Pētījums: Alternatīvā medicīna bērniem bīstama • IR.lv

Pētījums: Alternatīvā medicīna bērniem bīstama

58
Foto: Aigars Eglīte, F64

Netradicionālā un homeopātiskā ārstēšana varot izraisīt pat nāvi

Bērnu ārstēšana ar alternatīvām zālēm, arī homeopātiskajām, tradicionālo medikamentu vietā var būt bīstama vai pat letāla, liecina Austrālijas pediatru veikts pētījums, ziņo aģentūras LETA-BBC.

Pētījuma ziņojuma publikācijā žurnālā "Bērnu slimību arhīvs" autori brīdina, ka bērnu slimību ārstēšana ar alternatīvās medicīnas metodēm un homeopātiskiem līdzekļiem nereti izraisa smagas blakus parādībās vai atsevišķos gadījumos pat nāvi.

Vecāki dažkārt uzskata, ka alternatīvā medicīna ir dabiskākā un tai ir mazāk blakusefektu nekā standarta medikamentiem. Taču divās trešdaļās gadījumu, kad bērnu ārstēšana pielietota alternatīvā medicīna, tās izraisītās blakus parādības novērtētas kā smagas, dzīvību apdraudošas vai nāvējošas.

Pētījumā analizēti 39 atsevišķi gadījumi, kas no 2001. līdz 2003.gadam apkopoti Austrālijas Pediatrijas uzraudzības nodaļā. Pētījumā apskatīti bērni vecumā no dažiem mēnešiem līdz 16 gadiem. 30 gadījumos bērna veselības stāvokļa pasliktināšanās "visdrīzāk vai pavisam noteikti"  bijusi saistīta ar alternatīvās medicīnas līdzekļiem, bet 17 pacientiem izvairīšanās no tradicionāliem medikamentiem ir kaitējusi.

Četri no pētījumā iekļautajiem bērniem nomiruši, un visos šajos gadījumos tas noticis tāpēc, ka viņi nav ārstēti ar tradicionālajiem medikamentiem. Vienā no šiem gadījumiem slimnīcā no pārāk maza svara un septiska šoka mirusi astoņus mēnešus veca meitenīte, kuru vecāki vēdera izejas traucējumu dēļ pēc dabas dziednieku ieteikumiem no trīs mēnešu vecuma barojuši tikai ar rīsu pienu. Cits 10 mēnešus vecs mazulis miris no septiska šoka pēc homeopātiskās medicīnas ārstēšanas kursa un uztura ierobežojumiem, lai ārstētu hronisku ekzēmu. Vēl vienā gadījumā bērns nomiris no tā, ka vecāki viņam nav devuši vajadzīgos medikamentus pret asins sarecēšanu, tā vietā izvēloties homeopātiskus līdzekļus.

"Daudzos gadījumos bērnu veselības stāvokļa pasliktināšanās saistīta ar ārsta rekomendēto medikamentu nelietošanu, jo ģimene uzskatījusi, ka labāk lietot alternatīvās un homeopātiskās zāles, neskatoties uz mediķu norādījumiem," norāda pētījumu autori no Melburnas Karaliskās bērnu slimnīcas.

"Svarīgākais ir fakts, ka visi četri nāves gadījumi ir saistīti ar ģimenes atteikšanos pielietot medikamentus. (..) Otrkārt, homeopātiskās medicīnas līdzekļi var reaģēt ar citiem medikamentiem vai izraisīt toksiskas sekas. Ir izplatīts pieņēmums, ka tie ir dabiski līdzekļi, ģimenes to neņem vērā un toksisko efektu pat dažkārt saista ar medikamentu terapiju," norāda pētījuma autori.

Tikmēr ASV atklāts jauns rezistentā stafilokoka paveids, kas pārsvarā skar jaunus un veselīgus cilvēkus, vēsta laikraksts "Daily Telegraph". Menas salas Veselības aprūpes departaments apstiprinājis vairākus gadījumus, kuros konstatēts meticilīna rezistentās baktērijas jaunais paveids "MRSA USA 300", turklāt tas izplatās nevis slimnīcās, bet sporta zālēs, peldbaseinos un SPA centros.

"Šī baktērija īpaši labi spēj pielāgoties jaunai videi un, pateicoties mutācijām tās DNS struktūrā, ar ko tā spēj dalīties ar citām baktērijām, stafilokoks spēj kļūt nejūtīgs pret antibiotikām, kas tiek izmantotas veselības aprūpes iestādēs," skaidroja britu farmaceitiskās mikrobioloģijas doktore Keitija Leirda.

Menas salas Veselības aprūpes departaments izstrādājis izglītības programmu, lai cīnītos pret infekcijas izplatīšanos sporta zālēs.

Jau ziņots, ka meticilīna rezistentā baktērija Staphylococcus aureus, kas plašāk pazīstama kā zeltainais stafilokoks, izraisa ātri progresējošas, bieži vien letālas infekcijas, jo MRSA ir nejūtīga pret daudzām antibiotikām. MRSA ir biežākais rezistentais patogēnais mikroorganisms slimnīcās, taču pēdējos gados konstatēti paveidi, kas izplatās arī sadzīves kontaktos.

Komentāri (58)

Monta Tīģere 27.12.2010. 14.55

Vecāku stulbums bērniem ir visbīstamākais. Ne alternatīvā medicīna, ne veģetārisms, ne sadzīves priekšmeti, bet visaptverošs, nebeidzams stulbums, kas ir mūžīgs. Agrāk stulbo vecāku bērnus apēda vilks vai mežacūka, tagad viņi nomirst neatbilstošas ārstēšanas, nepiesprādzēšanas vai poda tīrāmā līdzekļa iedzeršanas dēļ.

+25
-3
Atbildēt

1

    Dace Smildziņa > Monta Tīģere 27.12.2010. 19.58

    Bravo! Šo būtu labi Mātes pasē iedrukāt (Tēva pasē arī, ja tāda LV būtu).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Laine 27.12.2010. 19.06

Pabriesmīgs raksts. Neprofesionāls, nenopietns – pārpublikācija bez jēgas.
Nešaubos, ka ir iespējams atrast 39 tradicionālās ārstēšanas gadījumus 3 gadu laikā, no kuriem 30 ir beigušies ar ļoti sliktām sekām, daži pat ar nāvi. Liekam virsrakstu: tradicionālā ārstēšana nogalina bērnus?
Pilnīgi nesaprotama ir virsraksta saistība ar otru ziņu – par jaunatklāto infekciju, kas nereaģē uz antibiotikām… Vai nav tā, ka šie jaunie kaitēkļi rodas tieši, pateicoties tradicionālās medicīnas “uzvaras” gājienam?
Vienvārdsakot – neprofesionāli.

+19
-3
Atbildēt

2

    guntars-xxxx > Laine 28.12.2010. 12.36

    Pilnīgi piekrītu. Raksts tiešām briesmīgs un nepasaka pilnīgi neko, vien paļaujas uz aizokeānijā veiktiem pētījumiem. Fantasiskie tradicionālās medicīnas piekritēji varētu doties uz Vienības gatvi un papētīt, cik daudz bērnu nāves gadījumu un veselības stāvokļa pasliktināšanos izraisa tieši bērnu pārbāšana ar medokamentiem, bez kuriem lieliski varētu iztikt. Tam lielisks pierādījums ir tai pašā rakstā minētais zeltainais stafilokoks, kurš nebūt nav rezistents gadījumos, ja cilvēks iepriekš nav izmēģinājis visas iespējamās antibiotikas. Jo šis stafilokoks ir rezistents tikai pret tām antibiotikām, kuras atpazīst tā saimniekorganisms.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Laine 28.12.2010. 23.40

    Stafilokoks ir rezistents pret antibiotikām, kuras šis mikroorganisms ir redzējis savā evolūcijā, nevis *saimniekorganisms*. Attiecīgi pat cilvēks, kas nekad savā dzīvē nav antibiotikas lietojis var saslimt ar rezistentu bacili un arī viņam tad tās antibiotikas, ko šis bacilis ir iepriekš redzējis, nedarbosies.
    Mūsu medicīna ir aktīvā karā ar vīrusu un baktēriju nepārtrauktām mutācijām un evolūciju – baciļi mutē un nejauši iegūst imunitāti pret kādu antibiotiku vai pat veselu antibiotiku klasi. Savukārt mūsu mediķi nepārtraukti izgudro jaunas antibiotikas un pat to klases, lai varētu bacili apslāpēt no citām pusēm. Praktiski vienmēr bacilis mutējot lai pasargātos no vienas antibiotikas pazaudē imunitāti no kādām citām, bet ļoti, ļoti reti gadās arī super-vīrusi, kam sanāk imunizeties no praktiski visām zināmajām antibiotikām un tad ir švaki.

    Alternatīvā medicīna jebkurā no šiem gadījumiem pat nevar sākt palīdzēt cilvēkam, jo antibiotikas lieto tikai tad, kad jau ir pārāk bīstami pilnībā paļauties tikai uz organizma imūnsistēmu vīrusu apkarošanai (kā to dara alterntīvā medicīna).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Melnais 27.12.2010. 17.16

Man ir jautājums Ir – kāpēc jāmet vienā katlā bērnu ārstēšana ar alternatīviem līdzekļiem un jaunais atklātais rezistentais stafilokoks?? Tās ir divas totāli atšķirīgas lietas. Otkārt, raksts par bērniem ir ārkārtīgi tendenciozs, jo nav nodalītas divas būtiskas lietas – dabas līdzekļu un alternatīvās medicīnas līdzekļu lietošana vieglos gadījumos un vidēji smagos gadījumos kā papildterapija un vispārēja atteikšanās no tradiocionālo medikamentu lietošanas smagos gadījumos. Izskatās, ka pētījums ir veikts ar smagām slimībām, kad vecāki vispār ir atteikušies no tradicionālas ārstēšanas. Vēl nav skaidrs, vai homeopātiskās zāles tiešām ir homeopātiskās zāles vai arī zāles no dabas līdzekļiem jeb tā sauktā fitoterapija (piem., zāļu tējas, ehinācijas tabletes utt.). Tas arī nebūt nav viens un tas pats! Ieteiktu turpmāk ar šādiem dzelteniem rakstiņiem neaizrauties, jūs bojājat savu reputāciju.

+18
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu