Būtiski maina veselības iestāžu finansēšanu • IR.lv

Būtiski maina veselības iestāžu finansēšanu

55
Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Indra Sprance

Mazajiem traumpunktiem būs mazāk naudas; ''traumās'' neatliekamo palīdzību nesniegs

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavotos priekšlikumus grozījumiem veselības aprūpes iestāžu nākamā gada finansējuma sadalē, kas paredz samazināt finansējumu nelielajiem trampunktiem, kā arī no 1.jūlija pārtraukt finansēt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) Rīgā. Prioritāri turpmāk paredzēts finansēt 11 lielās slimnīcas, pārējās neatliekamo palīdzību varētu nesniegt.

Kā valdības sēdē skaidroja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS, Liepājas partija), līdz šim Rīgas lielajām simnīcām tika piešķirts salīdzinoši mazāks finansējums, lai gan visas funkcijas bija jāveic lielā apmērā. Līdz ar to iesniegti grozījumi finansējuma sadalē, kas paredz traumpunktus dalīt divās kategorijās – traumpunkti, kas gada laikā aprūpē virs 3500 pacientiem, un traumpunkti, kas gada laikā apkalpo līdz 3499 pacientiem. Tie, kas apkalpo mazāk nekā 3500 pacientus, turpmāk saņems arī mazāku finansējumu.

Valdība arī atbalstīja priekšlikumu noteikumu grozījumiem, kas paredz no nākamā gada vidus pārtraukt sniegt neatliekamo palīdzību TOS. Ministrs valdības sēdē skaidroja, ka slimnīcu tīkla reorganizācijas ietvaros neatliekamās palīdzības sniegšanu no TOS divu gadu laikā bija iecerēts pārcelt uz Rīgas Austrumu slimnīcu. Tomēr smagās finansiālās situācijas dēļ reforma tiek veikta “saspiestos grafikos”. Tā stāsies spēkā jau pēc pusgada – 2011.gada 1.jūlijā. TOS darba apjomu gan tas būtiski nemazināšot, jo esot garas rindas plānveida operācijām, uzskata ministrs.

Jāpiebilst, ka TOS traumpunkts ir visai iecienīts pacientu vidū, jo tajā strādā pieredzējuši mediķi un pieejams moderns aprīkojums, kas ļauj precīzi noteikt diagnozi un vajadzīgo ārstēšanu. Pēc VM ieceres, pēc TOS traumpunkta slēgšanas neatliekami ārstējamus pacientus ar traumām uzņems gan Austrumu slimnīca, gan, tāpat kā līdz šim, arī 2.slimnīcas traumpunktā Pārdaugavā. TOS vadības vērtējumā, patlaban neviena slimnīca Latvijā nav gatava pārņemt pirmās palīdzības sniegšanu traumu pacientiem tādā apmērā, kā tas notiek šajā traumatoloģijas centrā.

Pēc finansēšanas kārtības maiņas būs apdraudēta arī traumpunkta pastāvēšana Bauskā, aģentūrai LETA apstiprināja SIA "Bauskas slimnīca" valdes loceklis Uģis Zeltiņš. "Apdraudēta jau faktiski ir ne tikai traumpunktu eksistence, bet visa medicīnas aprūpe Latvijā," atzīst Zeltiņš. Viņaprāt, radusies situācija, kurā šķiet, ka medicīnas aprūpe valstī tiks iznīcināta vispār un pēc tam tad varbūt to veidos no jauna. Kā ziņots, pērn pēc pirmā reģionālo slimnīcu likvidēšanas viļņa Bauskas iedzīvotāji pierādīja, ka te vajadzīgs neatliekamās palīdzības punkts, kurš līdz šim strādā dienas laikā.

Veselības ministrs Bārzdiņš uzsvēris, ka šīs pārmaiņas ir izsvērtas un pamatotas, lai arī ar TOS mediķiem tā neesot pārrunāta. Tiesa, reformas vēl tikšot apspriestas.

Pret jaunajām pārmaiņām iebilst arī Bārzdiņa partijas biedrs – Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija), intervijā "Rietumu Radio" norādot: "Nav iespējams 50 miljonus atrast vienā sektorā, – cerams, ka valdība respektēs ierakstus valdības deklarācijā, kurā ir skaidri un gaiši norādīts, ka nākamgad veselības nozarei finansējums nepieciešamo funkciju veikšanai saglabāsies šī gada līmenī."

"Lai samazinātu finansējumu veselības sektorā, nepieciešamas izmaiņas valdības deklarācijā, kam Liepājas partija un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) noteikti nepiekritīs," Ansiņa teikto citē LETA, norādot, ka ZZS pārraudzītajās ministrijās vien šādu naudu nevar atrast un būs jāmeklē politisks kompromiss.

Saskaņā ar jauno kārtību, ģimenes ārstu praksēm turpmāk būs jāstrādā ne mazāk kā 40 stundas nedēļā, ģimenes ārstiem pacienti jāpieņem vismaz 20 stundas nedēļā, un par katru kompensējamo medikamentu recepti paredzēts pacienta līdzmaksājums – 50 santīmi.

Komentāri (55)

ivetao2007 28.12.2010. 14.51

Tas, ka no traumatoloģiskā visavansētākā slimnīca nepieņems savainotus cilvēkus no ātrās palīdzības ir murgs. Slikti priecāties par nelaimīgajiem, bet es novēlētu tam ministram kaut kur smagi ciest katastrofā un tikt aizvestam tur, kur nav ĪSTU savainojumu ķirurgu. Dari ko darīdams apdomā galu!

+11
-2
Atbildēt

2

    mary75 > ivetao2007 29.12.2010. 09.23

    Tādā gadījumā vajadzētu izstrādāt noteikumus, kādas traumas vedamas uz traumu sl., kādas – citur, nevis likvidēt vispār.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > ivetao2007 29.12.2010. 00.05

    Patiesībā starptautiskā prakse parasti ir tāda, ka *pirmo* palīdzību sniedz vispārējās ārstniecības centri un tad jau tur cilvēku stabilizē un vajadzības gadījumā pārsūta uz traumu slimnīcu, lai cilvēki ar triviālām kaitēm neaizņemtu labāko ārstu laiku un lai vairāk laika paliktu tieši smagākajiem gadījumiem, kur parastās slimnīcas netiek galā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 28.12.2010. 18.56

tautas partijas uzraudzitai nozarei kura tp nopelnija vismaz 500 milj. par daudziem gadiem…atstajot valstij milzigas valsts garantetu kredit saistibas treknie gadi bus beigusies..kad viens slimnicas vaditajs vareja stradat vel piecas vietas pat sanemot menesi vairakus desmitus tukst latu.celtniecicibas,konkursi,iepirkumi,med.aparaturas iegade…kads makonos sedeja pie milzigas naudas plusmas…

+6
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.12.2010. 16.27

Tas ir no tās pašas sistēmas ko sauc “plēs no nabaga”. Šie jau paši dabūs visa veida medicīnisko palīdzību. Jāsāk tik ņipri būvēt ātrgaitas vilcienu uz maskavu- tam nauda atradīsies :)

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu