No lidostas “Rīga” izvesti vairāki tūkstoši kubikmetru sniega • IR.lv

No lidostas “Rīga” izvesti vairāki tūkstoši kubikmetru sniega

33
Svarīga ir ne tikai skrejceļa, bet arī manevrēšanas ceļu un lidmašīnu stāvvietu tīrība. Foto: Nora Krevņeva, F64
Ilze Malaševska

Tehnika strādā bez apstājas, jo lidostas galvenais uzdevums ir gādāt par drošību

Spītējot sniegam un lietum, kas pagājušajā nedēļas nogalē uz zemes nonāca sasaluša ledus veidā, Rīgas lidosta savu darbu pārtrauca tikai uz apmēram divām stundām. Vēl pirmdien ienākošie reisi no lielākajām lidostām – Lielbritānijas, Parīzes, Stambulas un Amsterdamas bija atcelti.

Otrdien piebraucot pie lidostas, nekas neliecina par to, ka šeit būtu snidzis krietni vairāk nekā pilsētas centrā vai kādā no mikrorajoniem – braucamā daļa ir atbrīvota no sniega, bet stāvvietā sniegs sastumts gar tās malām un veido lielu sniega sētai līdzīgu elementu. Ieejot lidostas telpās nerodas iespaids, ka atcelto reisu dēļ cilvēki vairākas dienas bijuši spiesti nakšņot lidostā. Arī ekrānā, kurā redzama informācija par ieejošajiem un izejošajiem reisiem, redzams, ka vien astoņi reisi ir atcelti. Uz skrejceļa redzama rosība – lidmašīnas nolaižas un paceļas, savukārt "bošungi" (Vācu kompānijas “Boshung” tīģeru rakstā izrotāti skrejceļa tīrītāji) un cita tehnika, atbrīvo termināli no sniega.

Otrdien lidostas teritorijā gatavojās trešdien gaidāmajam sniegam – no termināļa bija jāizved sniegs un jānotīra braucamā daļa, jo intensīvas snigšanas laikā tam nebūs tik daudz laika. Skrejceļa virsma jau bija notīrīta līdz skaidri saredzamam asfaltam un nekas neliecināja, ka uz viņa būtu bijis sniegs, bet lielās sniega kaudzes bija plānots izvest uz netālu esošo lidostai piederošo teritoriju, kur jau atrodas 6 – 7 tūkstoši kubikmetru sniega.

Rīgas Lidostas preses sekretārs Mārtiņš Langrāts norāda, ka šogad snidzis par apmēram 1/3 vairāk. "Sniegs sākās agrāk, sniga daudz intensīvāk, pagājušā gada ziemā pirmā sniega izvešana no perona daļas sākās tikai pēc jaunā gada, bet jau šogad no perona daļas ir izvesti vairāki tūkstoši kubikmetru sniega", viņš paskaidroja. Tomēr darbam ziemas sezonā lidostas tehniskais personāls ir gatavs un arī līdzekļi “cīņai ar sniegu” budžetā ir atvēlēti – lidostā ir apmēram 20 tehnikas vienības, četrās maiņās pa 12 stundām strādā apmēram 20 darbinieki.

Langrāts norāda, ka Rīgas lidostas veiksmi ar sniega likvidēšanu varētu saistīt ar mazāku sasnigušā sniega daudzumu. “Hītrovā ir atzinuši, ka trūkst sniega tehnikas un resursu, Vācijā ir tāpat. Subjektīvais faktors ir arī reisu un pasažieru apjoms, jo Hītrova ir desmit reizes lielāka nekā Rīgas lidosta”, situāciju citās lidostās skaidro Langrāts. Viņš arī uzsver, ka liela nozīme ir lidostas teritorijai un pasažieru apjomam. "Līdz ko intensitāte ir milzīga, primārais darbs ir notīrīts skrejceļš, sekundārais – lidmašīnu stāvvietas. Vienkārši nav iespējams attīrīt šīs teritorijas, tāpēc rodas sastrēgumi. Lai lidosta tiktu ar visiem šiem apstākļiem galā – vienkāršāk ir paņemt un aizslēgt ciet”, skaidro Langrāts.

Rīgas lidostai ir jānodrošina lidojumiem labvēlīgi apstākļi, bet lidsabiedrību pārraudzībā ir lēmums par lidojumu atcelšanu. Pagājušajā nedēļā laika apstākļu dēl aviokompānijas atcēla divus reisus – vienu izejošo un vienu ienākošo. Langrāts uzsver, ka dabas apstākļi bija netipiski ziemai un arī lielākās lidostas tika slēgtas, tomēr, neskatoties uz to, šo divu atcelto reisu skaits ir salīdzinoši niecīgs, jo ik dienas lidostā ir 95 ieejošie un 95 izejošie reisi.

Jau decembra sākumā, kad divas diennaktis sniga, tehnika tika nodarbināta bez pārtraukuma gandrīz 36 stundas. "Toreiz sniga tā, ka neko nevarēja redzēt, un līdz ko notīrīja skrejceļu, tas jau atkal bija sasnidzis, līdz ar to reisi tika kavēti kādas 20 minūtes", atceras Langrāts. Savukārt arī šogad “ledus lietus” bijis pārbaudījums – lidlauks savu darbību pārtrauca apmēram divas stundas, lai nodrošinātu iespēju lidmašīnu kustībai. “Pēdējais, kad bija grūti ko izdarīt, bija lietus – skrejceļš ir tīrs, tādam kādam jābūt, nāk lejā lietus un viņš piesalst. Tie laika apstākļi ir tādi, ka arī reaģenti nespēj nodrošināt skrejceļa koeficientu, lai lidmašīnas varētu droši nolaisties un pacelties”, skaidro Langrāts. Vien 2006. gadā situācija bija līdzīga – ziemā lija lietus, kas uz zemes piesala, veidojot ledus kārtu.

Komentāri (33)

Mārtiņš 24.08.2015. 22.48

“tie ir miljoni gadu, kopš tavi/mani senči sāka apdzīvot to vai citu reģionu”

emmm… par tādu lietu, kā ledus laikmets un baltu/somugru attiecībām šai reģionā cienījamais autors ir dzirdējis :)?

+1
-1
Atbildēt

0

ierados 24.08.2015. 13.25

http://www.diena.lv/kd/eksperti-blogeri/trauslie-konservi-14108204
Bezkaunība? Arī. Nav ko daudz ņemt galvā. Kas tamlīdzīgs rodas, kad jauns zaķis saņem tačku slavas. Trīsdesmitgadīgs zaķis ar misijas apziņu. Atrodas lidojumā ar lieliem spārnu vēzieniem pāri visam, aizķerot “aktualitātes”. Tāpēc jau tik ievērota un godalgota. “Latviešu kompleksi ir nepamatoti. Vai tiešām latvietība ir tik trausla, ka to var apdraudēt 250 cittautiešu? Vai šāda skaita bēgļu uzņemšana apdraud latviešu sabiedrību, latviešu valodu, latviešu kultūru un Latvijas ekonomiku?” Ļoti ievērojams loģisks kūlenis. Apgalvojumam seko “pamatojums” jautājuma formā, kas nozīmē visu ko, tikai ne apgalvojuma pamatojumu. Proti: a) autore pati droši nezin, bet atvēzējas apgalvot; b) autore nevēlas uzņemties atbildību par tiešu, nepārprotamu apgalvojumu, kas var izrādīties stipri strīdīgs; c) autore vēlas,lai viņas apgalvojumu pamato lasītājs. Kāda joda pēc man jāstutē ambiciozi tipi, kuri tīšuprāt iekuļas ķezā un jādala atbildība par šaubīgiem gājieniem? Man izskatās, ka šeit “briedumu” demonstrē viens centīgs lietderīgo idiotu pulka rekrūtis.

+1
-1
Atbildēt

3

    brisila > ierados 27.08.2015. 12.01

    Es nesaprotu, par kādu netaisnību Jūs rakstāt. Vai palīdzētnelaimē nonākušajam ir netaisnība? Netaisnība pret ko? Pret palīdzību sniedzošo? Kadā veidā šī netaisnība notiek? Liekas, ka arguments par netaisnību ir vāji slēpta nevēlēšanās nevienam un nekad nepalīdzēt – vienkāršs egocentrisms. Tas gan, manuprāt, ir liels ļaunums mums visiem!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ierados > ierados 27.08.2015. 17.08

    Lasi tekstu un pacenties uztvert. Tur viss ir pateikts “Kadā veidā šī netaisnība notiek”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Alberts > ierados 26.08.2015. 16.07

    “Vai tiešām latvietība ir tik trausla, ka to var apdraudēt 250 cittautiešu” – latvietību un vispār pilsonisko lepnumu apdraud netaisnīgais veids, kā tie risināts šis bēgļu jautājums:

    1. Pēc visām aptaujām ir skaidrs, ka tautas vairākums ir pret, toties “par” ir ļoti maza daļa, kas ir mazāka par tie, kam nav vēl noformulēts viedoklis vai ir vienalga. Tātad politiķi ignorē tautas gribu un šeit mūsu sabiedrību apdraud princips, ka tautas griba politiķiem ir tukša skaņa un ar to var nerēkināties!

    2. Netaisnīgs un absurds ir lēmums sniegt šiem bēgļiem lielāku materiālo palīdzību kā esošajiem valsts pilsoņiem. Tā ir klaja savējo pilsoņu diskriminācijam kas patiesībā katram pilsonim liek uzdot jautājumu vai varbūt izdevīgāk ir šajā valstī kļūt par bēgli nevis pilsoni.

    3. 250 cittautieši ir ļoti mazs skaitlis, bet, ja reiz politiķprāt ir pieļaujama netaisnība 250 gadījumos, tad varbūt šo pašu praksi varētu ieviest arī citās lietās – piemēram atlaut braukt dzērumā 250 auto vadītājiem. 250 nudien nav daudz un mēs to pat nejutīsim! Vai varbūt 250 no mūsu pilsoņu bērniem sākot mācības 1. klasē piešķirt tādas pat palīdzības maksas kā šiem bēgļiem. 250 ir maz un to mēs noteikti varam atļauties!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gunta_leona 23.08.2015. 23.29

Pateicība autorei! Žoludes rakstu nemaz nelasīju – kaut kāda raksta pēc bez elpas negribu palikt. Tie jaunie, kas te vēl atlikuši, turpina skalot smadzenes. Man nav nekas pret citu ādas krāsu, gan jau ir tādi, kas sauks mani par rasisti – kādam vajadzēja atbrīvot vietu no vietējiem iedzīvotājiem, lai te vrētu patverties uz lauiku tie, kurus sauc par bēgļiem. Baltijas ceļā cilvēki sdevās rokās, domājot par Eiropu bez robežām? Jāsaka briesmīgi vārdi – labi, ka mēs esam tik veci, Žoludei līdzīgie varēs iztikt un dzīvot neLatvijā. Pie vainas nebūs tik tie briesmīgie un stulbie Krievijas krievi, bet paši jaunie latvieši…

+1
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu