Izsludināts valsts budžeta 2011.gadam likums • IR.lv

Izsludināts valsts budžeta 2011.gadam likums

23
Lita Krone, LETA

No nākamā gada spēkā stāsies arī grozījumi vairākos nodokļu likumos

Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien izsludinājis valsts budžeta 2011.gadam likumu, kurā nodrošināta konsolidācija 290,7 miljonu latu apmērā, liecina publikācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", vēsta aģentūra BNS.

Ceturtdien izsludināts budžeta likums un 33 budžetu pavadošie likumprojekti. Budžetu Saeima pieņēma 20.decembra ārkārtas sēdē un tas stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Starptautiskie aizdevēji gan jau paziņojuši, ka ar šo apmēru nepietiek un Latvijai 2011.gadā budžetā būs jānodrošina papildu fiskālā konsolidācija 50 miljonu latu apmērā. Aizdevēji nav apmierināti ar to, ka netiek palielinātas iemaksu likmes otrajā pensiju līmenī un tiek paaugstināta minimālā alga. Līdz ar to 2011.gada budžetā paredzēts veikt grozījumus. Par konkrētiem pasākumiem un precīzu konsolidācijas apmēru tiks diskutēts ar aizdevējiem pārskata misijas laikā.

Budžets paredz, ka nākamgad plānotie konsolidētā kopbudžeta kopējie ieņēmumi veido 5,1 miljardu latu, bet izdevumi – 5,7 miljardus latu, tādējādi veidojot 5,4% deficītu no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Līdz ar budžeta likumprojektu, ceturtdien izsludināti arī grozījumi vairākos nodokļu likumos, tostarp likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN). PVN likme nākamgad tiks palielināta no 21% līdz 22%, bet samazinātā likme – pacelta no 10% līdz 12%.

Nekustamā īpašuma likumā izsludinātie grozījumi paredz likmes mājokļiem 2011.gadā palielināt divas reizes. Ceturtdien izsludināti arī grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā. Tie, kā jau minēts, paredz saglabāt šī gada iemaksu likmes otrajā pensiju līmenī 2% apmērā.

Savukārt grozījumi valsts sociālās apdrošināšanas likumā paredz no nākamā gada palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no pašreizējiem 33,09% līdz 35,09%. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) tiks samazināts no 26% uz 25%. Izsludināts arī jauns likums, kas paredz nākamgad ieviest transportlīdzekļu nodokli un uzņēmuma transportlīdzekļa nodokli. Arī visi grozījumi likumos stāsies spēkā 1.janvārī.

Komentāri (23)

Linguistical, SIA 30.12.2010. 09.38

Kas rakstīja šo rakstu? Tas ir pēc valdības pasūtījuma? Varbūt tomēr valdības neizdarības dēļ būs jāgroza šis budžets nevis aizdevēju dēļ?

+3
-2
Atbildēt

0

kdaljajev 30.12.2010. 15.13

Vajadzēja aizdevējus iepriecināt,ka valsts pārvalde uz gadu pāriet 100 ls programmā.Pensiju 2 līmeni nav jēgas maksāt,jo reti kurš novilks tik ilgi.Tā viņiem būtu medusmaize.

+1
-1
Atbildēt

0

maris 02.01.2011. 15.12

Jo mazāks būs deficīts, jo lielākas cerības pārciest pasaules ekonomikas otro atkritienu 2011. gada otrā pusē un it īpaši beigās. Tā kā tā ir valdības apzināta nevēlēšanās darīt īstermiņā sāpīgas un grūtas lietas kā strukturālas reformas valsts pārvāldē, valsts uzņēmumu un aģentūru pārvaldē, pabalstu un pensiju samērotību ar valsts potenciālo ieņēmumu līmeni nākotnē, lai uzlabotu iespējas izdzīvot nepalielinot aizņemšanos un tomēr nedevalvējot latu ilgtermiņā.

Pie pašreizējās budžeta politikas, lata devalvācija krīzes gadījumā ir neizbēgama. Tādā gadījumā jābūt iestrādēm, ko darīt ar eiro parādiem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu