Nu, lai arī viņam teica visādas gudras lietas, atnācis pretinieka ierakumos, pamanījās sarunāt tādas muļķības, ka šīs reizes “aizdomas, kas pāraug pārliecībā” ir jau acīmredzams progress :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Evija Pētersone 16.04.2010. 22.05

    Urbanoviča klaigāšana izklausās pēc klasiskā “ķeriet zagli!”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 16.04.2010. 10.59

Urbanoviča dzirkstoša parliecība-Maizīti virzīs vēlreiz, vien jau velk uz blefu.Finālā sanākusi varena pirmsvēlēšanu runa, un kad ,ak brīnums, Maiziti nevirzīs, Jānis nāks ar sašutuma sēriju Nr. 2. Kā saka, parunāt nav grāvjus rakt.Jo atbildības – nulle. :)

+10
0
Atbildēt

0

austrisv 16.04.2010. 13.22

Es sen jau neticu ne trim oligarhu partijām un to īpašniekiem, tāpat vēl jo mazāk SC , jo viņi atklāti paziņo masu mēdijos, ka atbalstis V.Dombrovska valdību, bet praksē (saeimā) ar balsojumiem izrīkojas pilnīgi pretēji! tam spilgts piemērs ir LPP/LC! Tiem deputātiem vispār goda sajūtas un sirdsapziņas nav, bet ko tur arī citu gaidīt, jo tādu super blefotāju kāds ir buldozers, diezin vai kādā valstī vēl atradīs!

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu