ZZS vēl nav izlēmusi par Bārzdiņa reformām • IR.lv

ZZS vēl nav izlēmusi par Bārzdiņa reformām

13
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Apvienības valdē domas dalās, diskusijas nākamgad turpināsies

Lai arī valdība otrdien atbalstījusi veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS, Liepājas partija) rosinātās izmaiņas veselības aprūpes iestāžu finansējuma sadalē, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) uzsver, ka nekādi lēmumi apvienībā nav pieņemti un nākamā pusgada laikā par šiem jautājumiem turpināsies diskusijas.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigamnis Ir.lv atzina, ka ZZS valdē "viennozīmīgi nekādi lēmumi nav pieņemti". Savukārt ZZS priekšsēdētājs, vides ministrs Raimonds Vējonis Ir.lv skaidroja, ka nozares ministrs atbild par savu nozari pieejamā finansējuma ietvaros, tāpēc speciāli jāsaskaņo ar ZZS šādu jautājumi nav, tomēr ZZS valde esot iepazīstināta ar iespējamajiem scenārijiem budžeta veidošanas un apstiprināšanas procesā. "Par to bija plašas diskusijas un viedokļu daudzveidība," norādīja Vējonis.

Uz jautājumu, vai ZZS atbalstīs finansējuma samazinājumu mazajiem trampunktiem, Vējonis atbildēja, uzsverot, ka ZZS nekādi lēmumi nav pieņemti. “Ir bijušas diskusijas, kuras turpināsies nākamgad pirmā pusgada laikā," pauda Vējonis.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus veselības aprūpes finansējuma sadalē, kas paredz būtiskas izmaiņas. Saskaņā ar grozījumiem, mazie traumpunkti turpmāk saņems ievērojami mazāk finansējumu, kas ļaus nodrošināt to darbu tikai naktsstundās. No nākamā gada vidus neatliekamo palīdzību vairs nesniegs arī Rīgas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, iespējas sniegt iedzīvotājiem šādus pakalpojumus Latvijā prioritāri būs vien 11 slimnīcām – Liepājas reģionālajai slimnīcai, Daugavpils reģionālajai slimnīcai, Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai, Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, Jelgavas pilsētas slimnīcai, Jēkabpils rajona centrālajai slimnīcai, Rēzeknes slimnīcai, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai un Vidzemes slimnīcai, kā arī nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari".

Grozījumi paredz arī citas izmaiņas, kas skar ģimenes ārstu darba regulējumu, un citas

Tikmēr asu kritiku par valdības lēmumu paudis Valsts prezidents, bijušais Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītājs Valdis Zatlers.“ Tam, ko it kā tiek plānots darīt pusgada laikā, tam kā minimums ir nepieciešami divi gadi, lai radītu tīri tehnisku bāzi, tātad investētu naudu, lai radītu infrastruktūru. Jo var jau runāt, ka atbalstīsim tos traumpunktus, kam ir 3,5 tūkstoši pacientu, un tai pašā laikā slēgt tādu, kam ir 15 tūkstoši. Nu, nav šai visā lietā profesionalitātes un redzējuma uz visu veselības aprūpes sistēmu vai konkrēti šajā brīdī uz traumu slimnieku aprūpes sistēmu visā Latvijas līmenī, “ trešdien pēc iknedēļas tikšanās ar premjeru žurnālistiem pauda Zatlers.

Viņš atzina, ka šajā jautājumā nevar būt objektīvs, jo visu mūžu pavadījis medicīnā, tomēr viņš uzskata, ka piedāvātās izmaiņas atgādina kāpšanu uz grābekļa.

“Tas ir viens solis tuvāk reālai, dārgai maksas medicīnai. Tas ir viens solis tuvāk, ka mēs nespēsim saņemt augsti kvalificētu palīdzību. Ja to reforma nevar garantēt, tas nozīmē, ka viņa rūpīgāk jāsagatavo. Un tas bija jāsāk darīt desmit gadus atpakaļ, “pauda Zatlers.

Komentāri (13)

marčiks 29.12.2010. 15.52

Nu šitais jau izskatās vai nu pēc šizofrēnijas, vai kuriozas bezatbildības: valdība, kurā teju puse ministru ir ZZS, ir atbalstījusi ZZS ministra izstrādāto reformu plānu, bet ZZS par to nav lēmusi un vēl tikai diskutēs.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 29.12.2010. 16.43

Vienreiz es varu Zatlerim piekrist pilnībā.
Pie kam domāju, ka šinī gadījumā viņš zina, par ko runā.
Tās nav reformas, bet kārtējā reformu profanācija bez seku novērtējuma, kārtējā impulsīvā raustīšanās.
Sekas, kā vienmēr, izjutīs slimnieki.
Jāsāk ar pamatiem – med. finansējumu un korupcijas un izšķērdības likvidēšanu visos med. līmeņos.
Igauņi med. finansējumam novirza 13% no soc budžeta, un tērē tam 6,1 no IKP, Latvija – ap 3%.
Igauņiem medicīna praktiski bezmaksas, izņemot tos 5%, kas nemaksā soc, nodokli, par bezdarbniekiem un pensionāriem masksā valsts.
Te iet runa par to, kādas valstij prioritātes.
Latvijas valstij vienkārš kvaukšķis un viņa veselība noteikti nav prioritāte, igauņiem – ir.
Taisni tāpēc viņi ir, kur viņi ir, un mēs esam, kur mēs esam.

+4
-2
Atbildēt

0

inese_adamovicha 30.12.2010. 15.04

VM ministrijas ierēdņi tālāk par savu degungalu neredz! Kādēļ viņi nerunā ar profesionāļiem par visām ar veselības aprūpi saistītām lietām? Ko Muciņš kā jurists jēdz no traumatoloģijas? Komunicējiet,kungi, pirms verat muti…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu